Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜFREE photo hosting by Fih.gr
Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της Αριστεράς. Στη Συνεδρίαση της ΚΕ η Αριστερή Πλατφόρμα, (στην οποία συμμετέχει και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ), κατέθεσε 8 προτάσεις για συμπερίληψη στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο της πολιτικής, εκλογικής και κινηματικής επιρροής του και μπροστά μας βρίσκεται το δίλημμα μιας νέας ανοδικής δυναμικής ή στασιμότητας και οπισθοχώρησης. Η λυσσασμένη και σχεδιασμένη επίθεση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και ηστρατηγική έντασης που ακολουθεί, επιδιώκει να ανακόψει μια νέα δεύτερη ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να τον οδηγήσει σε πολιτική αναδίπλωσης και ασύντακτη οπισθοχώρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε μια γραμμή φυγής προς τα πίσω αλλά, αντιθέτως, θα απαντήσει στη λυσσώδη επίθεση και τη στρατηγική έντασης του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου προωθώντας ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης των επιλογών του με βαθύτατα ταξικούς, εργατικούς λαϊκούς, κοινωνικούς και κινηματικούς όρους. Αυτή η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, θεμελιώδες στοιχείο για την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, απαιτεί ένα νέο ολικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ,ηγεσίας και οργανώσεων, στο εργατικό λαϊκό κοινωνικό πεδίο, στα εργατικά  λαϊκά προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, στη διαμόρφωση κρίκων συγκρότησης ενός νέου αγωνιστικού κοινωνικού μπλοκ της μισθωτής εργασίας με τα μικρομεσαία στρώματα των πόλεων και των αγροτών και κυρίως στην ανάπτυξη και πολιτικοποίηση μεγάλων εργατικών λαϊκών αγώνων με στόχο την κορύφωσή τους ως το σημείο ανατρεπτικής ρήξης με την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών.
Iskra


Οι 8 προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν ως εξής:
 1. ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο της πολιτικής, εκλογικής και κινηματικής επιρροής του και μπροστά μας βρίσκεται το δίλημμα μιας νέας ανοδικής δυναμικής ή στασιμότητας και οπισθοχώρησης.
Η λυσσασμένη και σχεδιασμένη επίθεση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και ηστρατηγική έντασης που ακολουθεί, επιδιώκει να ανακόψει μια νέα δεύτερη ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να τον οδηγήσει σε πολιτική αναδίπλωσης και ασύντακτη οπισθοχώρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε μια γραμμή φυγής προς τα πίσω αλλά, αντιθέτως, θα απαντήσει στη λυσσώδη επίθεση και τη στρατηγική έντασης του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου προωθώντας ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης των επιλογών του με βαθύτατα ταξικούς, εργατικούς λαϊκούς, κοινωνικούς και κινηματικούς όρους.
Αυτή η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, θεμελιώδες στοιχείο για την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, απαιτεί ένα νέο ολικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ,ηγεσίας και οργανώσεων, στο εργατικό λαϊκό κοινωνικό πεδίο, στα εργατικά  λαϊκά προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, στη διαμόρφωση κρίκων συγκρότησης ενός νέου αγωνιστικού κοινωνικού μπλοκ της μισθωτής εργασίας με τα μικρομεσαία στρώματα των πόλεων και των αγροτών και κυρίως στην ανάπτυξη και πολιτικοποίηση μεγάλων εργατικών λαϊκών αγώνων με στόχο την κορύφωσή τους ως το σημείο ανατρεπτικής ρήξης με την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών.
Αυτός ο στόχος συνιστά μεγάλη πρόκληση μπροστά στο ΣΥΡΙΖΑ του επόμενου διαστήματος, στον οποίο οφείλει να υποτάξει όλη τη δραστηριότητά του, με πρώτο βήμα τον αγώνα για την επιτυχία και τηριζοσπαστική πολιτικοποίηση της Γενικής Απεργίας στις 20 Φλεβάρη.
 
2.ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ του προηγούμενου διαστήματος, ανεξαρτήτως της ορθότητας τους ή όχι, ελήφθησαν χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί, τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος (ΚΕ, Γραμματεία, 9-μελές).
Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι τέτοια φαινόμενα, που δεν συμβάλουν στη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την καλύτερη επεξεργασία της πολιτικής του, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αντίθετα, η ανάπτυξη και εμβάθυνση των συλλογικών και συμμετοχικών λειτουργιών του κόμματος σε όλα τα επίπεδα συνιστά το πιο ισχυρό θεμέλιο για να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση , που είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
 
3.ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η ΚΕ θα αποτιμήσει αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σόιμπλε στη Γερμανία και το ΔΝΤ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Νέα Υόρκη, ενώ η πλειοψηφία των μελών της εξέφρασε κριτικές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα όλων ή κάποιων απ’ αυτές και κυρίως αντιρρήσεις για ουσιώδεις πλευρές των αποτελεσμάτων και του περιεχομένου τους.
 
4.ΘΕΜΑ: ΟΥΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΔΝΤ ΚΑΙ ΗΠΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του για μια προοδευτική διέξοδο και εναλλακτική λύση στη χώρα δεν θεωρεί ότι μπορεί να βρει στήριξη ή ακόμα και ανοχή από τις δυνάμεις που ηγούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Γερμανίας ή ΔΝΤ και ΗΠΑ. Οι όποιες αντιθέσεις και διαφορές ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έχουν σχέση με επιλογές που αφορούν νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς, απέναντι στους οποίους είναι εξίσου εχθρικές και διατηρούν αμείλικτο μέτωπο για την ακύρωσή τους.
Αντίθετα, ο δικός μας εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος σοσιαλιστικής προοπτικής περνάει μέσα από τη σφοδρή αντιπαράθεση με αυτά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την ανάπτυξη άλλου τύπου συμμαχιών με τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις και τους λαούς, που επιζητούν έναδημοκρατικότερο, δικαιότερο και κυρίαρχο ειρηνικό μέλλον για τις χώρες τους, τις νέες γενιές, την Ευρώπη και τον κόσμο.
 
5.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει την θέση του ότι εναλλακτική απάντηση στη συγκυβέρνηση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ικανή να ανοίξει δρόμους διεξόδου, προοδευτικής ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής για τη χώρα, είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι μια κυβέρνηση κεντροαριστερών ή κεντροαριστερών, με δεξιές προσθήκες, προσανατολισμών.
Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς για να προκύψει, απαιτείται να αποκτήσει μια νέα πολιτική και εκλογική δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα ανάπτυξη και αναζωογόνηση το εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Αυτή η νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και του εργατικού – λαικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει ακόμα πιο ριζικά τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και να δημιουργήσει ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις και όρους για ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο αριστερών δυνάμεων πλειοψηφικό στο λαό και ηγεμονικό ενός μεγάλου μπλοκ κοινωνικών ταξικών δυνάμεων, που θα εκτείνεται από τημισθωτή εργασία ως τα μικρομεσαία στρώματα των πόλεων και του αγροτικού κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη στρατηγική έντασης και πρωτοφανούς αυταρχικής επίθεσης που αφορά όλες, χωρίς εξαίρεση, τις δυνάμεις της Αριστεράς και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρεί πως αποκτά νέα και πολύ πιο κρίσιμη σημασία η ανάγκη της κοινής δράσης, της συμπόρευσης και της συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων, με προτεραιότητα ένα κοινό, πανδημοκρατικών διαστάσεων, αριστερό μέτωπο για την προάσπιση θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες ενωτικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να προβάλει άμεσα σημεία κοινής δράσης αλλά και ελάχιστους άξονες για ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο διεξόδου και προοδευτικής προοπτικής.
 
6.ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμβάλλει ώστε να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο και αποτελεσματικό κίνημα που θα αποτρέψει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιωνεκτάσεων και ακινήτων και εθνικού πλούτου. Ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα κρίσιμων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας οφείλει να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να συνδεθεί στενά με την προσπάθεια συνολικής ανασυγκρότησης του δημόσιο τομέα και αναπτυξιακής διεξόδου και προοπτικής της χώρας, η οποία απαιτεί ένα ισχυρό, αποτελεσματικό, αποδοτικό καισύγχρονο δημόσιο, ικανό να καταστεί εργαλείο ανάκαμψης και αναγέννησης του παραγωγικού και κοινωνικού τοπίου της χώρας και της απασχόλησης.
Ο αγώνας για την αποτροπή των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων μόνο τότε θα είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει αποφασιστικά τις δεσμεύσεις του για επαναφορά στον πλήρη δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων (π.χ.τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, λιμάνια κλπ), οι οποίες εκποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την εκποίηση δημοσίου πλούτου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και ότι θα χρησιμοποιήσει, εφόσον αυτή η εκποίηση συντελεστεί, κάθε πρόσφορο μέσο για την ματαίωση και ακύρωσή της, με την επαναφορά των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στην κοινωνική – λαϊκή ιδιοκτησία και αξιοποίηση.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των σχεδιασμών επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με απαράδεκτους και σκανδαλώδεις όρους, επαναβεβαιώνει τη θέση του για άμεση και πλήρηεθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και την ανάγκη να λειτουργήσουν με νέα αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα ταδυνατά μέσα για την επαναφορά της ΑΤΕ υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο και νέο αναπτυξιακό φιλοαγροτικό ρόλο, ενώ δεν αναγνωρίζει ενδεχόμενη εκποίηση του ΤΤ, την οποία αγωνίζεται για να αποτρέψει με τη διατήρηση όλων των θέσεων απασχόλησης.
 
7.ΘΕΜΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Όσο η κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ, διατείνονται σε όλους τους τόνους ότι απομάκρυναν, χάριν της σιδερένιας υπακοής στη μνημονιακή ορθοδοξία, την οποιαδήποτε πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, τόσο συνδέουν αυτήν την περαιτέρω παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονιακών κατευθύνσεων και των σκληρών νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχθηκε ούτε πρόκειται να αποδεχθεί εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του και ότι η αντιμνημονιακή προοδευτική του πρόταση δεν έχει όρια και περιορισμούς στην τήρησή της και είναι πάνω και πέρα από οποιεσδήποτε απειλές και καταστροφολογίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη θέση και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
 
8.ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει πλήρως τη δέσμευσή του για άμεση και με νόμο κατάργηση-ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ενώ υπογραμμίζει ότι θα απαιτήσει την άμεση αποχώρηση της τρόικας (και του ΔΝΤ) από τη χώρα και ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση με τους όρους που περιέχονται στις απαράδεκτες δανειακές συμβάσεις, τους οποίους θα καταγγείλει ως ασύμφορους και επαχθέστατους. Η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων τους (αγγλικό δίκαιο, άρση ασυλίας κλπ), που είναι λεόντιοι και υποθηκεύουν τη χώρα, ενώ θα πρέπει να υπακούει στο αίτημα για τη, χωρίς όρους, διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013