Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου (2)



Σχετικά με την ανακοίνωση της
Ιεράς Συνόδου, της θέσης μου και τα σχόλια που γράφτηκαν στο Πολιτικό Καφενείο


Κανένας εδώ μέσα και περισσότερο εγώ δεν πέφτει σε καμία λούμπα. Απλά το ξερό μου αριστερό κεφάλι το βουτάω κάπου κάπου στο νερό, σαν το παξιμάδι για να μαλακώσει λίγο από τις χρόνιες και αγιάτρευτες «γεροντικές» πια αρρώστιες της Αριστεράς. Η επίσημη Εκκλησία βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις που γίνονται στην Ελλάδα μετά την έλευση του ΔΝΤ και οσμιζόμενη προφανώς ότι κινδυνεύει ακόμα και η αμύθητη περιουσία της, ελίσσεται σωστά για να σώσει τα προνόμιά της. Έχουν μεγάλη πείρα οι δεσποτάδες και το παπαδαριό που την αξιοποιούν κατάλληλα προτάσσοντας τον κίνδυνο για το ποίμνιό τους από την Κατοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Και βέβαια δεν πέφτουν στη λούμπα να καταγγείλουν ανοιχτά την κυβέρνηση (αυτό το κάνουν έμμεσα) αλλά μόνο τους ξένους κατακτητές. Ποντάρουν στον πασιφισμό και τον πατριωτισμό των πιστών αλλά και των άλλων ανθρώπων τονίζοντας το γεγονός ότι «η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή». Αυτό δεν είναι ψέμα άσχετο αν για την κατοχή αυτή ευθύνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία είναι και δωσίλογη όχι απλά αισχρή, όπως δωσίλογη ήταν και η κυβέρνηση του Τσολάκογλου όταν παρέδιδε τα «κλειδιά» της Αθήνας στους Γερμανούς. Ο Παπανδρέου παραδίδει το λαό της Ελλάδας στην Τρόικα.

Έλεγα λοιπόν ότι η εκκλησία ποντάρει στα πατριωτικά αισθήματα των απλών πολιτών γι’ αυτό και μιλάει για κατοχή. Μιας και συχνά εδώ μέσα διάφοροι σύντροφοι αναφέρονται στο Μεταβατικό Πρόγραμμα αλλά δε το έχουν διαβάσει καν οι περισσότεροι, ας δούμε τι έγραφε ο Τρότσκι στο Μεταβατικό Πρόγραμμα για τον πατριωτισμό των καταπιεσμένων: "Στον πασιφισμό κι ακόμα στον πατριωτισμό των καταπιεσμένων, υπάρχει ένα στοιχείο που αντανακλά, από τη μια, το μίσος στον καταστρεπτικό πόλεμο, και από την άλλη, μια προσκόλληση σ΄ όσα πιστεύει ότι αποτελούν τα δικά του αγαθά - στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε να αρπάζουμε και να βγάζουμε απ΄ αυτά τα αναγκαία επαναστατικά συμπεράσματα" (Λ. Τρότσκι, Μεταβατικό Πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς).

Και βέβαια ο εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας τη χώρα αλλά σήμερα και για δεκαετίες ακόμα αν δεν τους ανατρέψουμε θα βρίσκεται και ο ξένος εχθρός όχι μόνο ο ντόπιος και θα είναι άφαντα όλα τα εργατικά και άλλα δικαιώματα που κατακτήσαμε από το 1920 μέχρι σήμερα. Η ανακοίνωση της ιεράς Συνόδου που έγινε για τους δικούς της λόγους φανερώνει τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο αστικό μπλοκ εξουσίας, τα στηρίγματά του και όσους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο το λαό. Η Εκκλησία δεν πουλάει ένα μέρος από την περιουσία της για να απαλλάξει από μεγάλα βάρη τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους κλπ, αλλά κάνει καθημερινά πια συσσίτια για τους πεινασμένους και παρουσιάζει και φιλολαϊκό προφίλ. Αυτές τις αντιθέσεις μέσα στο σύστημα αντί να τις εκμεταλλευθεί η Αριστερά, να τις αναδείξει και να τις βαθύνει προβάλλοντας εναλλακτικές λύσεις και παλεύοντας για την ανατροπή του ΠΑΣΟΚ, το διώξιμο της Τρόικας, ακύρωση ΟΛΩΝ των μέτρων της κυβέρνησης και του Μνημονίου, αυτή βρίσκεται σε ανελέητο πόλεμο μεταξύ της, με το ΚΚΕ να πρωτοστατεί, και η Εκκλησία καρπώνεται τη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Τέτοια μυαλά κουβαλάμε και επιμένουμε κιόλας στην πολιτική μας τύφλα, μη βλέποντας πέρα από τη μύτη μας.

Εν μπάσει περιπτώσει εγώ τοποθετήθηκα ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν αν κάνω καλά που βουτάω κάθε μέρα το κεφάλι μου στο νερό, σαν παξιμάδι. Για να μην είναι ξεροκέφαλο, όπως λέγανε και οι παλιοί.




ΔΡΙΜΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