Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση


Πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοκρατία μετατρέπεται σε ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα


Μουσουρούλης για επίταξη από fon1972
Μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό, η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη και των ναυτεργατών, μετά από 6 μέρες απεργίας. Μουσουρούλης: "Οι απεργοί δεν μας άφησαν περιθώρια"
Στην επίταξη των ναυτεργατών προχωράει η κυβέρνηση μετά από 6 μέρες απεργίας και αφού ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις. Η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης δήλωσε ότι οι απεργοί δεν άφησαν στην κυβέρνηση κανένα άλλο περιθώριο.

"Όπως γνωρίζετε η ΠΝΟ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ως την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους ναυτεργάτες.
Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώριο για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις συγκοινωνίες και να μην υπάρξει πρόβλημα στα νησιά.
"Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να προχωρήσουμε σε πολιτική επιστράτευση και ο πρωθυπουργός με εξουσιοδότησε για τη σχετική απόφαση. Τα φύλλα της επίταξης θα μοιραστούν και εφόσον τα πάρουν τα πληρώματα, τα πλοία θα μπορούν να φύγουν ακόμα και σήμερα", είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα οι απεργοί είχαν ανακοινώσει ότι αποφάσισαν με οριακή πλειοψηφία (8 υπέρ, 7 κατά) να συνεχίσουν την απεργία τους.
Η έτερη πρόταση ήταν για 24ωρη αναστολή της απεργίας προκειμένου να πάρουν ανάσα νησιώτες, έμποροι και παραγωγοί, ωστόσο απορρίφθηκε.
Η πολιτική απόφαση του υπουργείου
Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.
Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.
Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.
Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/politikh_epistrateysh_twn_naytergatwn_apofasise_h_kyvernhsh.2116536.html
ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοκρατία μετατρέπεται σε ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα
Η κυβέρνηση μετατρέπει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.
Η κυβέρνηση μετατρέπει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν αποφάσισε καμία επίταξη γιατί, όπως είπε, δεν μπορούν να επιταχθούν άνθρωποι αλλά αποφάσισε επιστράτευση.
«Με εργαζόμενους, όμως, στο χακί, η δημοκρατία είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας πως με αυτή την τακτική δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία.