ΔΕΗ: Ομολογία χρεοκοπίας από τη νεοφιλελεύθερη διοίκηση
Το ναυάγιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής , ακόμη και στην περίπτωση της πλέον κερδοφόρας πρώην ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ Α.Ε., επισημοποίησε ουσιαστικά την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλος, όταν με ανακοίνωσή του προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους, η επιχείρηση θα έχει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που είχε στο πρώτο εξάμηνο, οπότε και ανέρχονταν στα 99 εκ.ευρώ.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ
http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=5856&mode=thread&order=0&thold=0
Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικά χρόνια η επιχείρηση παρουσίαζε ετήσια κέρδη ύψους μισού δις ευρώ (!). Οι λόγοι που σύμφωνα με την ίδια τη διοίκηση (και τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω) οδηγούν σε αυτή την κατρακύλα, είναι οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα,οι αυξημένες εισαγωγές ρεύματος,η μειωμένη εξόρυξη λιγνίτη, η μειωμένη παραγωγή ρεύματος, οι αγορές ενέργειας από τρίτους ιδιώτες παραγωγούς καθώς και η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που υπερβαίνουν σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις της ΔΕΗ. Έτσι τα παραπάνω κόστη έρχονται να υπερκαλύψουν κατά πολύ τα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμολογίων κατανάλωσης.
Δεν έφταναν οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις για τη ΔΕΗ Α.Ε., η σπουδή που επέδειξε να ανακοινώσει την παραπάνω πρόβλεψη ο κ. Αθανασόπουλος, είχε σαν αποτέλεσμα την κατρακύλα της μετοχής της εταιρίας στο χρηματιστήριο κατά 22%! Συνολικά 3,8 εκ. μετοχές άλλαξαν χέρια σε μία μόνο μέρα και από κεφαλαιοποιητική αξία 8,8 δισ. ευρώ που είχε όταν έμπαινε στο Χρηματιστήριο, κατρακύλησε στα 2,3 δις! Με την ανακοίνωσή της αυτή η διοίκηση της ΔΕΗ αφενός προλειαίνει το έδαφος για να ζητήσει και νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της (ούτως ή άλλως από το 2009 πρόκειται να αυξηθούν 5,5% με 6% χάρη στη ρήτρα καυσίμων), αφετέρου επιχειρεί να αποδώσει τις όποιες ευθύνες για τον οικονομικό κατήφορο της εταιρείας σε εξωγενείς παράγοντες, και όχι στο μάνατζμεντ και στην ακολουθούμενη πολιτική της επιχείρησης.
Στην παραδοχή της καταστροφικής πορείας της επιχείρησης, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απάντησε με εξώδικο προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, καταθέτοντας παράλληλα και μήνυση στον Άρειο Πάγο για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Τόσο στο κείμενο της μήνυσης όσο και στο εξώδικο, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επικεντρώνεται στην «αλχημεία της Οριακής Τιμής Συστήματος». Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 128 εκατ. ευρώ από την πώληση βιομηχανικού ρεύματος υψηλής τάσης στις βιομηχανίες!
ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Μαθητευόμενος μάγος αποδείχτηκε μπροστά στις δυνάμεις που απελευθέρωσε ο κ. Αθανασόπουλος την προηγούμενη Κυριακή με την ανακοίνωσή του, καθώς φέρεται πλέον «τελειωμένος» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η αψυχολόγητη πρόβλεψή του για αυξημένες ζημιές της ΔΕΗ Α.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο έναντι του προηγούμενου , έφερε πανικό και σοβαρές απώλειες της μετοχής της επιχείρησης. Ακόμη κι αν πρόκειται για «εθελουσία έξοδο» όπως ήδη φημολογείται, τού ,για την ώρα, διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της εταιρίας, πρόκειται για το τέλος του δρόμου μπροστά στο αδιέξοδο της ανάλγητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπερασπίζεται ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, και στο φόβο της λαικής δυσσαρέσκειας που φαίνεται να αρχίζει να ζυγίζει η κυβέρνηση από την άλλη.Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λοιπόν.
Οι αρπαχτικές διαθέσεις του κ. Αθανασόπουλου έγιναν καθαρές με την αύξηση που έδωσε στο μισθό του κατά 100% με το καλημέρα στο τιμόνι της επιχείρησης , ενώ φροντίζει να μας τσιτώσει λίγο ακόμα και στο κλείσιμο (;) της θητείας του, ορίζοντας επιπλέον επίδομα 1500 ευρώ στα διευθυντικά στελέχη! Δεν έφταναν βλέπετε τα 26.000 ευρώ του μηνιαίου μισθού του σε μια επιχείρηση που κατέστη ζημιογόνα επί της θητείας του και χαρατσώνει τους καταναλωτές με συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (30% σε δύο χρόνια!). Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Πολύ «βρώμικη δουλειά» βγήκε στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν προέδρου της εταιρίας.
Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα , φυσικά δε γίνεται λόγος ούτε ακροθιγώς για τα αίτια της κατάρρευσης.Σύμφωνα με τη διοίκηση για το χάλι της ΔΕΗ απλά φταίνε οι τιμές των καυσίμων,η απεργία της ΓΕΝΟΠ για το αφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις στον Άγιο Δημήτριο!
Όταν όμως η διοίκηση αποδίδει τις ζημιές της επιχείρησης στη μειωμένη παραγωγή ρεύματος και στις αυξημένες εισαγωγές και αναφέρεται σε αυτές σα να πρόκειται για αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, απλώς συσκοτίζει την αλήθεια. Κι αυτό γιατί ήταν καθαρή πολιτική επιλογή των διοικήσεων της ΔΕΗ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όλη τη δεκαετία που μεσολάβησε (από την υπογραφή της συμφωνίας για την απελευθέρωση της ενέργειας στις αρχές του 1998 ως σήμερα), κατά τη διάρκεια της οποίας υποχρεωτικά και λόγω Ευρωπαικής Ένωσης πάγωσε κάθε προγραμματισμός κατασκευής και ένταξης νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο σύστημα.
Οι μονάδες που παραδόθηκαν στο σύστημα εως το 2003 (ΑΗΣ Λαυρίου-Μελίτης-Κομοτηνής) είχαν προγραμματιστεί και εξαγγελθεί πριν το 1998, για να ανακοινωθούν νέες μόλις εντός του μήνα, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια δηλαδή!Επομένως τη μειωμένη παραγωγή και τις αυξημένες εισαγωγές ρεύματος τις χρεώνονται εξολοκλήρου οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της ΔΕΗ που εφάρμοσαν την ευρωπαική οδηγία και μείωσαν στο 80% την κάλυψης της ενεργειακής κατανάλωσης, παραδίδοντας το υπόλοιπο 20% στους μελλοντικούς ιδιώτες παραγωγούς.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου, το «καταστήστε τη ΔΕΗ ζημιογόνα» δηλ., είναι πιο ευφάνταστο και αφορά την παχυλή επιδότηση που δίνει στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΛ.ΠΕ-Λάτσης, Αλουμίνιον Ελλάδος-Μυτιληναίος και λοιπά λαμόγια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας), μέσω της κομπίνας που επίσημα αποκαλείται «Οριακή Τιμή Συστήματος » (ΟΤΣ). Πρόκειται για την υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα των ιδιωτών την ίδια στιγμή που είναι σε θέση να το παράγει πολύ πιο φθηνά. Σατανικά απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό!
Έτσι για παράδειγμα το σωτήριο ,για τον Λάτση και τα ΕΛ.ΠΕ, έτος 2006 η ιδιωτική μονάδα των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη διέθεσε στο δίκτυο και η ΔΕΗ υποχρεώνεται (βάσει της «Ευρωπαικής Οδηγίας ενάντια στα μονοπώλια») να αγοράζει το ρεύμα των ΕΛ.ΠΕ στα 60-75 ευρώ τη μεγαβατώρα ,τη στιγμή που ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρήγαγε με 28 ευρώ τη μεγαβατώρα! Κάτι που επιβάρυνε τη ΔΕΗ, και ζέστανε ταυτόχρονα το ταμείο της ιδιωτικής μονάδας των ΕΛ.ΠΕ, με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ ,μόνο για το έτος 2006!
Πανομοιότυπη με την προηγούμενη η περίπτωση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία είχε άδεια αυτοπαραγωγού, δηλαδή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για εξυπηρέτηση αναγκών των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων. Φέτος και παρά την κατακραυγή, η εν λόγω εταιρεία μετέτρεψε την άδεια της σε άδεια συμπαραγωγού αντιγράφοντας τη συνταγή κερδοφορίας που περιγράψαμε παραπάνω, επιβαρύνοντας μόνο για φέτος με άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία της ΔΕΗ!
Χαρακτηριστικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων, το μέσο έσοδο της ΔΕΗ ανά μεγαβατώρα, η τιμή πώλησης δηλαδή στους μικρούς καταναλωτές, φτάνει στα 100 ευρώ στη λιανική. Την ίδια περίοδο η «ΟΤΣ», η τιμή που αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ από τους ιδιώτες και η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση,τζογάρεται κανονικά δηλαδή, κυμαίνεται μεταξύ 35 και 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού και ειδικά σε συνθήκες καύσωνα (!) είχε εκτοξευθεί και στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
Με λίγα λόγια, οι αετονύχηδες της αγοράς παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια έως και 75% της «επένδυσης» και παριστάνουν τους μεγαλόσχημους μπίζνεσμεν,με εξασφαλισμένη πελατεία και εγγυημένη κερδοφορία. Εδώ και χρόνια δηλαδή η ΔΕΗ «επιδοτεί» τους ιδιώτες ανταγωνιστές της εις βάρος της κερδοφορίας της! Και σα να μη φτάνει αυτό, οι ιδιώτες αποφασίζουν και εκβιάζουν αν χρειαστεί, ανάλογα με το που κυμαίνεται η τιμή της ΟΤΣ, αν τους συμφέρει να μπουν για να πουλήσουν ρεύμα ή όχι στο δίκτυο. Μονά-ζυγά δικά τους!
Φυσικά, ο κατάλογος της αρπαχτής, πέραν των προαναφερθέντων εταιριών, μακραίνει χρόνο με το χρόνο, με τους μέχρι στιγμής υποχρεωτικούς προμηθευτές ρεύματος της ΔΕΗ, τη ΘΕΡΜΗ Σερρών Α.Ε., την ΗΡΩΝ να έχουν μπει στο δίκτυο και άλλους ομίλους-κολοσσούς (Εndesa, Edison) να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την είσοδό τους στο ενεργειακό φαγοπότι…συγγνώμη, στην ενεργειακή αγορά της χώρας.
Τόσα χρόνια μας λέγανε ότι τα κέρδη της ΔΕΗ θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα αν γινότανε ορθολογική διαχείρηση με τα περίφημα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κλπ. Στην ουσία,χωρίς να το λένε ανοιχτά, μας λέγανε πως η ΔΕΗ και κάθε πρώην ΔΕΚΟ αν απαλασσότανε από το «φορτίο» του κοινωνικού χαρακτήρα,θα εκτινασσότανε τα οικονομικά της, αλλά τελικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Επιπλέον η επιχείρηση, με την αναπόφευκτη μετατροπή σε ζημιογόνα, εμπίπτει αυτόματα στις διατάξεις της τροπολογίας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο «ξεπουλάω-δε μασάω» υπουργός Κ.Χατζηδάκης,σύμφωνα με την οποία οι ζημιογόνες επιχειρήσεις πάνε για εκκαθάριση και μπορούν να απολύουν το προσωπικό τους χωρίς αποζημείωση! Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»: «Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3429/2005 και η τροπολογία Αλογοσκούφη για τις προβληματικές ΔΕΚΟ με μηδενικές αυξήσεις, κατάργηση των ΣΣΕ και απολύσεις!»
Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, άμεσα συνδεδεμένη με την εξασφάλιση «ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής», καταρρέει οικονομικά,διαλύεται σε θυγατρικές για να συμπράξει ή να εξαγοραστεί κατά περίπτωση από πολυεθνικές εταιρίες, οριακά πλέον εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση της χώρας, με τις αυξανόμενες χρόνο με το χρόνο καταναλώσεις να απειλούν με μπλακ άουτ, αναγκαστικά θα μειώσει τα στάνταρ ασφάλειας και τα κονδύλια συντήρησης όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων στην ηλεκτροπαραγωγή,ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα είχε υποχρεωτικά παγώσει.
