Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τριήμερο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από την “Καθημερινή”

Τριήμερο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από την “Καθημερινή”
Μέρα πρώτη: Κυριακή, 9 ΣεπτεμβρίουFREE photo hosting by Fih.gr
Την Δευτέρα είχαμε γράψει (εδώ) πόσο διαφορετικά κάλυψαν τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου στις Σκουριές η ελληνική και η αγγλόφωνη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Στην ελληνική “Καθημερινή” (εδώ) οι διαδηλωτές στις Σκουριές ήταν “κάτοικοι και αναρχικοί”. Στην “Kathimerini” (εδώ) ήταν “residents and protesters”. Η ελληνική έκδοση δεν έχει καμμία αναφορά στα σχέδια της εταιρείας HELLAS GOLD/ELDORADO ενάντια στα οποία γίνονται οι κινητοποιήσεις. Δεν είχε επίσης καμμία αναφορά στα δέντρα που κόπηκαν για να εμποδίσουν την πρόσβαση των κατοίκων στο βουνό. Προφανής η προπαγάνδα υπέρ Μπόμπολα και Καναδών από την πάλαι ποτέ “έγκυρη” εφημερίδα και φυσικά επισημάνθηκε και σχολιάστηκε δεόντως στo Twitter:
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

  • Η KATHIMERINI:ekathimerini.com/4dcgi/_w_artic… έχει πιο καθαρή ματιά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:kathimerini.gr/4dcgi/_w_artic…. Δες πώς αλλάζει το “αντικειμενικό”
  • English version of newspaper “Kathimerini” reports a biggest part of the skouries case than the greek one
  • Different stories on skouries between Greek and English version of the same newspaper shows how severe is media propaganda in Greece
Όσο για τη φράση της αγγλόφωνης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ “Στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει παραχωρηθεί έκταση 26.400 εκταρίων (264.000 στρεμμάτων), από τα οποία τα 410 (4.100 στρέμματα) είναι δάσος”, πρόκειται για καθαρό ψέμα που προφανώς προέρχεται από την εταιρεία. Το σύνολο αυτής της περιοχής έχει δασοκάλυψη 75%, δηλαδή μιλάμε για περίπου 200.000 στρέμματα δάσους, πολλα από τα οποία είναι αρχέγονα δάση!

Μέρα δεύτερη: Δευτέρα,10 Σεπτεμβρίου

Η συνέχεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το απόγευμα της Δευτέρας η “Καθημερινή” δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Στο δικαστήριο η συνέχεια για τα επεισόδια στις Σκουριές”, όπου επιχείρησε να διορθώσει τη λαθροχειρία που αποκαλύφθηκε με τη φράση:
Οι Σκουριές στο βουνό «Κάκαβος» της Χαλκιδικής έγιναν για μια ακόμη φορά «πεδίο μάχης» μεταξύ των κατοίκων (και των υποστηρικτών τους), που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, και των αστυνομικών δυνάμεων και εργαζομένων της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” που υπερασπίζονται τη λειτουργία της εταιρείας.
Οι “αναρχικοί” της προηγούμενης μέρας έγιναν “υποστηρικτές” και για να δικαιολογηθει η παρουσία των 23 διμοιριών των ΜΑΤ και η βροχή χημικών μέσα στο δάσος, προστέθηκε και μια ακόμη φράση: Εργαζόμενοι της εταιρείας μέσα στο δάσος. Εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις μάχες. Πολίτες απέναντι σε πολίτες. Εμφύλιος! Να η ανάγκη για τα ΜΑΤ και τα ελικόπτερα. Δεν είναι ο εθνικός εργολάβος που θέλει να βιάσει τον Κάκαβο αυτός που προστατεύουν, είναι οι καημένοι οι εργαζόμενοι που δέχονται αναίτια επίθεση από τους συμπολίτες τους!
Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι εργαζόμενοι στο βουνό την Κυριακή δεν υπήρχαν ή κι αν υπήρχαν ήταν κρυμμένοι πίσω από τα ΜΑΤ. Άμεση η αντίδραση στο Twitter για τη νέα λαθροχειρία της εφημερίδας από ανθρώπους που ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ:
  • Αν οι εργαζόμενοι της Ελ.Χρυσός έφεραν κράνη και έριχναν δακρυγόνα, τότε είχε εργαζόμενους της εταιρίας στις Σκουριές
  • Η “Καθημερινή” συνεχίζει για δεύτερη μέρα να παραπληροφορεί για τις Σκουριές. Δεν υπήρχαν εργαζόμενοι της “Ελλ. Χρυσός” εκεί.
  • Είχατε δημοσιογράφο στις Σκουριές και είδατε εργαζομένους;
  • Τριζουν τα κοκκαλα της Ελενιτσας. Δεν υπηρχαν ανθρωποι της εταιριας. Εκοψαν δεντρα για οδοφραγματα και εξαφανιστηκαν
  • Dear Kathimerini. are the Hellas Gold employees you are referring to riot cops? No workers were there.
Δεν πέρασαν ούτε δυο ώρες και η “Καθημερινή” ξανάκανε κωλοτούμπα! Οι εργαζόμενοι σβήστηκαν από το άρθρο, απέμειναν μόνο οι αστυνομικοί και το τελικό κείμενο είναι αυτό εδώ. Η προηγούμενη μορφή του άρθρου δεν υπάρχει πια στο διαδίκτυο, όμως προλάβαμε και κρατήσαμε screenshot και μπορείτε να τη θαυμάσετε πιο κάτω:
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της “μικρής” διόρθωσης, πρέπει να πούμε ότι κάτι τέτοιο, απλά, δεν έχει ξαναγίνει! Σημαίνει ότι η δημοσιογραφία των πολιτών είναι πια μια υπολογίσιμη δύναμη στην ενημέρωση και ότι τα μεγάλα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ νιώθουν το παιχνίδι να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ!
Άλλωστε, αν δεν ήταν αυτοί οι “πολίτες-δημοσιογράφοι”, απλοί άνθρωποι με μια κάμερα στο χέρι που κατέγραφαν ότι έβλεπαν την Κυριακή στις Σκουριές, ο κόσμος δεν θα είχε μάθει τι πραγματικά έγινε. Σαν μονη πηγή πληροφόρησης θα υπήρχε μόνο η άθλια XalkidikiTV, τα δελτία τύπου της αστυνομίας και οι “ενσωματωμένοι” δημοσιογράφοι της, και οι “Πωλητές Αριστοτέλη”, δηλαδή η HELLAS GOLD. Όπως ήταν μέχρι τώρα…

