Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Η ΜΑΡΙΕΤΑ ΕΦΥΓΕ Η ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕΝΕΙ

Η ΜΑΡΙΕΤΑ ΕΦΥΓΕ Η ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣTHN ΠAIΔEIA ΜΕΝΕΙ
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κατάφερε να επανεκλεγεί μετά βίας στον κυβερνητικό θώκο, ωστόσο μεταξύ των πιο βασικών απωλειών της σε ψήφους και ποσοστά ήταν και η μη-εκλογή της υποψηφίας στην Α’ Αθηνών και πρώην «σιδηράς κυρίας» στο Υπουργείο Παιδείας, γνωστής και μη εξαιρετέας Μαριέτας Γιαννάκου.
Δημήτρης Κατσαγάνης


http://politikokafeneio.com

* Εκτός κοινοβουλίου και κυβέρνησης η Γιαννάκου μετά και το εκλογικό της «μαύρισμα».
* Από το… «εξωτερικό» ο νέος Υπουργός Παιδείας και από το ΓΕΕΘΑ ο νέος (υφ)Υπουργός Δημοσίας Τάξης
* Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί με το «όπλο παρά πόδας»
Μετά το «μαύρισμα» της κας Γιαννάκου στους δρόμους από τον πολύμηνο αγώνα των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των δασκάλων, ήλθε και το «μαύρισμα» στις κάλπες ακόμα και από τους υποστηριχτές του δικού της κόμματος. Παρ’ όλα αυτά η πρώην υπουργός και βουλευτής παρέμεινε αμετανόητη…. δηλώνοντας πως «την υπόθεση [της παιδείας, εννοείται…] δεν τη γράφουν οι παρέες» και ότι «κάποτε οι παρέες καταρρέουν». Προτρέχοντας, μάλιστα, σημείωσε πως «τώρα θα ακολουθήσει η αποδόμηση όσων έγιναν».
Παρ’ όλη την πικρία και τις προβλέψεις της κας Γιαννάκου –που δεν αποκλείεται να επαληθευθούν-, ο αντικαταστάτης της δεν υπολείπεται σε αντίστοιχες θέσεις με την προκάτοχό του, όσον αφορά στην περαιτέρω διάλυση της δημόσιας παιδείας υπέρ της ιδιωτικής. Νέος Υπουργός Παιδείας ορίστηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης), πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μαζί με το νέο υφυπουργό του Αλέξανδρο Λυκουρένζο αποτελούν καθαρόαιμους εκπροσώπους της νεοσυντηρητικής Δεξιάς και πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Ο νέος κυβερνητικός ιθύνοντας της παιδείας, μάλιστα έχει συγγράψει και δύο βιβλία σχετικά με την παιδεία υπό τους τίτλους «Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων» και «Σπάστε τη Σιωπή». Στο θέμα αυτό θα χρειαστεί πιθανόν να επανέλθουμε.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στο πόδι του «ασύμμετρου», «στρατηγού» Βύρωνα Πολύδωρα στο υφ-Υπουργείο –πλέον- Δημοσιάς Τάξης, τοποθετήθηκε ο κος. Παναγιώτης Χηνοφώτης –πρώην αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)!!!-
«Καυτές πατάτες» σε… καμένο χωράφι
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει, όμως, «με το καλημέρα», όχι μόνο τις «καυτές πατάτες» του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και τα «καμένα» που άφησε πίσω της η Μαριέτα. Πέρα από μερικά από τα πιο γνωστά πάγια, δομικά προβλήματα της δημόσιας παιδείας, όπως η υποχρημαδότηση, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς -βιβλία-υποδομές -σχολεία και τα μισθολογικά αιτήματα δασκάλων και καθηγητών, δύο θα είναι τα καινούργια βασικά μέτωπα για την επόμενη περίοδο: α) Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και β) η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής από Λύκεια στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Και οι δύο αυτοί στόχοι, όμως, της κυβέρνησης, είναι ήδη ναρκοθετημένοι από τους πανεκπαιδευτικούς αγώνες της περασμένης σεζόν και της επιδεινούμενης κρίσης στην παιδεία και την οικονομία. Η ισοτίμηση των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών σκοντάφτει στο «πάγωμα» της αναθεώρησης του άρθρου 16. Η ΝΔ με τους 152 βουλευτές είναι γνωστό πως δεν μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτή την αντι-μεταρρύθμιση, καθώς χρειάζονται τα 2/3 του βουλευτικού σώματος. Από την άλλη μεριά, η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με την ουσιαστική μεταφορά της ευθύνης εισαγωγικών εξετάσεων από τα σχολεία στα πανεπιστήμια (με την εποπτεία του υπουργείου) προϋποθέτει στην πράξη την άρδην αλλαγή του τρόπου ύπαρξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή βρίσκεται ακόμα στον αέρα, μιας και ο νέος νόμος-πλαίσιο αφ' ενός ψηφίστηκε, αφ' ετέρου είναι δηλωμένη η πρόθεση του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημιακών της ΠΟΣΔΕΠ να μην τον εφαρμόσουν. Ήδη, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γ. Μαίστρος έχει δηλώσει πως «αν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, θα μας βρει απέναντι της».
Στους δρόμους του αγώνα βαδίζουμε ξανά!
Τα παραπάνω συνηγορούν στην ανάγκη για μια επείγουσα προετοιμασία των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών για ένα νέο γύρο συγκρούσεων στην παιδεία. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να συνεδριάσουν για το πως θα μπλοκαριστεί στην πράξη ο νέος νόμος-πλαίσιο, πως δεν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και δεν θα ισοτιμηθούν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ με τα ΚΕΣ. Μόνη απάντηση είναι η κατάργηση και η μη ψήφιση όλων των αντι-εκπαιδευτικών νόμων και η πάλη για μια ενιαία δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναληφθεί μια καμπάνια στα σχολεία ενάντια στο νέο αντιδραστικό εξεταστικό σύστημα ή και το νέο νόμο-πλαίσιο που έχει ήδη στο συρτάρι το αρμόδιο Υπουργείο για τα Γυμνάσια-Λύκεια (πόρισμα του ΕΣΥΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Παλεύουμε για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς-εξεταστικούς φραγμούς και για ένα πραγματικά ενιαίο δημόσιο-δωρεάν υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο.