Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

EE και Κύπρος. Οι ''Πύλες της Κόλασης'' άνοιξαν!

EE και Κύπρος. Οι ''Πύλες της Κόλασης'' άνοιξαν!
Κύπρος: Απέρριψε η Κυπριακή Βουλή το «κούρεμα»FREE photo hosting by Fih.gr
Ένας κυνικός παρατηρητής μπορεί να έβλεπε ακόμη και χαιρέκακα τον πανικό της πολιτικής τάξης του κράτους – οικοπέδου (και φορολογικού παραδείσου…) μπροστά στις αποφάσεις του Eurogroup για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πάνω από όλα πιο επικίνδυνα. Επιπλέον, ο λαϊκός παράγοντας έκανε τη δική του μαζική παρέμβαση, διαμόρφωσε ασφυκτικό κλίμα και έτσι είχαμε την ιστορική απόρριψη των μέτρων από την Κυπριακή βουλή. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με απερισκεψία ούτε με έλλειψη εκτίμησης κινδύνου από τη μεριά των Ευρωπαίων. Επέλεξαν, συνειδητά, να ανοίξουν τις «Πύλες της Κόλασης» και να βάλουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο της βίαιης κατάσχεσης καταθέσεων - και της συνακόλουθης κατάρρευσης επιμέρους τραπεζικών συστημάτων - ως αναγκαία ένδειξη πυγμής. Το μήνυμα σαφές: όποιος δεν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όλο το πακέτο της λιτότητας και της μειωμένης κυριαρχίας στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, θα κινδυνεύει να ζήσει το υπαρκτό ενδεχόμενο ακραίων τιμωρητικών πρακτικών. Προφανώς και ο στόχος δεν είναι η Κύπρος, ακόμη και εάν συμπεριλάβουμε στην πολιτική εξίσωση την ενόχληση που προκαλούσε η λειτουργία της ως ανταγωνιστικού πλυντηρίου χρήματος. Ο στόχος είναι το σύνολο της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της τρέχουσας πολιτικής. Είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες εβδομάδες μετά από τον Ιταλικό εκλογικό σεισμό;
του Παναγιώτη Σωτήρη

Ακόμη και εάν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, συμβιβασμοί ή εναλλακτικές προτάσεις, ξέρουν καλά ότι αυτό που μετράει σε τέτοια μέτρα είναι πάνω από όλα να «σπάσουν τα ταμπού»: το ταμπού των μειώσεων μισθών, το ταμπού των μαζικών απολύσεων, το ταμπού του κουρέματος των μικροομολογιούχων, το ταμπού της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας και τώρα το ταμπού της βίαιης αφαίρεσης καταθέσεων. Ξέρουν ότι τέτοια μέτρα λειτουργούν και ως φόβητρα: για να αποφύγουν τέτοια «ακραία μέτρα» οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη θα κληθούν να υποστούν όλα τα υπόλοιπα.
Απέναντι σε όλα αυτά η απλή καταγγελία της γερμανικής πολιτικής μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, το κάνουν ακόμη και τα περισσότερα αγγλοσαξωνικά διεθνή ΜΜΕ που ποτέ δεν χάνουν μια ευκαιρία να υπερπροβάλλουν τις αντιφάσεις της Ευρωζώνης.
Ούτε δίνει προοπτική η στάση της εν δυνάμει κυβερνώσας Αριστεράς να καταγγέλλει τη στάση του Eurogroup αλλά επί της ουσίας να επιμένει στην εθελοτυφλική θέση ότι μπορεί θα μπορούσε αυτή η ΕΕ και αυτό το ΔΝΤ να «αυτομεταρρυθμιστούν» στην κατεύθυνση της αναδιανομής και της δικαιοσύνης. Είναι θέση που αδυνατεί να καταλάβει τη «θεσμοποιημένη» λιτότητα ως πυρήνα της λογικής του ευρώ, που σπέρνει αυταπάτες, που ενισχύει τον κυρίαρχο λόγο στον πιο κρίσιμο κόμβο: στη θέση, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει λύση εκτός ευρώ.
Και όμως σήμερα αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται: να ακουστεί και να προβληθεί ότι απέναντι στο διαρκή μιθριδατισμό ολόκληρων κοινωνιών στα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας που κάθε φορά θα είναι ακόμη χειρότερα, ακόμη και εάν παρεμβάλλονται κοινωνικές εκρήξεις ενδιάμεσά τους, υπάρχει εναλλακτική λύση. Σήμερα η επιστροφή σε εθνικά νομίσματα και η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, ως πολιτική δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου της οικονομίας δεν είναι ούτε «εθνικισμός» ούτε «αναδίπλωση», αλλά αυτό που πραγματικά φοβούνται οι ηγετικές δυνάμεις στην ΕΕ. Είναι η πραγματική ρήξη με τον «υπαρκτό νεοφιλελευθερισμό». Είναι ο κρίσιμος κρίκος για να ξεδιπλωθεί μια πολιτική εθνικοποιήσεων, ριζικής αναδιανομής, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εργατικού ελέγχου και αυτοδιαχείρισης. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει επιτέλους μια εναλλακτική αφήγηση απέναντι στο φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και της απόγνωσης, μια αφήγηση δύσκολη αλλά σίγουρα όχι τόσο καταστροφική όσο η υπόσχεση άλλης μιας δεκαετίας λιτότητας, εκποίησης και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Η εκρηκτική επιστροφή στο προσκήνιο των αντιφάσεων της ευρωζώνης, υπό την πίεση και του λαϊκού παράγοντα, δείχνει ότι αυτή η συζήτηση εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει. Όχι ως διάλογος στην Αριστερά, αλλά ως συνύπαρξη υπαρκτών αντιθετικων ιστορικών ενδεχομένων. Το ανοιχτό ενδεχόμενο της ρήξης με την ευρωζώνη απαιτεί να βρεί την πολιτική του έκφραση.
Η συσπείρωση των δυνάμεων που επιμένουν στον άλλο δρόμο χωρίς ευρώ, ΕΕ και χρέος, είναι τώρα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική. Όχι ως «εσωτερική υπόθεση», αλλά ως ευθύνη για να πάρει επιτέλους σχήμα η ελπίδα.
πηγή ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ – left.gr
Κύπρος: Απέρριψε η Κυπριακή Βουλή το «κούρεμα» (συνεχής ενημέρωση)
Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, σε μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τρίτη 20/3/2013 - Η επόμενη μέρα
Κύπρος: "Τα πρωτοσέλιδα του ΟΧΙ"
Κλειστές και σήμερα οι τράπεζες, "ανοιχτά" τα ΑΤΜ στην Κύπρο
Στάινμπρουκ: Κραυγαλέο πολιτικό λάθος της Μέρκελ το σχέδιο για την Κύπρο: Για «κραυγαλέο πολιτικό λάθος» της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε έκανε λόγο ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αναφερόμενος στο σχέδιο που προτάθηκε στην Κύπρο από το Eurogroup
9:00 Συνεργασία για περίπου μισή ώρα είχαν σήμερα (20/03) το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Χρυσόστομος: Στη διάθεση της Κύπρου η περιουσία της εκκλησίας
Στη Ρωσία και ο Κύπριος υπουργός Τουρισμού
*********
Το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση αρχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. 15 λεπτά πριν την έναρξη της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσει Υπουργικό Συμβούλιο και στις 12:00 θα συναντηθεί με την Τρόικα.
(Πηγή 24h)
F.T.: Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων: Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για τους συντελεστές φόρου στις καταθέσεις, όπως τις αναφέρει ο ανταποκριτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.
Ντέισελμπλουμ: Το Εurogroup θα στηρίξει την Κύπρο
Γ. Ομήρου: «Η απόφαση της κυπριακής βουλής προστατεύει όλους τους λαούς στην ΕΕ»
Νοβότνι: Η ΕΚΤ θα διαθέσει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες
22:46 Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επικοινώνησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον Κύπριο πρόεδρο.
Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για «την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup».
Σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων αύριο
22:25 Εποινωνία είχαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Καγκελάριο Μέρκελ.
22:10 Hμίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι "διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών".
21:48 Η ΕΚΤ δεσμεύεται να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο "εντός των καθορισμένων ορίων"
21:06 Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης
20:18 Έληξε η ψηφοφορία. Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές η Βουλή απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων.
20:05 Με δήλωσή του στο Reuters, ο κ. Σαρρής διέψευσε πληροφορίες που είχαν νωρίτερα δημοσιευθεί σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τον ομόλογό του Ρώσο ΥΠΟΙΚ για τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup για συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου με έκτακτη φορολόγηση.
Ένα εκατ. ευρώ στέλνει το Λονδίνο στην Κύπρο για τους Βρετανούς στρατιώτες
"Εξαιρετικά σοβαρή" η κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Οι Κύπριοι μικροκαταθέτες και δεν φταίνε για την κρίση και θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί
Μέχρι και στο 50% μπορεί να φτάσουν οι εκροές καταθέσεων αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο - Υπέρ του νομοσχεδίου ο Σύνδεσμος Κυπριακών Τραπεζών
18:40 Bloomberg-Reuters: Παραίτηση Σαρρή-CNBC: Δεν δέχεται ο πρόεδρος.
FREE photo hosting by Fih.gr 18:30 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε πριν από λίγο αναβολή και της αποψινής ολομέλειας.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαφωνούν και ζητούν να μην υπάρξει αναβολή και να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Το ίδιο ζητάει και το ΔΗΚΟ.
18:22 Διακόπηκε προσωρινά η ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί η πρότασης Κουλίας ώστε να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση σε λογαριασμό πολίτη της Δημοκρατίας.
18:15 Άρχισε η ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.
17.46 Υπό παραίτηση ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
17:44 Αποφασίστηκε να γίνει η ψηφοφορία. Αναμένεται ΟΜΟΦΩΝΗ απόρριψη με αποχή του κόμματος Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ).
17:43 Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ ενώνουν αυτή την ώρα τη φωνή τους με τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν φτάσει ήδη τους 2.000, σύμφωνα με το sigmalive.com.
17:30 Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή.
17:23 Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
17:20 Υπό παραίτηση τελεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες η παραίτηση υποβλήθηκε ώστε να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το sigmalive.com.
17:00 Εδώ και λίγη ώρα έχει αποκοπεί το τμήμα του δρόμου μπροστά από τη Βουλή, ενώ ήδη βρίσκονται κάποιοι διαδηλωτές στα φώτα πριν από το κτίριο, στην λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος.
Έξω από τη Βουλή βρίσκεται αστυνομική δύναμη και άνδρες της ΜΑΔΔ, αλλά και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργία ξένων ΜΜΕ που βρίσκονται εδώ για να καλύψουν την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Οι πορείες διαμαρτυρομένων που αναμένεται να φθάσουν στη Βουλή γύρω στις 5 θα καταλήξουν στην κάθετη λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο.
Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί και στο ύψους του δρόμου που βρίσκεται η είσοδος στο χώρο του παλιού νοσοκομείου απέναντι από το κτίριο της Βουλής. (Από 24h)
16.50 Κύπρος: Συνέρχεται τελικά η Βουλή
16:40 Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της βουλής, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο. Σε αυτή τη σύσκεψη θα παρθεί και η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής
16:35 Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει εάν θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα.
16:00 Ο Νίκος Αναστασιάδης ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
FREE photo hosting by Fih.gr 15.00 Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Κύπρο
14.32 Αναβάλλεται εκ νέου η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή
14.22 ΑΚΕΛ: Κάλεσμα για κινητοποιήσεις
Στις 6 το απόγευμα, συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί σήμερα, Τρίτη 19/3, στις 6 ώρα το απόγευμα σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2).
13.47 Απόρριψη του «κουρέματος» από τη Βουλή προβλέπει ο Ν.Αναστασιάδης
12.57 Φιλελεύθερος: Κάποιοι γνώριζαν για το 'κούρεμα' εκ των προτέρων
12:48 Κύπρος: Μηδενικό κούρεμα κάτω των 20.000 €
11:55 UBS-Citi για την απόφαση για την Κύπρο
11:30 Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των κυπριακών τραπεζών προσανατολίζεται ο Fitch
11:25 Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: Το νέο νομοσχέδιο για τις καταθέσεις
11:00 Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.
Διαβάστε αναλυτικά: Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο της Κύπρου
10:50 Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI. Όπως είπε αυτό, αν συμβεί, θα έχει ως στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας διάσωσης.
10:30 Σόιμπλε: Όποιος επενδύει τα χρήματα του σε χώρες με λιγότερους φόρους πρέπει να αναλάβει ευθύνες
10:25 Δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου για το τέλος επί των καταθέσεων, όπως προνοείται στη συμφωνία με το Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Η ώρα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών παραμένει η ίδια, δηλαδή 11.00.
Όσον αφορά κατά πόσο η συνεδρία θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας.
9:45 Επαφές Ν. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α.Μέρκελ.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.
9:20 Πρώτη επίσημη παρέμβαση ΗΠΑ για την Κύπρο
8:55 "Κακή η απόφαση για την Κύπρο, δηλώνει το το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). IIF: "Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει"
8:45 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 19 και αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Τα ΑΤΜ, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, πάντως των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά.
8:20 Συνέρχεται σήμερα (19/3) στις 11.00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ.
Διαβάστε: Κύπρος: Κρίσιμες συνεδρίες για το νομοσχέδιο
Ρέγκλινγκ: Η χρεοκοπία της Κύπρου "θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ"