- Ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης αντί οικουμενικής ανακοίνωσε ο
Παπανδρέου
πριν από λίγο με Διάγγελμά του!!! -
Zούμε το
κύκνειο άσμα της
κυβέρνησης του
ΠΑΣΟΚ
Το Διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου by geokleo
Πινγκ Πονγκ για γερά νεύρα η σημερινή ημέρα. Το σάπιο πολιτικό Σύστημα βρίσκεται σε πανικό. Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την απόφασή του του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Γιώγος Παπανδρέου κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για επικοινωνιακή διαχείριση της πρότασης που κατέθεσε στον Αντώνη Σαμαρά. Τελικά δε τα βρήκαν μεταξύ τους οι λωποδύτες του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Έτσι λοιπόν ο Παπανδρέου αύριο θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση δεν θα γίνει οικουμενική και την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία! Γίνεται χαμός λοιπόν και φαίνεται καθαρά ότι το πολιτικό Σύστημα και η κυβέρνηση έχουν φτάσει στα όρια της παράνοιας. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλησα οι μεταρρυθμίσεις να πάρουν τα χαρακτηριστικά μιας κοινής εθνικής προσπάθειας διότι το καθήκον είναι εθνικό. Επανήλθα με νέες προτάσεις σοτυς αρχηγούς προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την προσπάθεια με μικροκομματικούς όρους. Πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία τέθηκαν όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Έχω μαθει να δίνω μάχες για την πατρίδα. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Συνεχίζω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος. Αύριο θα ανακοινώσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». Ότι και να κάνουν ζούμε το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Να ετοιμαστούμε για τη μεγάλη κινητοποίηση της 23ης Ιουνίου, μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφαιρώντας από τον Γ. Παπανδρέου κάθε νομιμότητα εκπροσώπησης του ελληνικού λαού.
Βήχος Παναγιώτης
Μετά την αποψινή δήλωση του πρωθυπουργού, η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.
Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση. Διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120).
Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποψινή δήλωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η συζήτηση πιθανότατα θα αρχίσει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Απογοήτευση εξέφρασαν οι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τη λύση που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για πρόωρες εκλογές.
Το ΚΚΕ, με τη συγκέντρωσή του αύριο στις 19:30 στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της ΝΔ που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό και να τον υποτάξουν στη βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.
"Πρόκειται για τερτίπια που κάνει η κυβέρνηση και συνηγορεί και ο κ.Σαμαράς" ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. "Οποιαδήποτε εξέλιξη κι αν υπήρχε, θα ήταν σε βάρος του λαού. Εμείς διεκδικούμε εκλογές, δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση", πρόσθεσε.
Αύριο η κ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει εξάλλου συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις.
Μονόδρομο θεωρεί τις εκλογές ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, που καταλόγισε στα δυό μεγάλα κόμματα "έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος.
"Οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε "μία από τα ίδια". Μπράβο σ' αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα. Τώρα πια η εκλογές είναι μονόδρομος. Η νέα Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ.Καρατζαφέρης.
"Η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση είναι ότι κυβέρνηση και ΝΔ βράζουν στο ίδιο καζάνι", σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία."
Με τη φράση "ώδινεν όρος και έτεκεν μυ" σχολίασε την κατάληξη των συνομιλιών του πρωθυπουργού και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επίσης στο Mega. Εκανε λόγο για μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.
"Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωρραΐσει το περιεχόμενο μιας αδιέξοδης πολιτικής", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Εκτίμησε κι εκείνος ότι έχουμε μπει σε τροχιά εκλογών και χαρακτήρισε ως ατυχείς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
"Κατώτερες των περιστάσεων" χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.
Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι κανείς από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για "ναυάγιο", το οποίο, όπως είπε, θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών.
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Συμμαχία κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που "οδηγούν το τόπο στην καταστροφή και την χρεωκοπία."
"Επιβεβαίωσαν ότι δεν τους χωρίζουν τόσο οι προγραμματικές διαφορές, όσο ο τρόπος που βλέπει καθένας τα βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά του συμφέροντα" σχολίασαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
Σαμαράς: Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία
Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός, τόνισε στη δήλωση-απάντηση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα
Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός, τόνισε στη δήλωση-απάντηση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα που θα καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "ο πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα." Πρόσθεσε ότι επέλεξε τη λύση του ανασχηματισμού για να κρατηθούν εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και επέμεινε ότι ο ίδιος και το κόμμα του ζήτησαν και συνεχίζουν να ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ολόκληρη η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:
"Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια…
Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε!
Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει.
Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: "γάντζωμα" στην εξουσία!
Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια…
Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.
Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας.
Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές.
Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα.
Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό.
Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας.
Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό.
Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του.
Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε…
Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα.
Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του.
Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής…
Είπα ναι για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει…
Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια.
Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής.
Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού…
Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός".
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ
ΛΑΟΣ: Εθνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωστή Στεφανόπουλο
Τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο πρότεινε για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, επικεφαλής μιας εθνικής κυβέρνησης που θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που της δίνει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά του ενδεχομένου σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών και είπε ότι πρέπει να μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είπε επίσης ότι στη συνάντηση που είχε πριν από 25 μέρες με τον πρωθυπουργό πρότεινε "να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Φτάσαμε στο σάπισμα που είχα προβλέψει. Του είπα σήμερα να πείσει το Σαμαρά για εθνική κυβέρνηση, και εάν πει όχι ο Σαμαράς να παραιτηθεί ο ίδιος και να διευκολύνει τα πράγματα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει εθνική κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έχει παραιτηθεί.
"Το θέμα είναι εάν κάποιοι αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν. Οι τεχνοκράτες με περιορισμένη χρονική διάρκεια είναι ό,τι χειρότερο. Οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη", είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Αύριο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα συναντηθεί, στις 13:30, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό Μέγαρο.