Η ψευδεπίγραφη ελεύθερη αγορά ορίζει και μετατρέπει τη ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο υποχρεωτικά σε πελάτες-αγοραστές πανάκριβου ρεύματος, ρίχνοντάς τους έτσι στα νύχια επιχειρηματιών που δε ρισκάρουν απολύτως τίποτα,εξασφαλίζοντας την κερδοφορία τους εσαεί.
Το απόφθεγμα «οικονομικός σοσιαλισμός - όλα τα κέρδη στους επιχειρηματίες (και με την εγγύηση του δημοσίου) και κοινωνικοποίηση των ζημιών για τους πολλούς» που έγινε συνείδηση πλατιών λαικών μαζών εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και των έκτακτων μέτρων που εξαγγέλθηκαν σε ΗΠΑ και Γαλλία με την πρόταση για «Ταμείο Βοήθειας» (!) τραπεζικών κολοσσών και ασφαλιστικών μεγαθηρίων, βρίσκει την πλήρη του εφαρμογή στην περίπτωση της ΔΕΗ και των άλλων μέχρι πρότινος ΔΕΚΟ, (Ολυμπιακή, ΟΣΕ,κλπ).
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Η ιδιωτικοποίηση, η πολυδιάσπαση και η παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες και στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των υποδομών χάριν του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου στις ΗΠΑ και στη Γερμανία ευθύνεται για τα μεγάλα μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια (όπου η ενέργεια παραδόθηκε στη χρηματιστηριακή ΕΝΡΟΝ, γνωστή για το μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο), στη Νέα Υόρκη (όπου σάπιζαν οι υποδομές) και στις δυτικές περιοχές της Γερμανίας, με ευθύνη και της RWE.
Η βίαιη, απότομη και άναρχη «αποβίβαση» της χώρας από το λιγνίτη δεν οφείλεται, όπως λένε, στην πραγματική μείωση των αποθεμάτων, στην οποία οδήγησε η ληστρική εκμετάλλευσή του για τρεις δεκαετίες, αλλά στον ανταγωνισμό της ΕΕ με τις ΗΠΑ και στην επιλογή Ελλάδος για συμμαχία κυρίως με τη Ρωσία, με εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η «εμπλοκή» αυτή, πέραν του ότι θα οδηγήσει σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση, θα φέρει πιο κοντά την κατάρα του πολέμου, όπως έδειξε το Ιράκ και τώρα η Γεωργία.
Ήδη, η χώρα από αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια, με το χάος που επέφεραν τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης, μετατράπηκε σε εισαγωγέα.
Όλα αυτά θα έχουν σαν συνέπεια, τα κέντρα ενέργειας να διασπαστούν και να μεταφερθούν από το Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης σε άλλες περιοχές, χωρίς καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους των περιοχών. Σχεδιάζεται το κλείσιμο μονάδων, που θα σπείρουν την ανεργία, την απαξίωση και την ερήμωση της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημιουργία κλάδου – αγωγού φυσικού αερίου από το Πλατύ προς την Πτολεμαΐδα – Κοζάνη, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων 30 χρόνων έφερε τεράστια, άναρχη και απότομη αύξηση των ενεργειακών αναγκών. Πρόκειται για μια οικονομία ενεργοβόρας κατανάλωσης, που δε διστάζει να κάνει τσιμέντο τις πόλεις και να καταστρέφει το αστικό πράσινο, που δεν διστάζει να κάνει ακόμα και εμπόριο ρύπων ,να παράγει και να πουλά τζιπάρες των 4.000 κ.ε., ενώ υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Έτσι, δημιουργήθηκε το έδαφος για την τωρινή, παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η οποία, ειδικά στην Ελλάδα, παίρνει τις χειρότερες μορφές.
Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα για τη λαϊκή κατανάλωση, η οποία θα καλύπτεται από τα διάφορα «ευέλικτα πακέτα» των ανταγωνιστών, όπως με την τηλεφωνία. Η «απελευθέρωση», δηλαδή ο ανταγωνισμός, δεν θα φέρει μείωση, αλλά αύξηση των τιμών, όπως αποδείχτηκε στην ακτοπλοΐα, στα είδη διατροφής κ.α.
