Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Υπήρχε κάποτε μια χώρα! Χρεοκοπήσαμε κύριοι!


[size=18]Χρεοκοπήσαμε και με τη Βούλα. Η λύση της... "επιλεκτικής χρεοκοπίας", που αποφασίστηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, εξυπηρετεί ΜΟΝΟ την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία, ότι κι αν λένε τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα κανάλια. Κύριοι η Ελλάδα - σαν χώρα - μας τελείωσε! Τώρα ο Δεσπότης θα πάρει το όνομά μου!!! [/size]

[size=18]ΥΓ: Το συνολικό πακέτο "λύσης" των Βρυξελλών, απαιτεί - και θα το δείτε - καινούργιο πακέτο μέτρων το Σεπτέμβρη! [/size]

[size=18]ΥΓ2: Πριν λίγες ημέρες κάηκε η Αθήνα ώστε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο" πρόγραμα και να μην οδηγηθούμε στην χρεοκοπία! Όλοι θυμόμαστε το «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», σαν εκβιασμό, για να περιοριστεί η λαϊκή κατακραυγή μπροστά στην εξόντωση της χώρας και της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου και των δανειστών. Δεν πέρασαν δύο βδομάδες και η χρεοκοπία ομολογήται ποια από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη και τα ξένα ΜΜΕ! Οι τεχνικοί προσδιορισμοί «επιλεκτική» ή «ελεγχόμενη» μικρή σημασία έχουν, όταν σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.[color=white][b]Τι τους κοιτάμε μωρέ;[/b][/color]

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μαθαίνουμε ότι στα 109 δισ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ "μιας αποφασιστικής δέσμευσης" υπέρ της Ελλάδας, "ως μέλους του ευρώ και της ευρωζώνης", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ [EUR=X] ".

"Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ".

"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές". Αυτόν τον δοσίλογο, ποιος θα τον σταματήσει επιτέλους; [/size]

[color=green][size=24][b]Tι λέει το «σχέδιο» ανακοινωθέντος της Συνόδου[/b][/size][/color]

[img]http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20110721/engine/newego_LARGE_t_1101_53660337_type12128.jpg[/img]

[size=18]Με την υπόσχεση ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ» εκ μέρους της Ευρώπης αλλά και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, φαίνεται ότι θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα.

Το σχέδιο (draft) ανακοινωθέντος που διέρρευσε (και συζητείται στη Σύνοδο φωτογραφίζοντας έμμεσα τα σημεία εκ των προτέρων συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας) περιλαμβάνει σχετικές διαβεβαιώσεις καθώς και επιμήκυνση των δανείων που έχουμε λάβει και θα λάβουμε, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Ενισχύεται επίσης ο ρόλος του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF και αυξάνεται η ευελιξία του να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, να δανείζει κράτη για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και να επεμβαίνει προληπτικά όταν χρειάζεται.

Στον αντίποδα, προκύπτει ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων «όπου αυτό είναι «πρέπον και απαραίτητο» (σ.σ. πάγιο αίτημα των Φινλανδών), ενώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών, η Σύνοδος φαίνεται ότι «κλειδώνει» απόφαση που την καθιστά απαραίτητη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το... πώς θα γίνει και μέχρι τι ποσό και χωρίς να γίνεται αναφορά στην ανάγκη αποφυγής της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ουσιαστικά υπάρχει ένα «μενού» τριών επιλογών» (ανταλλαγή ομολόγων, roll over ομολόγων και επαναγορά ομολόγων σε τιμές αγοράς).
Αναλυτικότερα, το EFSF θα χορηγήσει δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία με χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα νέα δάνεια θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 15 έτη, από την τρέχουσα των 7,5 ετών και το επιτόκιο θα μειωθεί από 4,5% σε (περίπου) 3,5% για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Αυτά θα πλαισιωθούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει τα κατάλληλα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, στα οποία (κίνητρα) θα περιλαμβάνονται συμφωνίες για εγγυήσεις όπου κρίνεται πρέπον (appropriate).

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης την ύπαρξη ενός "Σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη στη χώρα.

Στο EFSF θα δοθεί η δυνατότητα να παρέχει προληπτικά πιστωτικές γραμμές σε χώρες της ευρωζώνης, αλλά και να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Επίσης θα μπορεί να συμμετέχει στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω δανείων σε κράτη, ακόμη και σε χώρες που δεν υπόκεινται σε πρόγραμματα διάσωσης.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες επενδυτές, αυτοί θα επιλέξουν τον τρόπο εμπλοκής μέσα από ένα "μενού" επιλογών που περιλαμβάνει επαναγορά χρέους, μετακύλιση ή ανταλλαγή με όρους δανεισμού σε αναλογία με τη δημόσια στήριξη αλλά και επιπλέον πιστωτική ενίσχυση (εγγυήσεις).

Ουσιαστικά, οι συνομιλίες με τους ιδιώτες επενδυτές για τον τρόπο συμμετοχής τους συνεχίζονται και όλες οι προτάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι.

Ο ρόλος τον οποίο θα έχουν οι ιδιώτες στο νέο πακέτο που θα πάρει η Ελλάδα εξελίσσεται στο γόρδιο δεσμό που απασχολεί τη σημερινή σύνοδος κορυφής.

Η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν να συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει: Οι περισσότερες επιλογές που προβλέπουν την εμπλοκή των ιδιωτών θα κάνουν τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία "selective default".

Το εναλλακτικό σχέδιο, να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, δεν δείχνει να προχωρά, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις εκπροσώπων του κλάδου που απείλησαν ακόμα και με αγωγές σε περίπτωση όπου η Ε.Ε. επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο. Ωστόσο, είναι η μόνη επιλογή που θεωρείται βέβαιο πως δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας.

Με βάση τις εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε μια λύση που θα περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, επιλογή η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε selective default.

Δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό πακέτο, δήλωσε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΚΤ. Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Τρισέ αποδέχεται την επιλεκτική χρεοκοπία, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα θα μπορούσε να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα μόνο εάν οι ηγέτες της ΕΕ δώσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις.

«Θα δεχόμασταν τα ελληνικά ομόλογα μόνο εάν η πίστωση τους ενισχυθεί με με επιπρόσθετες εγγυήσεις για τις οποίες οι ηγέτες πρέπει να δεσμευθούν σήμερα, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο», εξήγησε ο αξιωματούχος ο οποίος έκανε την διαρροή σε δημοσιογράφους των ξένων πρακτορείων ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση της ΕΚΤ διότι οι 27 πρέπει να βρουν επιπλέον κεφάλαια που θα διασφαλίζουν τις ελληνικές τράπεζες και θα ενισχύουν τις ελληνικές εγγυήσεις. Αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

«Το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι απολύτως εξακριβωμένο και εάν αποφασιστεί πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα λήξης μόνο μερικών ημερών», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τρισέ έχει πολλές φορές στο παρελθόν δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση αν η χώρα υποβιβαστεί στην κατηγορία "selective default".

Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες να μπορούν να δίνουν τα ομόλογα αυτά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας. Έτσι εκτιμάται ότι θα αρθούν και οι επιφυλάξεις της ΕΚΤ γύρω από το θέμα. Στόχος των προσπαθειών είναι, εάν υπάρξει καθεστώς χρεοκοπίας για την Ελλάδα, να αρθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, υποστήριξαν δύο πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο.

"Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανό να περιλαμβάνει επιλεκτική χρεοκοπία", δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν προτιμητέα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος και ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Β. Ράπανος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι η μοναδική μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που μπορεί να μην οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "selective default", σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

"Για όλες τις άλλες, μέχρι στιγμής, η... ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη -θα οδηγήσουν σε επιλεκτική χρεοκοπία. Στην επαναγορά ομολόγων αυτή η κατάληξη δεν είναι και τόσο σίγουρη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να οργανωθεί μια επαναγορά ομολόγων, ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι "θα πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο για να το οργανώσουμε - θα δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών και παράλληλα να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση των αγορών".[/size]