Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

ΣΥΡΙΖΑ: Αναταράξεις μετά την αποχή και δηλώσεις υπέρ ιδιωτικών ΑΕΙ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναταράξεις μετά την αποχή
Ο Αλ. Τσίπρας υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ
Εξελίξεις έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη αξιοσημείωτη αποχή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαγιαννάκη, Φιλίνη, Τσούκαλη και Ψαριανού) από την ψηφοφορία επικύρωσης της ευρωσυνθήκης, καθώς διαφωνούσαν με την πρόταση καταψήφισής της. Δήλωση, επίσης, του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σε εφημερίδα της Κύπρου που αφορούσε την ανώτατη εκπαίδευση, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Η δήλωση έχει ως εξής: "Εμείς δεν ήμασταν ποτέ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και δεν πιστεύουμε ότι αυτά θα υποβαθμίσουν τη δημόσια εκπαίδευση"!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ


http://politikokafeneio.com


Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε προς αποφυγή στο μέτρο του δυνατού παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, τη λήψη μέτρων, με κύριο τη σύσταση κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια τέτοια εικόνα που θυμίζει περισσότερο συνοθύλευμα προσωπικοτήτων παρά πολιτικό κόμμα.

Την Τετάρτη μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε η σημασία της ενιαίας έκφρασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την αποχή μεγάλου αριθμού βουλευτών του από την ψηφοφορία, σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει το ιρλανδικό «Όχι» στην ευρωσυνθήκη, ως σημαντικό σταθμό στην πάλη ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του μιλιταρισμού και επαναλαμβάνει την «ακλόνητη θέση» του για απόρριψη της ευρωσυνθήκης και το ομόφωνο αίτημα για δημοψήφισμα που θα δώσει και στους εργαζόμενους στη χώρα μας την ευκαιρία να ενώσουν τη φωνή τους με το ιρλανδικό «Όχι».

Ωστόσο, ακόμα και από στελέχη του ΣΥΝ εκφράζονται μεγάλες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, καθώς η ενιαία έκφραση και οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεν μπορούν να συμβαδίζουν για πολύ καιρό. Ο «εμφύλιος» πόλεμος και οι αναταραχές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα για την ανώτατη εκπαίδευση σε εφημερίδα της Κύπρου ("Εμείς δεν ήμασταν ποτέ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και δεν πιστεύουμε ότι αυτά θα υποβαθμίσουν τη δημόσια εκπαίδευση»), οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους και αιτήματα του φοιτητικού κινήματος ή και ακόμα με τις ίδιες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον έχει η προετοιμασία του «κανονισμού λειτουργίας» την οποία έχουν αναλάβει – εκτός των Μπανιά και Θεωνά – ο Δ. Χατζησωκράτης και ο Ρ. Ρινάλντι, σε μια προσπάθεια να παντρέψουν το «σταλινισμό» με το «νεοφιλελεύθερο κοσμοπολιτισμό».

Το ΚΚΕ επιμένει μέσα από την αρθρογραφία του να ταυτίζει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρατηρεί τις διαφοροποιήσεις που σημειώνονται μέσα στο σχηματισμό, ενώ αρκετοί παρατηρούν «ανοίγματα» προς την ΚΟΕ, η οποία έχει ταχθεί με ανακοίνωσή της εναντίον «εκείνου του μέρους της Αριστεράς που θεωρεί θετική τη λεγόμενη “καθολική ψηφοφορία” των φοιτητών», με αφορμή μια κοινή εμφάνιση στελεχών τους.