Mέρα τρίτη: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Την Τρίτη η “έγκυρη” έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Από το ανυπόγραφο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Αποφασιστικότητα έναντι των άκρων» μαθαίνουμε ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που μάχονται για να σώσουν τον τόπο τους είναι ακροαριστερά τάγματα εφόδου” των οποίων η δράση εξισώνεται με τη δράση της Χρυσής Αυγής!
Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ωραίες αυτές απόψεις του αρθρογράφου (που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης), το έκαναν άλλωστε ήδη πολλοί και πολύ καλά στο διαδίκτυο. Σημειώνουμε το tsantiri.gr που μας θυμίζει ότι η “Καθημερινή” ήταν πάντα “η εφημερίδα των δοσίλογων της (κάθε) Κατοχής”…
Και φυσικά στο Twitter έγινε χαμός!
  • “Ακροαριστερά τάγματα εφόδου”οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος;Εύγε @kathimerini_gr, έπιασες πάτο
  • Η Καθημερινή που κάνει ελεημοσύνες και φυτεύει δεντράκια, δεν βλέπει δάσος στη Χαλκιδική. Μόνο ευπρόσδεκτα τοξικά. Σαν τα γραπτά της
  • Χαλκιδική και ναζιστικά πογκρόμ το ένα και το αυτό για τη «σοβαρή» Καθημερινή
  • H περιβαλλοντική διαμαρτυρία, είναι «ακραία» για την Καθημερινή. «Money is greener» προφανώς
  • Βολεύει η ύπαρξή της ΧΑ για να ρίξουν λάσπη στα κινήματα. Η Καθημερινή μιλάει για «ακροαριστερά τάγματα θανάτου» στη Χαλκιδική.
  • Αν εξισώνει ως «ακραία» περιβαλλοντική διαμαρτυρία κατοίκων με ναζιστική βία, τότε η Καθημερινή είναι ακραία εφημερίδα.
  • Δηλαδή, «κε» Μανδραβέλη τα ισoπεδώνουμε όλα (κυριολεκτικα & μεταφορικά) στον βωμό της ανάπτυξης. Οι ισοπέδωση δεν είναι «άκρο»;
  • Η @kathimerini_gr και ο Μανδραβέλης σας κάνουν ένα δώρο τσουβαλιάσματος! ΧΑ = Κάτοικοι Χαλκιδικής = Αριστεροί
  • Πήγες κι εσύ Χαλκιδική Μανδραβέλη ή πρόκειται για τις συνηθισμένες πηγές σου “μου’πε κάποιο φιλαράκι και τον πίστεψα”
  • Ο Μανδραβέλης κάνει τον γκέμπελς να φαντάζει μαθητούδι
Εδώ πλέον δεν μιλάμε για απλή παραπληροφόρηση αλλά για πληρωμένη γραμμή, δηλαδή για κανονική καθεστωτική προπαγάνδα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΟΛΟΙ οι στυλοβάτες του συστήματος μεγαλοδημοσιογράφοι Μανδραβέλης-Πρετεντέρης-Καψής έκαναν με άρθρα τους την ίδια μέρα ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο παραλληλισμό:
Ρατσιστικές επιθέσεις ΧΑ = αντάρτικο Κερατέας = αντάρτικο Χαλκιδικής
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αυτοί που τόσα χρόνια μας αγνοούσαν, που δεν άφηναν τίποτα να βγει προς τα έξω, που είχαν καλύψει την υπόθεση με ένα πέπλο σιωπής έχοντας στον πλήρη έλεγχο τους όλα τα ΜΜΕ και όλους τους πολιτικούς, τώρα έχουν νιώσει την ανάσα μας στην πλάτη τους. Και αναμενόμενα, εξαπέλυσαν τα σκυλιά.
“Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς”.
Συνεχίζουμε. Είμαστε στο σωστό δρόμο! ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!