ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ανάλγητη κυβέρνηση απέναντι σε παιδιά και εργαζόμενους
Αύξηση 28% στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών της «Παιδικής Στέγης»
Αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και λίγες μέρες μετά από τη λήξη της η κυβέρνηση δεν διστάζει να τσαλακώσει την όποια εικόνα κοινωνικού κράτους είχε καλλιεργήσει, μπορεί να φανταστεί κανείς τι μας επιφυλάσσει για τη συνέχεια. Ο λόγος για την «Παιδική Στέγη».
ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ
http://politikokafeneio.com
Ιδρυμα εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν πέντε βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Καταμεσής λοιπόν του καλοκαιριού, υπουργείο και ΔΣ του ιδρύματος δηλώνουν τις προθέσεις τους να βάλουν λουκέτο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η άμεση αντίδραση των γονέων και των 56 εργαζομένων στους σταθμούς έβαλαν φραγμό στις προθέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διά στόματος του υφυπουργού Γ. Κωνσταντόπουλου, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργήσει, υποσχέθηκε γενναία χρηματοδότηση των σταθμών όπως επίσης και δωρεάν τροφεία σε τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με ένα ανάπηρο παιδί και οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επίσης, στα τέλη του περασμένου Ιούλη, ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τους γονείς να ορίσουν εκπρόσωπο στο στο ΔΣ του ιδρύματος, που δεν προβλεπόταν μέχρι τότε. Οι γονείς εντός 24(!) ωρών ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου και περίμεναν πως εντός του καλοκαιριού θα κληθούν να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών.
Αντ’ αυτού, στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε στους γονείς, η απόφαση του ΔΣ της «Παιδικής Στέγης» (άγνωστο πότε συνεδρίασε), με τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία προχώρησε σε αύξηση των τροφείων κατά 60 ευρώ για κάθε παιδί, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των τροφείων στα 270 ευρώ. Στους πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς της «Παιδικής Στέγης», φιλοξενούνται κατά προτεραιότητα βρέφη και νήπια προερχόμενα από φτωχές οικογένειες εργαζομένων, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα που έθεσε η Ν. Πατεράκη – εκπρόσωπος των γονέων από τον Παπαστράτειο Σταθμό του Πειραιά – σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 10/9 πώς είναι δυνατόν να αντέξει οικονομικά μία άγαμη εργαζόμενη μητέρα με μισθό 600 ευρώ, όταν είναι αναγκασμένη να δίνει το μισό μηνιάτικο στο σταθμό.
Οι γονείς με τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους σταθμούς εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στην απόφαση αύξησης των τροφείων και την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν στην καταβολή των τροφείων μέχρι την ανάκληση της απόφασης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κάλεσαν την κυβέρνηση και το ΔΣ να ανακαλέσουν την απόφασή τους και απαίτησαν από το υπουργείο Υγείας να καλύψει την πραγματική δαπάνη λειτουργίας των σταθμών. Επίσης, κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην ικανοποίηση των υποσχέσεών της για συμμετοχή εκπροσώπου των γονέων στο ΔΣ του Ιδρύματος και για δωρεάν τροφεία σε ειδικές κατηγορίες οικογενειών.
Η κυβέρνηση, διά των εκπροσώπων της στο υπουργείο Υγείας, όχι μόνο έκλεισε τα αυτιά της στα αιτήματα γονέων και εργαζομένων, αλλά δύο μέρες μετά τις εκλογές – την προπροηγούμενη Τρίτη – ανακοίνωσε (προφορικά) την απόλυση μίας βρεφονηπιοκόμου από το σταθμό του Κερατσινίου («Κρόσφιλντ»), στον οποίο η συγκεκριμένη εργαζόμενη ασκούσε καθήκοντα διευθύντριας. Μπροστά στην αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα γονέων και εργαζομένων η κυβέρνηση υποχώρησε από την απόφασή της για την απόλυση της βρεφονηπιοκόμου.
Η περίπτωση του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» φαίνεται ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «κοινωνική πολιτική». Με απλά λόγια «όποιος έχει να πληρώσει, θα έχει πρόσβαση σε αυτή». Και μάλιστα, το ύψος της εισφοράς, όπως προκύπτει και από την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση κατά 28% στα τροφεία των σταθμών, δεν θα αποτελεί μια συμβολική συνδρομή, αλλά θα ανέρχεται στο ύψος του κοστολογημένου αντιτίμου της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Η πρόταση για πέρασμα των συγκεκριμένων σταθμών στη δικαιοδοσία των δήμων, φαντάζει ρεαλιστική στα μάτια εργαζομένων και γονιών, αλλά και αποδεκτή από τους δήμους (σχετικές τοποθετήσεις δημάρχων Πειραιά και Κερατσινίου). Όμως η επιχειρηματική λειτουργία των ΟΤΑ δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τη λειτουργία των σταθμών με κριτήρια τις ανάγκες των φτωχών οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους εκεί.
Σχετικά με το…εύλογο ερώτημα για το «πού θα βρεθούν τα λεφτά για τη λειτουργία των σταθμών», η καλύτερη απάντηση δόθηκε από την Ε. Γκίκα, εκπρόσωπο των γονέων στο σταθμό «Κυνοσάργους»: Να κάνετε περικοπές στις μίζες των ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου