Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

FREE GAZA MOVEMENTΑ: Σπάμε με πλοία τον αποκλεισμό της Γάζας

FREE GAZA MOVEMENTΑ: Σπάμε με πλοία τον αποκλεισμό της Γάζας
Για πρώτη φορά, έπειτα από 41 χρόνια, 2 ελληνικά τρεχαντήρια με 46 απλούς πολίτες, συντρόφους, δημοσιογράφους, αστούς πολιτικούς από 17 χώρες κατάφεραν να εισέλθουν από τα διεθνή στα ύδατα της Γάζας και να ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι της. Ένας πόθος δεκαετιών για τους Παλαιστίνιους εκπληρώνεται. Έστω, και συμβολικά ο αποκλεισμός της Γάζας έσπασε στιγμιαία από τα δυο σκάφη. Προϊούσης της αποστολής, το σιωνιστικό καθεστώς φρόντισε να δείξει, για άλλη μια φορά, σε όλο τον κόσμο το φασιστικό του προσωπείο.
Η αποστολή Free Gaza (Ανταποκρίσεις της εφημερίδας KONTΡΑ)
Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ ειδικά για το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ


http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=5704

EKTAKTO: Σήμερα το πρωί (28 Αυγούστου 2008) τα πλοία ετοιμάζονται να πλεύσουν για Λεμεσσό. Θα μεταφέρουν παλαιστίνιους μαζί τους και υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο οι σιωνιστές να σαλτάρουν στα πλοία και να έχουμε απαγωγές παλαιστινίων και συντρόφων. Ήδη ένας Ισραηλινός, μέλος της αποστολής, που προτίμησε, για δικούς του λόγους να περάσει από το Ισραήλ, συνελλήθφη και θα περάσει από δικαστήριο. Η είδηση αυτή έχει ανέβει και στο FreeGaza.org και την γράφει και η ισραηλινή Jerusalem Post

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=02.08.2008,id=54252912 - άρθρο του Νασιμ Αλατρας στην Ελεθευθεροτυπία)
Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, φρόντισε να διαρρεύσει στον τύπο, ότι οι επιβαίνοντες στα καΐκια θα πρέπει να ξέρουν καλό κολύμπι σε περίπτωση που θα βυθιστούν τα πλοία. Για πρώτη φορά, έπειτα από την μαζική «απόδραση» από τη γιγαντιαία φυλακή της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα, τα ΜΜΕ διεθνώς κάνουν θέμα την πολιορκία της Γάζας.
Η αποστολή πέτυχε. Το Σάββατο 23 Αυγούστου, παρά τις αρχικές προκλήσεις των σιωνιστών ότι θα τα εμποδίσουν, τα πλοία μπήκαν στο λιμάνι της Γάζας. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τους υποδέχτηκαν, ξεσπώντας σε ξέφρενους πανηγυρισμούς μαζί με το πλήρωμα των πλοίων. Άμα τη άφιξή του στη Γάζα, το ελληνικό τμήμα της αποστολής δίνει, αμέσως, πολιτική διάσταση στην αποστολή. Ζητούν να λάβουν παλαιστινιακή υπηκοότητα και συναντιούνται με τον πλέον καταζητούμενο ηγέτη παλαιστινιακής οργάνωσης, τον ηγέτη της Τζιχάντ. Στο μικρό οδοιπορικό τους στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού, τις εργατογειτονιές της Γάζας και τα κατεστραμμένα εργοστάσια στα ανατολικά καταγράφουν εικόνες εξαθλίωσης, και φρίκης ένεκα του σιωνιστικού ολοκαυτώματος, συνάμα, όμως, διαπιστώνουν και τα άπλετα αποθέματα ψυχικής δύναμης και σθένους που διακατέχουν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Γάζας, που πιστεύουν στη νίκη. Ο πρωθυπουργός της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια τους ανακοινώνει ότι θα τους χορηγηθεί Παλαιστινιακή υπηκοότητα και ότι μια πλατεία της Γάζας θα πάρει το όνομα Free Gaza και Liberty.
Παρόλα αυτά, το μήνυμα που έρχεται απ’ τη Γάζα είναι σαφές: Ο αποκλεισμός δεν έληξε. Μια ομάδα καλοζωϊσμένων δυτικών, που έπαιξαν σωστά με τη διεθνή δημοσιότητα των ΜΜΕ, δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας. Αυτό είναι καθήκον, πρώτα και κύρια των εργατών της Δύσης και των αραβικών λαών που πρέπει επιτέλους να αντιδράσουν δυναμικά στην προκλητική συνενοχή των κυβερνήσεών τους στο σιωνιστικό έγκλημα.
Ιστορικό εν πλω
Είχε προηγηθεί ένα δύσκολο ταξίδι καθώς η Ισραηλινή κυβέρνηση είχε μπλοκάρει το δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας των σκαφών και είχε δεσμεύσει τα νερά της Γάζας για ναυτικά γυμνάσια προκειμένου να μην αφήσει την αποστολή να εισέλθει σε αυτά. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των μελών της αποστολής, οι σιωνιστές απειλούσαν ότι θα συλλάβουν και θα ανακρίνουν τα μέλη της αποστολής αν δεν περάσουν μέσα απ’ το Ισραήλ.
Απ’ την πρώτη στιγμή δεν έλειψε και ο ψυχολογικός πόλεμος σε μέλη της αποστολής, απειλώντας τους ότι θα σκοτώσουν τις οικογένειές τους και τους ίδιους. Όμως οι ακτιβιστές δεν φοβήθηκαν και αποφασισμένοι να φτάσουν ως το τέλος τις διαδρομής, άφησαν πίσω τους το λιμάνι της Λάρνακας, πλέοντας προς τις ακτές τις Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ πιεσμένο από τη διεθνή κοινότητα τελικά αναγκάστηκε να μην εμποδίσει την αποστολή και να μην τολμήσει να παίξει με τις ζωές των ακτιβιστών.
Διαβάστε όλο το ιστορικό της αποστολής και ενημερωθείτε καθημερινά για την έκβαση της:
Ανταποκρίσεις της «Κόντρας»
Σύντομο ιστορικό της αποστολής από 29 Ιουλίου μέχρι 19 Αυγούστου.
Σχετική αρθρογραφία:
Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιντιφάντα για το Free Gaza Movement
Διάβημα Ελλήνων βουλευτών στο Υπουργείο Εξωτερικών
Συντακτική Ομάδα του Πολιτικού Καφενείου
Φωτογραφίες από την αποστολή
flickr.com
bubbleshare.com
eksegersi.gr
Βίντεο
Συλλογή βίντεο στο FreeGaza.Org
Ανταπόκριση του Al Jazeera από την Κύπρο
Press TV: Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν με ανυπομονησία τα πλοία της αποστολής
Βίντεο από το πλοίο “Free Gaza”
Τα πλοία της αποστολής φτάνουν στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας
EKTAKTO: Σήμερα το πρωί (28 Αυγούστου 2008) τα πλοία ετοιμάζονται να πλεύσουν για Λεμεσσό. Θα μεταφέρουν παλαιστίνιους μαζί τους και υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο οι σιωνιστές να σαλτάρουν στα πλοία και να έχουμε απαγωγές παλαιστινίων και συντρόφων. Ήδη ένας Ισραηλινός, μέλος της αποστολής, που προτίμησε, για δικούς του λόγους να περάσει από το Ισραήλ, συνελλήθφη και θα περάσει από δικαστήριο. Η είδηση αυτή έχει ανέβει και στο FreeGaza.org και την γράφει και η ισραληνινή Jerusalem Post