Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η κυβέρνηση επιχειρεί κατάργηση των απεργιών

Η κυβέρνηση επιχειρεί κατάργηση των απεργιών
Τετάρτη 20/2/2013: 24ωρη Γενική Απεργία - Συγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως
FREE photo hosting by Fih.grΣύμφωνα με δημοσιεύματα, αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις… Η μνημονιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο στον αγώνα της ενάντια στην κοινωνία. Η κατ’ ουσίαν απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία ακολουθεί την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ στοχεύει στην ισοπέδωση κάθε δυνατότητας αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική. Σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ως παράνομες σχεδόν το σύνολο των απεργιών και τις αυταρχικές επιστρατεύσεις των εργαζομένων από την κυβέρνηση, η κατάργηση του ν.1264/82 θα έρθει να ολοκληρώσει την πλήρη, και νομοθετικά πλέον, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, επαναφέροντας παράλληλα την ανταπεργία ως νόμιμο όπλο της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους, αλλά ενάντια σε όλους όσοι πλήττονται από την βάρβαρη πολιτική της λιτότητας, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και της ανεργίας. Στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στο δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και αντίστασης, ενάντια στη δημοκρατία και στα δικαιώματα όλης της κοινωνίας. Η απεργία της 20ης Φλεβάρη πρέπει να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα συλλογικής αντίστασης και αγώνων.
Π. Κ.

Τετάρτη 20/2/2013: 24ωρη Γενική Απεργία - Συγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε και προσδιόρισε την αγωνιστική, απεργιακή αντίδραση της Συνομοσπονδίας ως εξής:
Πραγματοποίηση 24ωρης ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2013 και απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11:00 στο Πεδίον αρεως.
Οι αγωνιστικές και απεργιακές δράσεις των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των σωματείων για τα επιμέρους κλαδικά και επιχειρησιακά προβλήματα είναι σχεδόν η καθημερινή αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια και στα αντεργατικά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα και τις αυταρχικές συμπεριφορές της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
Η βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων όπως και η φορολογική αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και περιθώριο αντοχής.
Το σύνολο των οικονομικών, ασφαλιστικών, εργασιακών και θεσμικών δικαιωμάτων που ισοπεδώθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, είναι μονίμως διεκδικούμενα.
Αιτήματα ΑΙΧΜΗΣ της 24ωρης Γενικής Απεργίας είναι:
- Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της Ανεργίας και ανακούφισης των Ανέργων.
- Ανάκληση της επιστράτευσης και όλων των κατασταλτικών και αντιδημοκρατικών μέτρων και διώξεων κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης.
Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, η αντιμετώπιση της αυταρχικής και αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, επιβάλει τη μέγιστη ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των δυνάμεων της εργασίας ,στον ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ για την ικανοποίηση των ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
Η ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για τη μέγιστη δυνατή και μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην Απεργιακή κινητοποίηση και στην Απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων.
****
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2013, προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, σε συνεννόηση με τη Γ.Σ.Ε.Ε.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ., διαδηλώνοντας κατά της σκληρής και αδιέξοδης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, της διαρκούς συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα και της υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας που υλοποιούνται με την εφαρμογή ενός εξοντωτικού μνημονίου, που ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές του ομολογούν τώρα ότι ήταν λάθος!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί κατά γράμμα μια καταστροφική πολιτική, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την πολιτική καταστολής, ακόμα και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Έχει επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των συνδικάτων, των εργατικών αγώνων, της συλλογικής δράσης, την ακύρωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός παραπέμπει σε άλλες εποχές και τραυματίζει την ίδια τη Δημοκρατία.
Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα ενωμένοι περισσότερο από ποτέ βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο προκειμένου να ανατρέψουν αυτή την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να αγωνιστούν για να σταματήσει:
§ Η πολιτική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, επισημαίνοντας ότι αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν πρέπει αφενός να μετατραπεί σε μια νέα διαδικασία απαξίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και αφετέρου να αποτελέσει «άλλοθι» για την πραγματοποίηση χιλιάδων νέων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες προβλέπονται στο μνημόνιο.
§ Η συνεχής υπονόμευση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Κοινωνικών αγαθών. Η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και κατεδαφίζει το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
§ Η δραματική μείωση των συντάξεων, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, που δρομολογείται μέσω νέων οδυνηρών παρεμβάσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για την επόμενη διετία.
§ Η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων. Μετά τις μνημονιακές περικοπές που φθάνουν πλέον στο 50% στο Δημόσιο Τομέα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες πραγματικές μειώσεις εξαιτίας της νέας φορολογικής επιδρομής, αδυνατώντας να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες-Μέλη της και τα Νομαρχιακά της Τμήματα ανά την επικράτεια, αλλά και σε συντονισμό με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Ιδιωτικού Τομέα, θα συνεχίζει να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, το επόμενο διάστημα, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη Γενική Απεργιακή Κινητοποίηση και στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν από τα κατά τόπους Νομαρχιακά Τμήματα και Εργατικά Κέντρα.
Στην Αθήνα η Απεργιακή Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 π.μ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί κατάργηση των απεργιών
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
****
Η ΓΣΕΕ αντιδρά στα δημοσιεύματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει αλλαγές στον τρόπο που κηρύσσονται απεργίες από τα συνδικάτα.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών».
«Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
ΑΔΕΔΥ: Νομοθετικό πραξικόπημα
Ανακοίνωση-προειδοποίηση στην κυβέρνηση εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, το συνδικαλιστικό όργανο κάνει λόγο για «αιτία διαρκούς πολέμου» σε περίπτωση που παρέμβει στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Αναλυτικά:
«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.1264/82, του πλέον προοδευτικού νόμου της μεταπολίτευσης, που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους.
Ο σχεδιαζόμενος περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, ο οποίος μεθοδεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πρωτοφανές νομοθετικό «πραξικόπημα», ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του εθνικού και του ευρωπαϊκού συλλογικού Δικαίου και κυρίως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας.
Το "δόγμα της μηδενικής ανοχής", η συκοφάντηση των εργατικών και συνδικαλιστικών αγώνων, οι επιστρατεύσεις των απεργών, οι συστηματικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη όπου κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες όλων των κλάδων και τώρα η απόπειρα κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιβάλλονται με μοναδικό στόχο να ολοκληρωθεί, χωρίς αντίσταση, η ισοπεδωτική πολιτική του μνημονίου. Αυτός ο κατήφορος της Συγκυβέρνησης, που γυρίζει τη χώρα και τη Δημοκρατία στις πιο σκοτεινές μετεμφυλιακές περιόδους, θα βρει απέναντί του την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, των Συνδικάτων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι είναι άμεση η ανάγκη αυτού του εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων.
Προϋπόθεση, πάντως, είναι να σταματήσει το «μακρύ χέρι» Κυβέρνησης – Κράτους – Κομμάτων να παρεμβαίνει στα Συνδικάτα και να λειτουργήσει η «αυτορύθμιση» του θεσμού με απόφαση, έλεγχο, πρόταση των ίδιων των εργαζομένων!».
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία
Σχόλιο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία
Η μνημονιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο στον αγώνα της ενάντια στην κοινωνία. Η κατ’ ουσίαν απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία ακολουθεί την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ στοχεύει στην ισοπέδωση κάθε δυνατότητας αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική.
Σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ως παράνομες σχεδόν το σύνολο των απεργιών και τις αυταρχικές επιστρατεύσεις των εργαζομένων από την κυβέρνηση, η κατάργηση του ν.1264/82 θα έρθει να ολοκληρώσει την πλήρη, και νομοθετικά πλέον, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, επαναφέροντας παράλληλα την ανταπεργία ως νόμιμο όπλο της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους, αλλά ενάντια σε όλους όσοι πλήττονται από την βάρβαρη πολιτική της λιτότητας, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και της ανεργίας. Στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στο δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και αντίστασης, ενάντια στη δημοκρατία και στα δικαιώματα όλης της κοινωνίας. Η απεργία της 20ης Φλεβάρη πρέπει να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα συλλογικής αντίστασης και αγώνων.
****
Δ. Στρατούλης: "Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της βάζοντας σε διακινδύνευση τη δημοκρατία"
Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β΄Αθήνας και υπευθύνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου εργασίας, για τις προθέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική κατάργηση των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού
Ολόκληρη η δήλωση
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.
Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι «για τα μάτια του κόσμου», εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Επόμενος στόχος: καταργήστε τις απεργίες
Πάντα στον... παλμό της επικαιρότητας, το Βήμα αύριο έχει πρωτοσέλιδο «χτύπημα» το «φρένο στις απεργίες» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση, αλλάζοντας το σχετικό νόμο. Στις αλλαγές αυτές, θα προβλέπεται και η ανταπεργία!
Σύμφωνα με το In.gr, ομογάλακτο του Βήματος:
Αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, αφορούν τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, τη σύσταση-συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.

Επίσης, θα επανεξεταστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες.

Ταυτόχρονα, συζητείται η επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
* * *
Aυτά από το Bήμα, διαβάστε και το παρακάτω (από την προχθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών):
Του Χάρη Ιωάννου
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νόμο που θα περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικαλούμενη το… δημόσιο συμφέρον.
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του δόγματος «νόμος και τάξη» προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, με αφορμή την απεργία στα λιμάνια και το μετρό, προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει αυστηρούς περιορισμούς στις απεργίες, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάργηση το μόνο δικαίωμα που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η ρύθμιση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες (σσ προχθές) στην Ολομέλεια της Βουλής, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί κυριολεκτικά να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας» και έκανε λόγο για «έναν αυταρχικό κατήφορο, αχαλίνωτο και χωρίς τελειωμό».
Την αρχή της… αποκάλυψης έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Βορίδης, όταν, αναφερόμενος στην απεργία των ναυτεργατών, φανέρωσε την πραγματική και γενικότερη επιδίωξη της τρικομματικής κυβέρνησης: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη που μπορούν να συντρίβουν την εθνική οικονομία και να δούμε αν θα βάλουμε εκεί περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο τι σημαίνει απαρτία, στο με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις στα συνδικάτα».
Ακολούθησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να υποστηρίξει ότι η σύλληψη της ρύθμισης αυτής είναι… πασοκογενής: «Η προτροπή μας προς την κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να αλλάξει συνολικά το καθεστώς που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ελάχιστη εξυπηρέτηση που πρέπει να θεσπιστεί για τους πολίτες, πρέπει να είναι προτροπή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Τη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς στον επερχόμενο νόμο εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Τσούκαλης, ο οποίος επισήμανε πως «οι μέθοδοι και τα εργαλεία τα οποία μέχρι πρότινος γνωρίζαμε και χρησιμοποιούσαμε απλόχερα δυστυχώς πρέπει να αναθεωρηθούν».
Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συζήτησης για την απεργία των ναυτεργατών, ο Θ. Παφίλης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση «Οποιον απεργεί θα τον επιστρατεύετε; Φωνάξτε και τη Χρυσή Αυγή να σας βάλει εμβατήρια», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «χουντικής πατέντας νόμο περί πολιτικής επιστράτευσης» και ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες κατήγγειλε ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας καταργείται η υποχρέωση των εφοπλιστών να συνδέουν ακτοπλοϊκά τα νησιά επί τουλάχιστον δέκα μήνες.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Πάνε να καταργήσουν τις απεργίες (;)
Του Χάρη Ιωάννου
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νόμο που θα περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικαλούμενη το… δημόσιο συμφέρον.
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του δόγματος «νόμος και τάξη» προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, με αφορμή την απεργία στα λιμάνια και το μετρό, προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει αυστηρούς περιορισμούς στις απεργίες, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάργηση το μόνο δικαίωμα που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η ρύθμιση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες (σσ προχθές) στην Ολομέλεια της Βουλής, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί κυριολεκτικά να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας» και έκανε λόγο για «έναν αυταρχικό κατήφορο, αχαλίνωτο και χωρίς τελειωμό».
Την αρχή της… αποκάλυψης έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Βορίδης, όταν, αναφερόμενος στην απεργία των ναυτεργατών, φανέρωσε την πραγματική και γενικότερη επιδίωξη της τρικομματικής κυβέρνησης: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη που μπορούν να συντρίβουν την εθνική οικονομία και να δούμε αν θα βάλουμε εκεί περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο τι σημαίνει απαρτία, στο με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις στα συνδικάτα».
Ακολούθησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να υποστηρίξει ότι η σύλληψη της ρύθμισης αυτής είναι… πασοκογενής: «Η προτροπή μας προς την κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να αλλάξει συνολικά το καθεστώς που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ελάχιστη εξυπηρέτηση που πρέπει να θεσπιστεί για τους πολίτες, πρέπει να είναι προτροπή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Τη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς στον επερχόμενο νόμο εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Τσούκαλης, ο οποίος επισήμανε πως «οι μέθοδοι και τα εργαλεία τα οποία μέχρι πρότινος γνωρίζαμε και χρησιμοποιούσαμε απλόχερα δυστυχώς πρέπει να αναθεωρηθούν».
Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συζήτησης για την απεργία των ναυτεργατών, ο Θ. Παφίλης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση «Οποιον απεργεί θα τον επιστρατεύετε; Φωνάξτε και τη Χρυσή Αυγή να σας βάλει εμβατήρια», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «χουντικής πατέντας νόμο περί πολιτικής επιστράτευσης» και ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες κατήγγειλε ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας καταργείται η υποχρέωση των εφοπλιστών να συνδέουν ακτοπλοϊκά τα νησιά επί τουλάχιστον δέκα μήνες.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών