Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Για την ανοιχτή συνέλευση των «εξόριστων» του Athen IMC

Για την ανοιχτή συνέλευση των «εξόριστων» του Athen IMC
«Στη ΣΟ του Indy media δεν έχουν θέση Αριστεροί»!!!
Ήταν για μας, από το Πολιτικό Καφενείο, μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αυτή η Συνέλευση των διαγραμμένων από την ΣΟ του Athen IMC, όπου έκπληκτοι ακούγαμε φανατικούς αντιεξουσιαστές να επιδεικνύουν μια πρωτοφανή εξουσιαστική «λογική» και συμπεριφορά, υμνώντας ταυτόχρονα την τυφλή βία και αντιμετωπίζοντας με τραμπουκισμούς και ύβρις συντρόφους τους που φώναζαν: «Σε μια διαδήλωση αύριο δε θα ξέρουμε από ποιους να φυλαχτούμε. Από τους μπάτσους ή από εσάς»;
Βήχος Παναγιώτης


http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=5579&mode=thread&order=0&thold=0

«Αν με ξαναπείς εξουσιαστή θα σου γαμήσω το Ταμ τι ρι ρι»!!! «Τι μαζευτήκατε εδώ ρε παλιοπούστηδες»; «Εγώ είμαι ο «Λαϊκιστής» που γράφω στο Indy media και αν έχετε κάτι να πείτε να έρθετε στη Συνέλευση. Εγώ δεν ανήκω στη ΣΟ αλλά θα υποστηρίξω τα παιδιά» «Αν θα έρθω στη συνέλευση της ΣΟ του Indy media κινδυνεύω να φάω ξύλο»; Απάντηση: «Εξαρτάται τι θα πεις!» «Όχι το Indy δεν ανήκει στους χρήστες του αλλά σ’ αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις». Αυτά και άλλα πολλά τέτοια ακούστηκαν σε μια συνέλευση πρώην και νυν μελών της ΣΟ, που κάλεσαν οι διαγραμμένοι του μέσου. Παρευρεθήκαμε και εμείς και γίναμε «πυροσβέστες» που προσπαθούσαν να αποτρέψουν γρονθοκοπήματα και βρισιές! Από την μεριά της σημερινής ΣΟ παρευρέθηκαν 6-8 άτομα τα οποία – είναι αλήθεια – ήταν προκλητικά, παρ’ ότι εμένα προσωπικά μου φέρθηκαν με σχετική ευγένεια. Το ζήτημα όμως δεν είναι η συμπεριφορά τους σε μένα αλλά η κατάσταση που επικρατεί στα εσωτερικά αυτού του μέσου και η αντιμετώπιση που έχουν οι χιλιάδες χρήστες του που «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» που έχει βάλει η σημερινή ΣΟ εξοβελίζοντας την Πολιτική Δημοσίευσης. Τελικά το Athens Indy media ανήκει στους χρήστες του, όπως νομίζει ο πολύς κόσμος και είναι «μια ανοιχτή συλλογικότητα ατόμων που προσφέρουν άμεση και μη-εμπορευματική πληροφόρηση», όπως γράφει στην προμετωπίδα της η Ιστοσελίδα αυτή; «Όχι!» απάντησε ο Γιάννης Μ. «Στο Athens Indy media έχουν θέση όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Διαχειριστική του Ομάδα»! «Στη Διαχειριστική του Ομάδα έχουν θέση οι αριστεροί»; Ρώτησα εγώ αφελώς! Και η απάντηση σαφής: «Όχι! Μόνο Αναρχικοί και αντιεξουσιαστές έχουν θέση στη ΔΟ. Αντιεξουσιαστές που πληρούν βέβαια τις προϋποθέσεις»!!!

Αυτό που παρακολουθήσαμε με πολύ καλή διάθεση και την ελπίδα ότι η κατάσταση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων και η λειτουργία του athens Indy media θα βρει το δρόμο του και θα επιτελέσει το έργο για το οποίο το θέλουν οι χρήστες του αλλά και το Κίνημα, γνώμη μας είναι ότι δε θα γίνει τίποτα. Η λογική της Διαχειριστικής Ομάδας (των τριών ατόμων που ουσιαστικά έχουν καπελώσει το Indy – όπως κατήγγειλε η άλλη ομάδα) είναι προώθηση πρακτικών τυφλής βίας, αδιέξοδης σπατάλησης δυνάμεων και αγωνιστών και απαξίωσης του ίδιου του αντιεξουσιαστικού και Αναρχικού Κινήματος. Κάθε άλλη γνώμη εξοβελίζεται, λοιδορείτε και πετάγεται στον «καιάδα» των κρυμμένων. Η συγκεκριμένη διαχείριση του μέσου «παράγει πολιτική που δεν έχει σχέση με την ανεξάρτητη πληροφόρηση», είπε ένας από την παλιά ΣΟ. Αλλά ακούστηκαν και βαριές κατηγορίες. «Είσαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία» είπαν οι διαγραμμένοι και αμέσως πρόσθεσαν «άλλωστε είναι γνωστή η προσπάθεια του Κράτους να ελέγξει το Μέσον»!!! «Το Athens Indy media είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για «ειδικούς κομιστές». Η επικοινωνία και η ενημέρωση γίνονται αμφίδρομα και όχι μονόδρομα και κάθε είδηση είναι ανοιχτή για σχολιασμό. Εκτός βέβαια από τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, το athens indymedia είναι και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και απόψεων αφού πολλές φορές με αφορμή μια δημοσίευση, αναπτύσσεται ολόκληρη συζήτηση στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί..

Με λίγα λόγια, το athens indymedia προσπαθούμε να είναι ένας διαδικτυακός χώρος με αντιιεραρχική, αμεσοδημοκρατική δομή, αντικαθεστωτικό ρόλο και στο πεδίο του (ενημέρωση, πληροφόρηση, συζήτηση) να υλοποιεί τα χαρακτηριστικά αυτά, προτάσσοντας έναν συνδιαμορφωτικό χαρακτήρα. Για να διασφαλιστούν τα χαρακτηριστικά αυτά χρησιμοποιείται η πολιτική δημοσίευσης ως κοινή μίνιμουμ πολιτική συμφωνία, βάσει της οποίας «κρίνεται» το υλικό που δημοσιεύεται τόσο από τα άτομα που συμμετέχουν στη διαχειριστική ομάδα, όσο και από τους χρήστες του και υιοθετούνται οι βασικές αρχές λειτουργίας που διέπουν κάθε indymedia ανά τον κόσμο», είπαν οι διαγραμμένοι. Και πρόσθεσαν: «Βέβαια αυτό το εγχείρημα, για να κρατηθεί ζωντανό, χρειάζεται μια διαχειριστική ομάδα (ΔΟ) που να φροντίζει για την καλή λειτουργία του και την εξέλιξή του. Και σαφώς, για να διατηρηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει και η ΔΟ να λειτουργεί βάσει αυτών αλλά και όσοι συμμετέχουν στη ΔΟ να υπερασπίζονται τέτοιες δομές και σκοπούς.

Η εμπειρία μας όμως με την συμμετοχή μας στην ΔΟ του athens indymedia έδειξε ότι δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα άτομα συστηματικά χειραγωγούν τη συνέλευση και το πετυχαίνουν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, πράγματα στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Ξεκινώντας από τις εξωτερικές συνέπειες της συμπεριφοράς αυτών των ατόμων απέναντι στο μέσο, το athens.indymedia απομακρύνεται συνεχώς από αυτό που διατυμπανίζει πως είναι: ένα μέσο αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, ένα όπλο στα χέρια του κόσμου που αγωνίζεται και αποτελεί το ριζοσπαστικό, επαναστατικό, ανταγωνιστικό (πέστε το όπως θέλετε) κίνημα. Πώς μπορεί να είναι κάτι τέτοιο όταν η διαχείριση των δημοσιεύσεων μεροληπτεί; Όταν η πολιτική δημοσίευσης έχει θαφτεί κάτω από την ταφόπλακα των προσωπικών εκτιμήσεων; Όταν οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως άτομα που δεν χρήζουν απάντησης και διαλόγου και όχι ως πολιτικά υποκείμενα; Όταν η συγγραφή και ανάδειξη κεντρικών θεμάτων γίνεται σύμφωνα με «ό,τι μας αρέσει»; Όταν διάλογοι και αντιπαραθέσεις «πετσοκόβονται» υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης χωρίς ενδοιασμούς, επειδή κάποιοι/ες στη ΔΟ είναι υπέρ αυτής της μίας ή της άλλης άποψης; Πώς ένα μέσο όπως το athens.indymedia μπορεί να είναι αντιιεραρχικό όταν έχει εγκαθιδρύσει το διαχωρισμό μεταξύ της ΔΟ και των χρηστών/τριών; Τέλος, πώς μπορεί να είναι οτιδήποτε από αυτά που λέει, όταν στο εσωτερικό της ΔΟ επικρατούν τακτικές τρομοκρατίας, συκοφάντησης, φυσικής και ψυχολογικής βίας; Επιτέλους, πώς θα πάρουμε την πληροφόρηση στα χέρια μας, όταν η διαχείριση αυτής γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, πιο ιδεολογικά κλειστή, πιο μακριά από εμάς»;

Η απάντηση από την πλευρά της σημερινής ΣΟ, ήταν πώς: «Οι λεγόμενες διαγραφές δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται και για τους λόγους που επικαλούνται οι αποχωρήσαντες. Οσοι αποκλείστηκαν φύγανε γιατί δεν πληρούσανε κάποιους όρους που απαιτεί ο ρόλος του εγχειρήματος των Indy media»

Ακούστηκαν φωνές που έλεγαν: «Ξεχνάτε τους ξυλοδαρμούς από το Σπύρο; Είσαστε μια ομάδα που χαράζει μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, η οποία αποκλείει και λοιδορεί χρήστες, που έδιωξε τα ¾ της ΣΟ, που διαγράφει με σταλινικές διαδικασίες, που πετάει τραπέζια σε όποιους διαφωνούν». «Δε πετάχτηκε το τραπέζι για να χτυπήσει τη συντρόφισσα», απάντησε ο Γιάννης Μ., αλλά «έτυχε να την πετύχει»!!!

«Το αποτέλεσμα των παραπάνω», συνέχισε μέλος των διαγραμμένων, «τα οποία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο athens, είναι εμφανή σε πολύ κόσμο γιατί επηρεάζουν τον κόσμο αυτό. Το γεγονός ότι συμβαίνουν δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων παραγόντων ή φυσικών ευρύτερων κινηματικών εξελίξεων, αλλά, πολύ συγκεκριμένων χειρισμών πάλι πολύ συγκεκριμένων ατόμων στους κόλπους της διαχειριστικής ομάδας, τα οποία έχουν βαλθεί να οικειοποιηθούν τη διαχείριση του μέσου με οποιοδήποτε κόστος. Συνεχίζοντας λοιπόν στις εσωτερικές συνέπειες της συμπεριφοράς ορισμένων ατόμων απέναντι στην συνέλευση του athens indymedia, είδαμε ότι λόγω των ατόμων αυτών και όσων δεν αντιδρούσαν στην εξουσιαστική τους συμπεριφορά, η συνέλευση δεν μπορεί να λειτουργήσει βάσει των χαρακτηριστικών που αναφέραμε παραπάνω (αντιιεραρχία, αμεσοδημοκρατία, συνδιαμόρφωση), γιατί έχει να αντιμετωπίσει από έντονα προσωπικές επιθέσεις, μέχρι απειλές, βία και διαγραφές. Έχει ένα ιερατείο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν (ούτε καν σε όσους αντιδρούν), την ίδια στιγμή που απαιτεί από τους «εργάτες» την τυφλή εφαρμογή των αποφάσεών του, που απαγορεύει την ένταξη στην ομάδα ατόμων που δεν γουστάρει ασκώντας βέτο, που βρίζει, απειλεί, προβοκάρει και συκοφαντεί ανελέητα μέλη της ομάδας, που δεν διστάζει να προχωρήσει σε φραξιονιστικού τύπου ενέργειες με σκοπό τον αποκλεισμό των διαφωνούντων, των «ενοχλητικών». Θα χρειαζόμασταν κυριολεκτικά σελίδες ολόκληρες για να αναφέρουμε επιγραμματικά έστω τι έχει γίνει και ακουστεί στη συνέλευση της ΔΟ και όχι μόνο, πόσο μάλλον για να παραθέσουμε ντοκουμέντα».

Κάποιος χρήστης του Indy, που υπογράφει Λαϊκιστής είπε: «Εκβιάζετε τη σημερινή ΣΟ. Γιατί ήρθατε εδώ και δεν συμμετέχετε στις συνελεύσεις που κάνει η ΣΟ του Indy;». «Γιατί κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα», ανταπάντησαν κάποιοι άλλοι.
«Εμείς έχουμε να καταγγείλουμε τα εξής, στους παρευρισκόμενους και στους χρήστες του Athens Indy media”, είπε μέλος των διαγραμμένων:
«- 3 περιστατικά άσκησης φυσικής βίας προς μέλη της ΔΟ από το ίδιο άτομο (ακόμα και κατά την διάρκεια της συνέλευσης, και προς νεαρή συντρόφισσα)
- Διαγραφές ατόμων από την ομάδα.
- Αυθαίρετος αποκλεισμός μελών της ΔΟ από τα διαδικτυακά εργαλεία της ΔΟ (σβήσιμο χρηστών, κωδικών κλπ)
- Μέλη της ΔΟ (κάποια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν) έχουν κατηγορηθεί συκοφαντικά ως επικίνδυνοι, ρουφιάνοι, αναξιόπιστοι, πράκτορες του indy.gr, εγκάθετοι πολιτικών χώρων και οργανώσεων, απολίτικοι, τεχνοφρίκ, σεξιστές, τραμπούκοι και πολλά άλλα…
- Προσωπικές απειλές του στυλ «θα σε βρω και θα σε …»
- Βέτο σε επιστροφή ατόμου και μετατροπή της συνέλευσης σε δίκη με πλήρες κατηγορητήριο
- Διάλυση της τεχνικής ομάδας του athens.indymedia
- Παρεμπόδιση λειτουργίας κινηματικού site άλλης συλλογικότητας
- Επαναλαμβανόμενη διαγραφή εσωτερικών δημοσιεύσεων και γενικά φίμωμα-λογοκρισία των απόψεων μελών της ΔΟ.

Όλα αυτά που σήμερα ακούτε, δεν είναι φυσικά η πρώτη αντίδραση σε όσα συμβαίνουν εδώ και τόσο καιρό στα παρασκήνια της λειτουργίας του athens.indymedia. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και οι δρόμοι που είχαμε μπροστά μας είτε δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα, είτε για λόγους πολιτικών αρχών δεν τους ακολουθήσαμε. Η λογική του να προσπαθείς με επιχειρήματα και σωστή στάση να δίνεις μικρές μάχες, σύμφωνα με αυτά που υποτίθεται πως πρεσβεύει το indymedia, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία: τα επιχειρήματα αποδείχτηκαν δυστυχώς πιο αδύναμα από τις διαγραφές, τα βέτο και τα πολιτικάντικα παιχνίδια. Η λογική επίσης του “οφθαλμός αντί οφθαλμού” προϋποθέτει ανηθικότητα, την οποία η πολιτική μας κουλτούρα δεν επιτρέπει. Ο φασισμός δεν πολεμιέται με φασισμό, ούτε η ιεραρχία με άσκηση εξουσίας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η αδρανοποίηση/αποστασιοποίηση σε οδηγεί τελικά να γίνεσαι συνένοχος με τη σιωπή σου. Ούτε η αποχώρηση είναι λύση, όχι ύστερα από τόση προσφορά στο μέσο και εφόσον έχουμε άποψη και συλλογική και ατομική για το τι μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Εξ’ αιτίας των ματαιόδοξων ηγεμονισμών κάποιων προσώπων, η τωρινή κατάσταση της διαχείρισης του athens indymedia διακρίνεται από αυταρχισμό, ολοκληρωτισμό, μια απομάκρυνση από τις κινηματικές ιδέες και από μια περιρρέουσα αίσθηση παρακμής. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει η κινηματική αναγκαιότητα του εξ’ αρχής επαναπροσδιορισμού του ρόλου, του χαρακτήρα, και κυρίως της οργανωτικής δομής του athens indymedia».

Ο Γιάννης Μ. είπε ότι έχει προτείνει να πλαισιωθεί η ΣΟ του Indy media με ομάδες που έχουν ενεργό δράση στις καταλήψεις, στις γειτονιές στα Στέκια νεολαίας. Σε ερώτησή μου τι θα γίνει με τους συντρόφους αυτών των ομάδων οι οποίοι δεν είναι Αναρχικοί αλλά Αριστεροί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ή άλλα άτομα που δεν είναι αναρχοαυτόνομοι, ο Γιάννης Μ., μου απάντησε ότι «αυτά τα άτομα δεν έχουν θέση στη ΣΟ. Μόνον Αναρχοαυτόνομοι, αντιεξουσιαστές που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η διαχειριστική Ομάδα»!!!
Έτσι κύλησε η συζήτηση, αφού πολλές φορές παραλίγο να έρθουν στα χέρια μεταξύ τους και γίναμε εμείς «πυροσβέστες» παρ’ ότι ο σ. Ανατροπέας προπηλακίσθηκε από τον Γιάννη Μ., ο οποίος προσπάθησε να του επιτεθεί λέγοντάς του: «Θα σου γαμήσω το Ταμ τι ρι ρι αν με ξαναπείς εξουσία"!!! Στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη, όπως και ο Ανατροπέας που τον αποκάλεσε Εξουσιαστή. «Αν και έχω δίκιο – του είπε – ζητάω και εγώ συγνώμη για να λήξει το θέμα».
Προσπάθησα να μεταφέρω όσο μπορούσα ποιο αντικειμενικά τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή Συνέλευση των διαγραμμένων της παλιάς ΣΟ. Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.