Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Εφιάλτης ανεργίας: Κάθε μέρα 400 άνθρωποι μένουν άνεργοι!

Εφιάλτης ανεργίας: Κάθε μέρα 400 άνθρωποι μένουν άνεργοι!
Η απότομη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές του χρόνου αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο από την άνοιξη και κυρίως από τον Μάιο. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφέρουν ότι περισσότεροι από 400 νέοι άνεργοι θα προστίθενται καθημερινά στις λίστες ανέργων. Ακόμη και βάσει των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων, καθημερινά, μέσα στο 2009 θα χάνουν τη δουλειά τους περίπου 220 άτομα.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=6280

Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που κάνουν λόγο για 6.500 ανέργους μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2008, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι καθημερινά, 108 άτομα βρέθηκαν από την δουλειά στην ανεργία χωρίς καμία προειδοποίηση.
Για το 2009, τα προσωρινά στοιχεία της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για μείωση προσωπικού ή ανακοίνωση απολύσεων, μεσοπρόθεσμα, που προσεγγίζουν τις 1.500, από τον πρώτο μήνα του χρόνου, τον Ιανουάριο. Στην περιφέρεια τα «λουκέτα», οι μειώσεις προσωπικού, οι περικοπές μισθών και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στη Βουλή κατατέθηκαν καταγγελίες για απολύσεις μετά από... κλήρωση, αλλά και για υπαλλήλους και πωλητές σε εκθέσεις αυτοκινήτων, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε μείωση αποδοχών από 20% έως και 40%.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να σκεπάσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία των συνδικάτων είναι αβάσιμα, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κατά το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους, δεν υπήρξε αύξηση της ανεργίας. Απλώς, παρατηρήθηκε... στασιμότητα στην αύξηση της απασχόλησης!
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ήδη πολλές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν αρχίσει να στοκάρουν την παραγωγή τους λόγω ακύρωσης συμβολαίων πώλησης και σχεδιάζουν είτε κλείσιμο μονάδων είτε μείωση της παραγωγής με τις ανάλογες απολύσεις.
Παράλληλα η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας πόρους του ΚΠΣ ετοιμάζεται να επεκτείνει προγράμματα πρόσληψης για περιορισμένο χρόνο (εξάμηνες, τρίμηνες συμβάσεις) για να απορροφήσει ένα μέρος των νέων ανέργων και απολυμένων (ακούγεται ότι θα φθάσουν τις 60 χιλιάδες) εν όψει εκλογών. Οι άνθρωποι αυτοί θα ξαναβρεθούν άνεργοι (αφού θα έχουν περάσει οι εκλογές) πριν από το φθινόπωρο?
Χαρακτηριστικό του «πανικού» που έχει αρχίσει να επικρατεί ακόμα και στα υψηλά κλιμάκια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι ότι στις τελευταίες συναντήσεις της ΓΣΕΕ με την Κυβέρνηση θέτει ως βασικό αίτημα την απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που παίρνουν κρατική επιχορήγηση ή που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, χρησιμοποιώντας την κρατική ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ.
Συνολικά η εικόνα που προκύπτει με βάση τα προσωρινά στοιχεία των συνδικάτων έχει ως εξής:
* η κρίση στην αγορά εργασίας θα ενταθεί απότομα τους επόμενους μήνες ενώ υπολογίζεται ότι οι απολύσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του Καλοκαιριού.
* αύξηση των ανέργων κατά 150.000 μέσα στο 2009 θεωρείται το πλέον πιθανό σενάριο. Διαφαίνεται πως το φαινόμενο που ήδη έχει ξεκινήσει με αυξητικούς ρυθμούς -σύμφωνα με τα συνδικάτα οι απολύσεις αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 15%-20%- θα ενταθεί κοντά στο Μάιο.
* Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2008, καταγράφηκε πτώση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, μείωση 16,9% στην επιφάνεια (σε τ.μ.) και 16% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Η κρίση στον κλάδο της οικοδομής συμπαρασύρει όχι μόνον όσους άμεσα απασχολούνται στην οικοδομή αλλά και έμμεσα τους εργαζόμενους στους «δορυφορικούς» κλάδους, όπως οικοδομικά υλικά, μεσιτικά γραφεία κλπ.
* Ανάλογο ντόμινο αναμένεται να προκαλέσει η κρίση που ήδη μαστίζει τον τουριστικό τομέα. Η μείωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα έχει επίδραση άμεση στην ευρύτερη οικονομία καθώς για καθεμία άμεση θέση απασχόλησης στον τουρισμό δημιουργείται σχεδόν άλλη μια στην ευρύτερη οικονομία. Και αντίστροφα.
* Το εμπόριο και η μεταποίηση είναι ο τρίτος αδύναμος κρίκος όπου οι συνέπειες στην απασχόληση θα είναι δραματικές. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης ήδη έχει γίνει ορατή στους τζίρους του λιανικού εμπορίου, ενώ τα συνδικάτα αναμένουν μείωση στην παραγωγή. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων κάνουν λόγο για απολύσεις έως και 30.000 θέσεων εργασίας.
* Στον αγροτικό τομέα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμό των απασχολούμενων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα στο 2008 εγκατέλειψαν τις δραστηριότητές τους περίπου 20.000 αγρότες
* Φόβους για περισσότερες από 3.500 απολύσεις στον κλάδο των τραπεζών εκφράζει η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την οποία ήδη άρχισαν να παρατηρούνται σοβαρότατες αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με επικεφαλής ξένες τράπεζες. Οι απολύσεις αναμένεται να επεκταθούν αρχικά τουλάχιστον στις περιφερειακές και επενδυτικές δραστηριότητες (πχ. Αμοιβαία Κεφάλαια, κ.λ.π.).
Αυτή η εφιαλτική κατάσταση, που απειλεί την εργατική τάξη με καταστροφή, όπως άλλωστε τη φτωχή αγροτιά και όλο τον εργαζόμενο λαό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε από την κυβέρνηση της Δεξιάς, ούτε από οποιαδήποτε κυβέρνηση, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή. Χρειάζεται μια εργατική απάντηση με την εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης. Mια λύση σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί την κρίση, την εκμετάλλευση και τη διαφθορά.
* Eνάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων και την ανεργία το ΕΕΚ προτείνει: Έλεγχο στα βιβλία των επιχειρήσεων που επικαλούμενες την κρίση κάνουν μαζικές απολύσεις, κλείνουν ή μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Eθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο. Kατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων των καπιταλιστών που ενώ παίρνουν τα γνωστά θαλασσοδάνεια χρεοκοπούν και κλείνουν τις επιχειρήσεις.
*Eνάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, όπως της Ολυμπιακής. Λειτουργία των επιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος και όχι για το κέρδος. Eπανεθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν απ' τις κυβερνήσεις της Δεξιάς ή του ΠAΣOK, χωρίς αποζημίωση στα τρωκτικά του κεφαλαίου, ντόπια και ξένα. Aπαλλοτρίωση όλης της μοναστηριακής και εκκλησιαστικής μεγάλης περιουσίας και των τσιφλικιών. Πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος.
* Άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων. Δημιουργία ενός κεντρικού τραπεζικού οργάνου που θα ελέγχει την πορεία της οικονομίας και θα παρεμβαίνει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να μη χάσουν τα λεφτά τους οι μικροκαταθέτες, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Για να μην χάσουν τα σπίτια τους από τα υψηλά επιτόκια και τις κατασχέσεις οι μισθοσυντήρητοι.