Μπροστά στις φανερές πλέον συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο νεοφιλελευθερισμός πλέον αρχίζει να αμφισβητείται από αναλυτές κι εργαζόμενους. Κι ενώ το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται, όταν μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης κρατικοποιούνται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες κολοσσοί, ενώ ήδη πολύ πριν τα μπλακ άουτ σε ΗΠΑ-Καλιφόρνια,Ιταλία και Μ. Βρετανία καθώς και η επανεθνικοποίηση του ΟΣΕ Μ. Βρετανίας είχαν σηματοδοτήσει τη χρεωκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων, οι ντόπιοι κυβερνώντες συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο αταλάντευτα και ξεπουλάνε ότι βρούνε μπροστά τους, μέχρις εσχάτων(;) «τοις φιλελευθέρων ρήμασι πειθόμενοι».
Η εμμονή πχ στις ΗΠΑ με τη μη ψήφιση (για την ώρα) του σχεδίου Πόλσον, να αφήσουν δηλαδή την αγορά να «καθαρίσει την πιάτσα» χωρίς κρατική παρέμβαση,κάτι που θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς αναδιανομή του πλούτου υπερ των τραπεζιτών,κάτι που συν τοις άλλοις η κοινωνική κατακραυγή απέτρεψε, καταδυκνείει την απουσία του κοινωνικού-πολιτικού εκβιασμού, που με αίτημα την κοινωνικοποίηση και τον εργατικό έλεγχο των μέσων παραγωγής άρα και του πιστωτικού συστήματος, θα εξανάγκαζε σε πρώτη φάση την κρατικοποίηση των υπό κατάρρευση ιδρυμάτων.
Μπροστά στις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν,η ΓΕΝΟΠ φέρει τεράστιες ευθύνες. Όλες οι αντιδραστικές αποφάσεις έφεραν την υπογραφή της, ενώ η οικονομική και κοινωνική θέση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ χειροτέρευσε απόλυτα, ενώ έρχονται και νέες επιθέσεις.
Για αυτό απαιτείται η αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο σ.κ. της ΔΕΗ υπέρ του ταξικού, ενωτικού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να περάσουμε από την ταξική υποταγή και συνεργασία στον ταξικό ενωτικό αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση μας.
Η δομή του σ.κ. κινήματος πρέπει να αναπροσαρμοστεί βαθιά. Να συμπεριλάβει, να οργανώσει και να ενώσει όλους τους εργαζόμενους, καταρχήν στην ηλεκτρική ενέργεια και μετά σε όλη την ενέργεια, σε ένα Ενιαίο Πανελλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας. Πρέπει να σταματήσει άμεσα ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση, καθώς και ο αποκλεισμός εργαζόμενων στη ΔΕΗ ή στην ηλεκτρική ενέργεια ή εργαζόμενων λόγω των εργασιακών σχέσεων. Απέναντι στην ενιαία και μεγάλη δύναμη των εργοδοτών του κλάδου και της κυβέρνησης πρέπει να αντιτάξουμε την ενιαία δύναμη των 60.000 εργαζόμενων στην ενέργεια. Αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προοπτικής, ό που:
α) Θα υπάρχει ένα ενιαίο συνδικάτο ανά κάθε εργοδότη (ΔΕΗ, ιδιωτικές μονάδες, υπεργολάβοι) που θα ανήκουν όλα, σήμερα στη ΓΕΝΟΠ, αύριο στο Ενιαίο Συνδικάτο Ενέργειας.
β) Σε κάθε επιχείρηση εξόρυξης, παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας ενέργειας θα υπάρχει μια εργοστασιακή επιτροπή εκλεγμένη από όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας ή εργοδότη, που θα είναι η κύρια μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης και που θα ανήκουν όλες, σήμερα στη ΓΕΝΟΠ, αύριο στο Ενιαίο Συνδικάτο Ενέργειας.
γ) Άμεσα, πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες των συνδικάτων στους εργαζόμενους στους υπεργολάβους.