Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η μυρωδιά του μνημονίου και της ενεργειακής φτώχειας

Η μυρωδιά του μνημονίου και της ενεργειακής φτώχειας
FREE photo hosting by Fih.grΓίνεται πλέον συνήθεια, τις νύχτες οι πόλεις της χώρας να μετατρέπονται σε θαλάμους αερίων. Τα μάτια δακρύζουν και η οσμή είναι διαπεραστική ακόμα και σε κλειστά σπίτια. Η ενεργειακή μας φτώχεια ήρθε για να μείνει, η αιθαλομίχλη δηλώνει διαρκώς παρούσα. Το υπουργείο οικονομικών ήταν κατηγορηματικό «δεν προβλέπεται καμία αλλαγή» παρόλο που τα έσοδα είναι μειωμένα για τα κρατικά ταμεία, άλλωστε πως μπορεί κάποιος να αγνοήσει το «όταν η θεωρεία δεν επαληθεύεται από την πραγματικότητα, τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα» . Χιλιάδες νοικοκυριά μη έχοντας τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο στράφηκαν σε φτηνότερες ενεργειακές μεθόδους. Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση του αριθμού των μικροσωματιδίων, που επιδρούν δραστικά στην υγεία όσων έχουν καρδιαγγειακά -πνευμονολογικά προβλήματα και αλλεργίες. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιδεινώσουν το φαινόμενο. Ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα στραφεί σε καύση ξυλείας και όχι μόνο. Ιδίως τα εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα καθώς η τιμή των καυσόξυλων έχει ανέβει δραματικά, ρίχνουν στα τζάκια ό,τι καίγεται με αποτέλεσμα να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ενώσεις. Η εκτεταμένη λαθραία υλοτόμηση με τις σημαντικές συνέπειες που έχει για τη ζωή των πόλεων τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες ολοκληρώνει το σκηνικό υποβάθμισης.
Του Κώστα Ζαχαριάδη


Το σύνθετο αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα αλλά χρειάζεται μια δέσμη προτάσεων με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Η προς τα κάτω εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης με ταυτόχρονη εξέταση για μείωση φόρου στο Φυσικό Αέριο θα δώσει βραχυπρόθεσμα οφέλη. Η επέκταση των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων με χαμηλότοκα δάνεια, θα δώσει άμεση ώθηση στον κλάδο των κατασκευών και θα αποδώσει σημαντικά από τον χειμώνα του 2014. Σε ανάλογη κατεύθυνση, χρειάζονται κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών και για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν λιγότερα ξύλα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων). Η επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο του φυσικού αερίου θα δώσει μακροπρόθεσμα άλλη μια πιθανή διέξοδο.
 
Ταυτόχρονα επιβάλλεται να θεσπιστούν αυστηρές προδιαγραφές για καύσιμα/καυστήρες βιομάζας με την παράλληλη ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών. Ήδη ακατάλληλα pellets από τυχάρπαστους κερδοσκόπους έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Η στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή pellet από δασικά υπολείμματα θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση για οικονομική δραστηριότητα και στην ελληνική περιφέρεια.
 
Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του ΕΦΚ δεν καταλαβαίνουν ότι και με μειωμένο ΕΦΚ τα νοικοκυριά δεν μπορούν να διαθέσουν το αιτούμενο ποσό χρημάτων για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου. Προτείνουν την συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και ξεχνούν ότι μια συγκυριακή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα δημιουργήσει μη διαχειρίσιμες καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Μόνο η εξοικονόμηση και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλής εξάρτησης από άνθρακα θα δώσουν τέλος στην ενεργειακή φτώχεια.
 
twitter: @CZachariadis
 
*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό «περιβάλλον και δημόσια υγεία»
 
Πηγή:  matrix24.gr