Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Απεχώρησαν συντεταγμένα και με πορεία οι Μετανάστες της Νομικής



Απεχώρησαν συντεταγμένα και με πορεία οι Μετανάστες της Νομικής












Στις 3 και 20’ οι 237 Μετανάστες που
βρίσκονταν στη Νομική Σχολή κάνοντας Απεργία Πείνας ζητώντας Νομιμοποίηση,
μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις απεχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας πορεία
μέχρι το κτίριο στην Πατησίων που τους παραχωρήθηκε. Η ανατροπή της ανατροπής
σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:20 καθώς εκεί που όλοι εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις
είχαν «παγώσει» για το πρωί της Παρασκευής, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού
Πατησίων, Κωνσταντίνος Ρουτζούνης, πείστηκε να δεχθεί τους μετανάστες κατά τη
διάρκεια της νύχτας. Έτσι στις 03:26 πρώτοι βγήκαν από το κτίριο της Νομικής
οι ομάδες των αλληλέγγυων κρατώντας ένα πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των
μεταναστών ενώ από πίσω τους ακολούθησαν οι 237 μετανάστες κρατώντας στα χέρια
τα στρώματα τους και τις αποσκευές τους και κάνοντας το σήμα της νίκης. Η
εξέλιξη αυτή διαδέχθηκε αυτή που είχε καταγραφεί στις 02:00 όταν εκπρόσωπος
των ομάδων αλληλεγγύης προς τους μετανάστες ανακοίνωσε ότι ο ιδιοκτήτης του
κτιρίου της οδού Πατησίων υπαναχώρησε από την τελευταία συμφωνία, βάσει της
οποίας θα γινόταν και η τελική αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο της
Νομικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ



ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Στο κτήριο που βρίσκεται στη συμβολη των οδών Πατησίων και Ηπείρου βρίσκονται πλέον οι μετανάστες που είχαν καταλάβει τη Νομική Σχολή στο κέντρο της Αθήνας. Η μετεγκατάσταση των απεργών πείνας ξεκίνησε στις 3:27 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στις 4:09.

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες εμπλοκές το κτήριο της Νομικής εκκενώθηκε και οι 272 μετανάστες έφθασαν πεζή στο νέο κτήριο που θα τους "φιλοξενεί" για τις επόμενες 15 ημέρες μέσω των οδών Σόλωνος, Μασσαλίας, Ακαδημίας, Κάνιγγος και Πατησίων.

Την πορεία των μεταναστών επόπτευαν διακριτικά δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στην κεφαλή της πορείας ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αλαβάνος, Δρίτσας, Λαφαζάνης, αλλά και ο κ. Γιαννόπουλος από το Φόρουμ Αλληλεγγύης. Οι μετανάστες βγαίνοντας από το κτήριο της Νομικής φώναζαν συνθήματα κι έκαναν το σήμα της νίκης, ενώ με αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στο κτήριο της Πατησίων οι πιο εξασθενημένοι από την απεργία πείνας.

Η μετεγκατάσταση των μεταναστών εξελίχθηκε σε σίριαλ, καθώς ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί η μετακίνησή τους στο κτήριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του κτηρίου υπαναχώρησε και ζήτησε από τις αρχές να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησης των μεταναστών αφού ξημερώσει.

Ωστόσο έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο ιδιοκτήτης συμφώνησε να παραχωρήσει το κτήριο άμεσα και να αρχίσει η μετακίνηση των μεταναστών κι έτσι τον σίριαλ είχε αίσια έκβαση.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Εν μέσω συνθημάτων, προετοιμάστηκε πρώτα η αποχώρηση περίπου 15 μεταναστών με βεβαρημένη υγεία, μέσα σε ειδικά οχήματα, ενώ ξεκίνησε και μεταφορά αγαθών και προμηθειών που πρόσφερε ο Ερυθρός Σταυρός και πολλοί Αλληλέγγυοι. Στο κτίριο που τους διέθεσαν δεν υπάρχει θέρμανση και κάνει πολύ κρύο.

Δηλώσεις Πεταλωτή για τη Νομική

«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».

«Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γύρω στις 5 το πρωί της Παρασκευής, και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη στην Βουλή από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από την Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων.

Ένταση το απόγευμα

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης και καθώς από τις πρυτανικές αρχές είχε δοθεί η έγκριση για άρση του ασύλου, επικράτησε ένταση καθώς το ιστορικό κτίριο κυκλώθηκε από μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ. Μάλιστα, εκπρόσωπος των μεταναστών, μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα προειδοποίησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή: «Αν κάνετε το λάθος και μπείτε μέσα, να φέρετε μαζί σας και φέρετρα. Δεν θα φύγουμε ζωντανοί από εδώ»! 
 Εντός του κτιρίου της Νομικής βρέθηκε και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε: «Πιο εύστοχο θα ήταν αν γινόταν η κατάληψη στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, για να καταλάβει η Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη της δυστυχίας. Τώρα όμως διακυβεύεται το άσυλο. Το θέμα δεν είναι αν μπήκαν μερικοί δυστυχισμένοι, χωρίς να απειλούν κανέναν, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. Το θέμα είναι να έχει ο Έλληνας το ψωμί του, κάτι που διαρκώς απειλείται».

Επικοινωνία Ραγκούση με πολιτικούς αρχηγούς

Νωρίτερα, και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες που γίνονταν προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάληψη στο κτίριο της Νομικής Σχολής, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, o οποίος μέχρι αργά τη νύχτα ήταν επικεφαλής σύσκεψης στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ακροδεξιός Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Νομική, είπε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος ότι «δεν είναι ώρα κριτικής και ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί». 
 Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει «τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους». Η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζεται στην ανακοίνωση, προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει».

Για το ίδιο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του μετέφερε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Νομική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλο κτίριο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους, και την κατάργηση του ασύλου.