Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χαρωπά το χεράκι μου σηκώνω... και χαιρετώ το Θεό Ήλιο

Χαρωπά το χεράκι μου σηκώνω... και χαιρετώ το Θεό Ήλιο
Η χρυσαυγίτικη διάπλαση των παίδων FREE photo hosting by Fih.gr
Η κατήχηση των νεοσσών του Λαϊκού Συνδέσμου βασίζεται σε κείμενο του Γεωργίου Γεωργαλά που εκδόθηκε το 1967 και σύμφωνα με το οποίο, «αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη για να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο. Η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι τάσεις, οι κλίσεις, τα ιδεώδη δια μέσου της φαντασίας». Παίρνεις ένα εξάχρονο παιδί λοιπόν και του φυτεύεις στο μυαλό: το μίσος, το φανατισμό, τον ρατσισμό και τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη. Του δημιουργείς τάσεις φυλετικών διαχωρισμών. Του δημιουργείς κλίσεις προς την ομοιομορφία και το μπολιάζεις με τα ιδεώδη του σκοταδισμού. Και όλα αυτά φυσικά δια μέσου της φαντασίας. Της ίδιας φαντασίας που κάποτε ανθούσε σε στρατόπεδα και ξερονήσια. Στην φαντασία των παιδιών πλάθεις ερυθρούς εφιάλτες και μελαψούς εχθρούς στον «κύκλο της πνευματικής αφύπνισης» της Χρυσής Αυγής. Χτίζεις τείχη στην σκέψη τους και κυκλώνεις με συρματοπλέγματα την ψυχή τους. Οι Νέοι Παρθενώνες είναι εδώ και αναζητούν ανάμεσα στους «μικρούς φίλους του κινήματος» τους σκαπανείς και τους τυφεκιοφόρους της μισαλλοδοξίας. Τα κινηματογραφικά «παιδιά από την Βραζιλία» μεταφέρονται από την μεγάλη οθόνη στην μικρή μας πραγματικότητα ως το πρωινό που θα αντικρύσουν το φως της μέρας και θα υψώσουν το χεράκι χαρωπά… να χαιρετίσουν τον Θεό Ήλιο ή τον δικό τους Φύρερ.
Του Πέτρου Κατσάκου

Η χρυσαυγίτικη διάπλαση των παίδων
Κατήχηση παιδιών από την ηλικία των 6 ετών, τους οποίους αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος», έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της. Παράλληλα, σε κείμενό της τοπική οργάνωση του κόμματος τονίζει ότι «η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να φυτέψεις πρότυπα».
Σύμφωνα με την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε στην Αρτέμιδα Αττικής «κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων». Περίπου 20 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ανατολικής Αττικής.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δύο παιδαγωγοί της τοπικής οργάνωσης» μίλησαν στα παιδιά «για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, τους ολύμπιους θεούς, το αρχαίο ελληνικό πάνθεον και τη χριστιανική πίστη». Παρόμοιες δράσεις προαναγγέλλονται ως «προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού πνεύματος».
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. Το στίγμα της στάσης της απέναντι σε αυτές τις ηλικίες δίνει κείμενο που αναρτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής βορείων προαστίων. Το κείμενο καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να λάβουν «αντίμετρα κατά της προπαγάνδας». Βασιζόταν σε αποσπάσματα του βιβλίου «Η προπαγάνδα - Μεθοδική και τεχνική της αγωγής των μαζών» του Γεωργίου Γεωργαλά που εκδόθηκε το 1967. Ο συγγραφέας κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και υπήρξε ο ιδεολογικός εκφραστής της.
«Η ψυχοπολιτική διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ο άνθρωπος διακατέχεται από ανασφάλεια λόγω φυσικής αδυναμίας, σωματικής και πνευματικής. Αυτό το συναίσθημα προκαλεί αναζήτηση προστασίας... Το συμπέρασμα για την προπαγάνδα είναι ότι αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο», αναφερόταν στο κείμενο προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι τάσεις, οι κλίσεις, τα ιδεώδη διά μέσου της φαντασίας», συνέχιζε το κείμενο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, άλλο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας είναι ο μιμητισμός, γι' αυτό και η προπαγάνδα προσδίδει σε ήρωες-πρότυπα ιδιότητες που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά. «Δεν έχει σημασία αν ο ήρωας ήταν πραγματικός ή φανταστικός. Δεν έχει σημασία, αν και εφόσον ήταν πραγματικός, αν είχε τις ιδιότητες αυτές ή όχι. Οταν πια καθιερωθεί στην παιδική συνείδηση κάποιος σαν ήρωας αρχίζει η κυρίως φάση της προπαγάνδας», κατέληγε το απόσπασμα.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ». Η κατήχηση των παιδιών έγινε την ίδια μέρα που «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν έρευνα για το πώς η Χρυσή Αυγή προσεγγίζει εφήβους, ηλικίας 16-17 ετών, που εμφανίζονται στα γραφεία της και το πώς άλλοι μαθητές - μη μέλη της - επικαλούνται το όνομα της οργάνωσης ως μέσο εκφοβισμού και αιτιολόγησης των επιθέσεών τους κατά μεταναστών.
Μαζί με το ρεπορτάζ, στην ιστοσελίδα των «ΝΕΩΝ» έχει αναρτηθεί ηχητικό απόσπασμα με τις μαρτυρίες παιδιών ηλικίας 14-15 ετών, στις οποίες παραδέχονται τους ξυλοδαρμούς. «Οποιον Πακιστανό βλέπουμε τον κυνηγάμε», λέει ένας μαθητής και συμπληρώνει: «Οσους λόγους έχει η Χρυσή Αυγή να το κάνει έχουμε και εμείς». Παράλληλα δημοσιεύονταν φωτογραφίες (από ιστοσελίδα προσκείμενη στο Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) με μοίρασμα φυλλαδίων της οργάνωσης έξω από σχολεία την περίοδο 2006-2010. Η Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές, κατάπτυστο, τερατολογικό». Εκτός όμως από όσα αποδεικνύονταν στην έρευνα των «ΝΕΩΝ», η ίδια η Χρυσή Αυγή παραδέχεται με τη χθεσινή ανάρτησή της ότι προσεγγίζει ακόμη και πιο μικρές ηλικίες. Οχι εφήβους, αλλά μαθητές δημοτικού.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ, 27/2/2013