Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ρέθεμνος»

Η αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ρέθεμνος»
FREE photo hosting by Fih.grΑ. Τσίπρας: «Η παρούσα κυβέρνηση θα αφήσει καμένη γη, οπότε η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη ανεξαρτήτως νομίσματος». Τι λέει για την «τριανδρία της δραχμής», το μεταναστευτικό και όχι μόνο. Συνέντευξη στο δημοσιογράφο της εφημερίδα μας, Νίκο Πολιουδάκη. Το ότι η παρούσα τρικομματική κυβέρνηση θα αφήσει «καμένη γη, οπότε η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη ανεξαρτήτως νομίσματος», ανέφερε στην αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρισκόταν εδώ και λίγες μέρες στο νομό Ρεθύμνου για τις καλοκαιρινές διακοπές του με την οικογένειά του, μίλησε στο «Ρ» για τη διάρκεια ζωής της σημερινής κυβέρνησης, το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά, ενώ σε ό, τι αφορά την «απότομη» ανέλιξη του κόμματός του ανέφερε ότι αυτή ήρθε ως «φυσικό επόμενο» στο σημερινό πολιτικό στερέωμα. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα:
Αλέξης Τσίπρας


Στη δυσμενέστερη συγκυρία της νεότερης ιστορίας της χώρας επιλεγήκατε από πολύ μεγάλη μερίδα  του ελληνικού λαού να αποτελέσετε τη δεύτερη δύναμη στον τόπο και σήμερα να ηγείστε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι σημαίνει αυτό για τον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα και για το κόμμα που αντιπροσωπεύει αυτή η ομολογουμένως απότομη ανέλιξη;
Μας πήρε η ιστορία και μας σήκωσε! Διότι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά της. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ιστορικό γεγονός. Εξ ου και η προεκλογική αγωνία των διεθνών συντηρητικών πολιτικών και καθεστωτικών οικονομικών κύκλων. Ήμασταν ένα σπίρτο που αν άναβε, θα λαμπάδιαζε τους αγώνες και των άλλων λαών της Ευρώπης.
Η ανέλιξη ήταν φυσικό επόμενο. Η κοινωνία ήταν σε εξαθλίωση και ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ηχηρή, σταθερή και υπεύθυνη αντιμνημονιακή κοινοβουλευτική φωνή. Και πανταχού παρών στους κοινωνικούς αγώνες. Έμπρακτα δηλαδή ήμαστε προ πολλού αξιωματική αντιπολίτευση.
Όσο με αφορά, έχω την γνώμη ότι αν αναλύεις ορθά την πραγματικότητα έχεις τη δυνατότητα να παραμένεις νηφάλιος, υπεύθυνος και να ξέρεις και τι σου ξημερώνει.

Τι απαντάτε σε όσους υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούσατε επ’ ουδενί το κόμμα σας να είναι το κυβερνών ή έστω να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα στο ρόλο του επικεφαλής; Δε σας κρύβουμε ότι και στην τοπική μας κοινωνία, συνομιλώντας με πολύ κόσμο, όχι απαραίτητα αντίθετο με ό, τι πρεσβεύει το κόμμα σας, υπάρχει διάχυτη αυτή η άποψη.
Εργάστηκα πολιτικά με όλες μου τις δυνάμεις και με όλη μου την ψυχή προκειμένου να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό επειδή γνωρίζαμε ότι η πραγματική πρόθεση του παρόντος κυβερνητικού σχηματισμού ήταν -και είναι- να δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνία.
Υπήρξαν όντως μέλη μας που φοβήθηκαν μήπως δεν τα καταφέρουμε. Ο φόβος εν μέρει δηλώνει υπευθυνότητα, σύνεση αλλά δεν πρέπει να σε καθορίζει. Ο φόβος πρέπει να σε υπηρετεί, όχι να τον υπηρετείς . Θα επαναλάβω τα λόγια του Στάθη Κουβελάκη, η Αριστερά πήρε διαζύγιο με την ήττα. Δηλαδή με την εσωτερίκευση της ήττας, με το βόλεμα, με την αποδοχή.

Προεκλογικά είχατε μιλήσει για «μυστικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξή του. Υπάρχει τελικά κάτι τέτοιο, κι αν ναι, πότε θα είναι δυνατόν να αποκαλύψετε κάτι σχετικά με αυτό;
Αναφέρεστε σε φράση που είπα κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, που αφορούσε τη στρατηγική μας και την οποία παρέλαβαν συνάδελφοί σας και της έδωσαν διάσταση που δεν είχε. Τα σχέδια, οι προθέσεις και οι προτάσεις μας ήταν όλες πάνω στο τραπέζι, στη διάθεση του λαού! Και εκεί παραμένουν. Κανένα άλλο κόμμα δεν έθεσε υπόψη του εκλογικού σώματος τόσο αναλυτικό και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα.
Πιστεύετε ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει διάρκεια ζωής  ή προβλέπετε σύντομα νέες εκλογές;
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κύριε Πολιουδάκη. Θυμίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση αναδείχθηκε μετά από έναν χωρίς αρχή και τέλος προεκλογικό πόλεμο λάσπης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με την εγχώρια διαπλοκή να σπέρνει το φόβο στους ψηφοφόρους και με εμάς να υστερούμε επικοινωνιακά. Η τριανδρία της δραχμής εκτιμώ λοιπόν ότι θα αφανίσει ό,τι μπορεί, θα προσπαθήσει να συντρίψει τις δυνάμεις της εργασίας, και στη συνέχεια θα εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση προκειμένου να μην σκάσει στα χέρια της το ίδιο της το ψέμα. Ελπίζω οι εργαζόμενοι να μην πειθαρχήσουν και οι κοινωνικοί αγώνες να την εξαναγκάσουν να το βάλει στα πόδια μία ώρα αρχύτερα.

Πώς βλέπετε σήμερα στο πολιτικό στερέωμα τη «σταθερή» στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, Χρυσή Αυγή;
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά μία ομάδα νευρωτικών ανθρώπων που μισεί τα ίδια της τα συκώτια και βγάζει τα απωθημένα της στους πιο αδύναμους ανθρώπους. Ούτε είναι ένα πολιτικό κόμμα που είδε φως και μπήκε, στη Βουλή. Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν τους νοσταλγούς του Χίτλερ στο κοινοβούλιο και δυστυχώς αυτοί οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τι πρεσβεύει η Χ.Α. Τα ΜΜΕ και ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος για χρόνια επώαζαν το αυγό του φιδιού. Όταν λοιπόν η οικονομική εξαθλίωση και ο φόβος κατέκλυσαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το αυγό έσπασε. Σήμερα η διαδικασία του εκφασισμού γίνεται πλέον απροκάλυπτα και είναι φανερή σε όλα τα επίπεδα ζωής. Κατόπιν τούτου ο αγώνας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρέπει να είναι αντιμνημονιακός και αντιφασιστικός.

 Επίσης, πως βλέπετε σήμερα στο πολιτικό στερέωμα το ΚΚΕ, το οποίο έχασε κι άλλο σε δυναμική μετά τις εκλογές του Ιουνίου;
Το ΚΚΕ, που προεκλογικά πολέμησε τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από όσο πολέμησε το μνημόνιο, περιφρόνησε τη λαϊκή επιθυμία με αποτέλεσμα να βρεθεί στο περιθώριο. Αν συνεχίσει να αντιμετωπίζει με υπεροψία τα κοινωνικά κινήματα, τις λαϊκές αντιδράσεις, την ίδια την πραγματικότητα, φοβάμαι ότι θα συρρικνωθεί κι άλλο. Διότι ως πότε θα τρώει από τα έτοιμα;
Ακούμε γνωστούς οικονομολόγους να υποστηρίζουν ότι η αποπομπή από το ευρώ δεν είναι απαραίτητα καταστροφική, καθώς έτσι θα ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης από την αρχή, έστω και αν σε πρώτο, αλλά και σε μακροπρόθεσμο στάδιο οι Έλληνες πολίτες θα περάσουν πραγματικά δύσκολα, αλλά στο τέλος θα ορθοποδήσουν. Ποια είναι η δική σας θέση;
Η παρούσα κυβέρνηση θα αφήσει καμένη γη, οπότε η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη ανεξαρτήτως νομίσματος. Το ίδιο αποτέλεσμα, ο ίδιος κόπος αλλά από άλλο δρόμο. Τώρα αν η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα προκαλέσει ταχεία ή βραδεία ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που υπερβαίνουν το νόμισμα. Εν ολίγοις δεν είναι “κορώνα χάνεις γράμματα κερδίζω”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την κρατικοποίηση των τραπεζών -ενώ βλέπουμε να συμβαίνει το άκρως αντίθετο-, ωστόσο δεν είναι αποσαφηνισμένο πως θα ήταν εφικτή αυτή η μεταβολή. Δε θα έπρεπε να υπάρχουν όρια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα πλαίσια «συνύπαρξης»;
Επειδή τα πάντα είναι θέμα βούλησης κι επειδή η μεταβολή αυτή και αναγκαία είναι αλλά και εφικτή θα συνεχίσουμε να έχουμε στον πρόγραμμά μας την πρόθεση να εθνικοποιήσουμε και ακολούθως να κοινωνικοποιήσουμε, δηλαδή να θέσουμε υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο, τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διότι αυτό δηλώνουμε, δεν μιλήσαμε γενικά κι αόριστα για κρατικοποιήσεις.

Πώληση της ΑΤΕ: Ποιοι επωφελούνται, ποιοι χάνουν, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη και τι έχετε να πείτε στον αγροτικό κόσμο;
Για την περίπτωση της ΑΤΕ μπορούμε άνετα να μιλάμε για ένα ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα που τέλεσε η παρούσα κυβέρνηση εις βάρος της χώρας και των πολιτών της. Πρόκειται για εκποίησης μιας δημόσιας τράπεζας η οποία είναι βιώσιμη και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Εμείς κάναμε σαφές ότι δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη «δωρεά»  της κυβέρνησης προς ιδιώτες μετόχους και εγγυόμαστε στους αγρότες και σε όλο τον ελληνικό λαό ότι θα ανατρέψουμε την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία σήμερα θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό το σκάνδαλο.

Μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα που «καίει». Είδαμε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο-σκούπα «Ξένιος Ζευς», ενώ είναι γνωστή η όλη του στάση απέναντι στο ζήτημα των μεταναστών, η οποία πιθανώς του στερεί πολλούς «πόντους». Ποια μπορεί να είναι η ρεαλιστική πολιτική λύση, ώστε και οι κάτοικοι της Αττικής να μείνουν ικανοποιημένοι, αλλά και οι παράνομοι μετανάστες να μην αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι «δεύτερης κατηγορίας»;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο “Ξένιος Ζευς” δεν τέθηκε σε εφαρμογή για να αποσυμπίεσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πρόκειται όντως για ιδρυτική πράξη προσχώρησης όλων των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων σε μια διαδικασία γενικευμένου εκφασισμού. Η κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, ελπίζοντας ότι θα ανακτήσει προς όφελός της την εκλογική πελατεία της Χ.Α. και ελπίζοντας ότι με το μεταναστευτικό θα προκαλέσει ρήξη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας, έθεσε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο ντροπής. Πρόκειται για ένα πογκρόμ  που επιβραβεύει τη ρατσιστική βία, την κρατική και παρακρατική ασυδοσία και διασύρει τη χώρα διεθνώς για ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διότι άλλο “λύση του μεταναστευτικού προβλήματος” και άλλο “δημιουργώ έναν εσωτερικό εχθρό προκειμένου να αποπροσανατολίσω την κοινωνία”.  Ρεαλιστική λύση υπάρχει, την έχουμε αναπτύξει με όλους τους τρόπους και είναι πάρα πολύ απλή: δώστε χαρτιά στους μετανάστες να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν. Αναλυτικά τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό μπορούν οι αναγνώστες σας να την μελετήσουν στην ιστοσελίδα του Συνασπισμού. Ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να παρουσιαστεί με δυο προτάσεις.
Κι ερχόμαστε στα του τόπου μας. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου, όπου περνάτε τις διακοπές σας τώρα, έχει περάσει τα πάνδεινα από τις πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, ο τουρισμός σε σύνολο νομού περνάει κρίση, η εγκληματικότητα «καλά κρατεί» και το μοναδικό γενικό νοσοκομείο του νομού μας «παραπαίει». Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα για το νομό και την πόλη του Ρεθύμνου;
Μόλις περιγράψατε τις πληγές μίας χώρας εξαθλιωμένης. Διότι αυτό που συμβαίνει σε εσάς συμβαίνει σχεδόν παντού. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα ιδιαίτερα βάσανα του τόπου και χωρίς πρόθεση να προσπεράσω την απόγνωση συντοπιτών σας, πιστέψτε με η Κρήτη είναι σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της Κρήτης δεν υπέκυψαν σε προεκλογικές κινδυνολογίες. H εξαθλίωση γεννά το φόβο κι ο φόβος κάνει τον άνθρωπο άβουλο. Και το νησί σας απέδειξε στις τελευταίες εκλογές ότι έχει βούληση.