Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

To καινοτόμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, τα ''600'' δις της Ελβετίας και ο Ράιχενμπαχ

To καινοτόμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, τα ''600'' δις της Ελβετίας και ο ΡάιχενμπαχFREE photo hosting by Fih.gr
Πριν από ογδόντα χρόνια ο Κέυνς έγραφε: «ο απλός άνθρωπος αρχίζει να αμφιβάλει για το μέλλον. Άραγε ξυπνάει τώρα από ένα ευχάριστο όνειρο, για να αντιμετωπίσει την ζοφερή πραγματικότητα; Ή βυθίζεται σε έναν εφιάλτη που κάποια στιγμή θα τελειώσει; Δεν χρειάζεται να αμφιβάλει. Το άλλο δεν ήταν όνειρο. Αυτός είναι ένας εφιάλτης που το πρωί θα τελειώσει.». Το ίδιο ερώτημα απασχολούσε μέχρι χθες τον έλληνα πολίτη, που παρά τις οχτώ δεκαετίες διαφορά, ζει στην σκιά μιας ανάλογης αν όχι χειρότερης οικονομικής καταστροφής. Και λέμε μέχρι χθες. Γιατί μετά την ομιλία του τιμονιέρη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη, ο έλληνας πολίτης, καταλαβαίνει ότι την αυγή που έρχεται και θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, όλα θα γίνουν καλύτερα από παλιά.
του Γ.Κ.

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη καινοτομία προέρχεται από την χρήση της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα χρηματοδοτήσει μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης της Νέας Ελλάδας. Βέβαια οι αδαείς της πολιτικής και τα αστικά οικονομικά, υποστηρίζουν, ότι όταν έχεις σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων (δηλαδή όταν συμμετέχεις π.χ. στην ζώνη του ευρώ, δεν μπορείς να έχεις καν νομισματική πολιτική). Αντίθετα, ο τιμονιέρης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από ότι φαίνεται θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη μέσω πρωτοπόρας νομισματικής πολιτικής, αλλά θα κοινωνικοποιήσει-εθνικοποιήσει και τις τράπεζες, αφού τις ανακεφαλοποιήσει η τρόικα. Το παράδοξο, το διαπιστώνουν μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι διεμήνυσε ο Ράιχενμπαχ στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σόιμπλε, έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα, όχι τόσο από την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κύρια, γιατί έχει πληροφορηθεί ότι το μεγάλο ατού του τιμονιέρη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζοσπαστική πλευρά του κόμματος, ιδιαίτερα το αριστερό ρεύμα, που αποτελεί και τον σκελετό του και ότι εκεί μόνο η ηγεσία δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι το ατράνταχτο στήριγμά της (όπως άλλωστε και η ίδια διαμηνύει «δεξιά και αριστερά») στην «δύσκολη» στιγμή.
Γνωρίζοντας ότι συζητείται σοβαρά, το plan B, η γερμανική πλευρά, φοβούμενη την ελληνική έξοδο από το ευρώ και την άνοδο των νέομπολσεβίκων στην εξουσία, ήρθε σε συμβιβασμό. Έτσι, έδωσε εντολή στον Ράιχενμπαχ, να υποσχεθεί νέα ΜΟΠ στον ΣΥΡΙΖΑ και άπειρη ρευστότητα στις τράπεζες μέσω ΕΚΤ, ώστε να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωπαϊκού τύπου αυτήν την φορά, το οποίο με καταπληκτική λεπτομέρεια διατύπωσε ο τιμονιέρης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ. Ως αντάλλαγμα, τέθηκε ο λογικός όρος της αποπληρωμής ορισμένου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Την διαπραγμάτευση αυτή αποδέχτηκε και η ριζοσπαστική πλευρά του κόμματος, γιατί άλλωστε επιπλέον, το χρέος ανήκει πια σε φορολογούμενους άλλων χωρών, σε ασφαλιστικά ταμεία κλπ
Αργά, πήρε είδηση το «τι παίζεται» με τους αριστερούς καλαμαράδες και το ΑΚΕΛ και έκανε ανάλογες δηλώσεις και ο γ. γραμματέας του για το ευρώ, αλλά πια, το πουλί έχει πετάξει για την Κύπρο.
Παρά τον ολιστικό και καινοτόμο χαρακτήρα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που θα οικοδομήσει την Νέα Ελλάδα, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε ένα μελανό σημείο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αναφορά για την φορολόγηση των 600 δις ευρώ της Ελβετίας. Πρόκειται άραγε για αναδίπλωση από την ριζοσπαστική θέση του κόμματος για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου;
Δεν ξεχνάμε ότι ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που με συνεπή δουλειά ακούραστου κομμουνιστικού μυρμηγκιού, σχεδιάζει την σοσιαλιστική οικονομία της Νέας Ελλάδας και τ. υπουργός, είχε δηλώσει: «ότι αυτά τα 600 δις αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας, αλλά ότι απλώς τα κέρδη δεν επανεπενδύονται».
Υπήρξαν βέβαια τότε κάποιοι κακεντρεχείς, Ζαχαριαδικά απολιθώματα, φραξιονιστές της συμφοράς, αντιδυτικοί και αντιευρωπαϊστές, που υποστήριζαν ότι 600 δις ευρώ δεν μπορούν να έχουν «βγει» από μια ελλειμματική χώρα, ότι στην Ελλάδα τα χρόνια της ΟΝΕ, εισέρεαν παρά έφευγαν καταθέσεις και ότι επρόκειτο περί ανακάλυψης του Σπίγκελ για να αθωώσει την ευρωζώνη, ενοχοποιώντας συγχρόνως την Ελλάδα ως χώρα που το μόνο που της φταίει είναι ή ίδια, με την φοροδιαφυγή της, την διαφθορά της κλπ, και «κακώς» υιοθετεί τέτοια δημοσιεύματα η ελληνική αριστερά. Αυτοί, οι δραχμόπληκτοι, οι οποίοι έχουν αναγάγει όλα τα κακά στην ευρωζώνη και σε ανύπαρκτα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας μιας πανίσχυρης οικονομίας, που σε μικρό χρονικό διάστημα η αστική της τάξη εξήγαγε τρείς φορές το ΑΕΠ της, μόνο στην Ελβετία, κινδυνεύουμε σήμερα να φανούν δικαιωμένοι, επειδή νέα δημοσιεύματα του Σπίγκελ -για αγνώστους λόγους- κατεβάζουν παραδόξως τις καταθέσεις στην Ελβετία, ακόμη και σε 20 δις.
Δεν έχει φυσικά σημασία που είναι τα δις, σε ποιες φορολογικούς παραδείσους έχουν μεταναστεύσει, ή αν είναι 600, 1 τρις, 620 ή 20. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην γίνει ούτε ένα βήμα πίσω από την ριζοσπαστική οικονομική θέση. Η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, δεν έχει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, δεν της φταίει δηλαδή το ευρώ και η Ε.Ε., οι «κακοί ξένοι ιμπεριαλιστές», να απομυθοποιηθεί το παραμύθι της πολιτικής και οικονομικής «εξάρτησης» και να βγει το απλό συμπέρασμα: Με την εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα έχει την στήριξη και την αλληλεγγύη των ισότιμων εταίρων μας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., μέσω απεριόριστης ρευστότητας από την Ε.Κ.Τ., μέσω των νέων ΜΟΠ, αλλά και την φορολόγηση και επανεπένδυση των κερδών, ο προσωρινός εφιάλτης θα τελειώσει, το πρωί επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
http://www.tometopo.gr/home/opinions/930-to---------600------.html