Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

http://www.politikokafeneio.com/

Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ συντονίζεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατισμού, στη δε Συντακτική Ομάδα του μετέχουν άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά και πολλοί ανένταχτοι.

Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ δεν είναι πολιτικό κόμμα, ούτε πολιτική οργάνωση. Αυτό, βεβαίως, δεν του στερεί το δικαίωμα να δίνει το «παρόν» και να μετέχει, αυτοδύναμα και αυτόνομα, με δικά του πανό, προκηρύξεις κλπ., στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στα μέτρα ΠΑΣΟΚ-τρόικας, προβάλλοντας πάντα την αναγκαιότητα της σύγκλισης και της συνεννόησης των πολυδιασπασμένων δυνάμεων του αντικαπιταλιστικού και του ριζοσπαστικού προοδευτικού χώρου.

Η ΣΟ του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ (συναγωνιστικά κι όχι ανταγωνιστικά προς τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού, αριστερού και ριζοσπαστικού χώρου) καλεί όλους όσους θέλουν να ενεργοποιηθούν πρακτικά ενάντια στην εφιαλτική σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, να συνδράμουν (με την παρουσία τους, τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους) στη διαμόρφωση ενός υπερκομματικού ταξικού πόλου, ενωτικής και ενιαίας δράσης των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, που να στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στην αναίρεση των μέτρων ΠΑΣΟΚ-μνημονίου -τρόικας.

Ο κάθε φίλος, ο κάθε συναγωνιστής, ο κάθε σύντροφος πρέπει να καταλάβει πως η δική του ατομική συμμετοχή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση της συλλογικής πολιτικής υπόστασης, που θα εκδηλώνει, μαζικά και με όρους κινήματος, τη συλλογική βούληση για ανατροπή της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Ο κάθε φίλος, ο κάθε συναγωνιστής, ο κάθε σύντροφος πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς τη δική του συμμετοχή, και χωρίς την δυναμική που απορρέει απ’ αυτήν, τίποτε απ’ όσα συμβαίνουν σήμερα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Η ατομική ευθύνη της καθεμιάς και του καθενός από εμάς, της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, δεν μπορεί να παραγραφεί πλέον από το «τι δεν κάνουν όλοι οι άλλοι, κόμματα, ηγεσίες κλπ. κλπ.», αφού εμείς, εσείς, όλοι μας, δεν κάνουμε πρακτικά σήμερα, αυτό που, εδώ και πολλά χρόνια, διαμαρτυρόμαστε και γκρινιάζουμε ότι «δεν πράττουν οι άλλοι για μας».

Σήμερα, η ατομική ένταξη και συμμετοχή στον κοινό αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κλπ., είναι η θεληματική πράξη που μεταμορφώνει το κάθε εντασσόμενο άτομο σε ιστορική προσωπικότητα, που μετουσιώνει το κάθε εξατομικευμένο υποκειμενικό βίωμα εναντιότητας στη σημερινή κατάσταση, σε εξατομικευμένο υποκειμενικό βίωμα της συνείδησης που ανακλά το Είναι και διαμορφώνει το Γίγνεσθαι.

Σήμερα, η ένταξη ή η μη ένταξη στον αγώνα με σαφή προσανατολισμό την «ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αναίρεση των μέτρων ΠΑΣΟΚ-μνημονίου-τρόικας» διερμηνεύει, αξιολογεί και κατατάσσει ιστορικά κάθε άτομο, κάθε κοινωνική και πολιτική δύναμη.

Φίλοι, συναγωνιστές, σύντροφοι, αν το θελήσουμε, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την αγανάκτησή μας, την οργή μας ενάντια στη σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα, θα γίνουμε, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, από δυό-τρείς χίλιοι δεκατρείς, θα γίνουμε ένας ακατανίκητος λαϊκός χείμαρρος, που θ’ ανατρέψει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θ’ αναιρέσει τα μέτρα ΠΑΣΟΚ-μνημονίου-τρόικας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Κατά τη γνώμη μας, η πολιτική αυτο-οργάνωση των μισθοσυντήρητων, της νεολαίας και του λαού, με στόχο Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - Ν’ ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ, είναι η αναγκαία πολιτική συνθήκη που απαιτούν οι περιστάσεις για ν’ αποτραπεί η καταστροφή που μας απειλεί.

Ο στόχος Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ν’ ανατραπεί η πολιτική που υπηρετεί την αριστοκρατία του πλούτου, που υπηρετεί το υπερσυσσωρευμένο ελληνικό και πολυεθνικό κεφάλαιο, είναι ο στόχος που μπορεί να ενεργοποιήσει και να ενοποιήσει την πλειονοψηφία, και των μισθοσυντήρητων, και των στρωμάτων του πληθυσμού που δεν ανήκουν στην εργατική τάξη αλλά πλήττονται καθοριστικά και θανάσιμα από τη σημερινή κατάσταση

Σήμερα, με τα μέτρα ΠΑΣΟΚ-ΤΡΟΪΚΑΣ, ακόμη και τα αστικοδημοκρατικά αιτήματα του περασμένου αιώνα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο εργασιακής και κοινωνικής δραστηριότητας, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να συγκροτηθούν πολιτικές συσπειρώσεις -έξω και πέρα από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά- έτσι ώστε να καλυφθεί το πολιτικό κενό εκπροσώπησης των λαϊκών συμφερόντων με όρους κινήματος.

Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, μισθωτός, νεολαίος, μικρομεσαίος κλπ., πρέπει να καταλάβει πως η δική του ατομική συμμετοχή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση της συλλογικής πολιτικής υπόστασης, που θα εκδηλώνει, μαζικά και με όρους κινήματος, τη συλλογική βούληση για ανατροπή της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Σήμερα, εκείνο που επείγει δεν είναι η άμεση επίλυση των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών των διαφόρων τμημάτων του ριζοσπαστικού πολιτικού χώρου, ούτε η άμεση πολιτική-ιδεολογική προγραμματική ενότητα της Αριστεράς. Στις σημερινές συνθήκες, οι πρωτοβουλίες για διάλογο πάνω στα γενικά ζητούμενα και τα δια ταύτα του κινήματος αναδεικνύουν, μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στα ζητούμενα και τα δια ταύτα της αντιμετώπισης της καταστροφής που απειλεί τους μισθοσυντήρητους και τα λαϊκά στρώματα, τις αλληλοαναιρούμενες και αξεπέραστες ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες αυτών που μετέχουν σ’ έναν τέτοιο διάλογο, οξύνουν τις υπάρχουσες αντιθέσεις, εντοπίζουν και περιχαρακώνουν τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, και δημιουργούν σύγχυση και κλίμα αποσυσπείρωσης στις κατηγορίες του πληθυσμού που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε η ενότητα του ριζοσπαστικού πολιτικού χώρου και της Αριστεράς διευκολύνεται, ούτε οι υποκειμενικές συνθήκες για την αγωνιστική συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μέτρα ΠΑΣΟΚ-ΤΡΟΪΚΑΣ επιτυγχάνονται.
Σήμερα, εκείνο που επείγει είναι η άμεση συνεννόηση και ο συντονισμός των πολυδιασπασμένων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του ριζοσπαστικού και εν γένει του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Η συνεννόηση και ο συντονισμός θα προκύψει, όχι μέσα από την άμεση άμβλυνση της πολιτικής διαφορετικότητας -πράγμα αδύνατον να συμβεί στις σημερινές συνθήκες, αλλά μέσα από την αγωνιστική σύμπραξη με κατεύθυνση την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των μέτρων μνημονίου-τρόικας.

Ας γίνει, λοιπόν, η κόλαση, που προετοιμάζει για τα λαϊκά στρώματα η ιθύνουσα τάξη, αιτία να βλαστήσει, μέσα στα σπλάχνα της σημερινής κοινωνίας, η υποκειμενική προϋπόθεση για το «νέο».

http://www.politikokafeneio.com/