Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008

To Hμερολόγιο της Eξέγερσης * Η Ελλάδα σε εξέγερση!

To Hμερολόγιο της Eξέγερσης * Η Ελλάδα σε εξέγερση! 6-15/12/2008
H δολοφονία του 15χρονου μαθητή Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, έδωσε το έναυσμα για να πάρει φωτιά όλη η Aθήνα και όλη η Eλλάδά. Η άνανδρη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου αγοριού από Ειδικό Φρουρό της Αστυνομίας απετέλεσε την άμεση αφορμή για μια λαϊκή εξέγερση, κυρίως της νεολαίας, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξέγερση από την εποχή του εμφυλίου στη δεκαετία του '40 και του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην στρατιωτική χούντα.
Θόδωρος Κουτσουμπός


http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=6126&mode=thread&order=0&thold=0

Αμέσως μετά τη διάδοση του νέου του θανάτου του νεαρού στα Εξάρχεια, η γύρω περιοχή γέμισε από ανθρώπους, κυρίως νέους. Ξέσπασαν συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής και οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους. Διαδηλωτές κινούνταν στους δρόμους όλη τη νύχτα. Το Πολυτεχνείο καταλήφθηκε και βγήκε κάλεσμα για διαδήλωση την επομένη. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια νύχτα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Πάτρα και άλλες πόλεις.
Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην Αθήνα σε μια μαζική διαδήλωση προς τη γενική αστυνομική διεύθυνση (ΓΑΔΑ) στην Λεωφόρο Aλεξάνδρας. Στην πορεία πήραν μέρος φοιτητές και μαθητές και όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (EEK, οι οργανώσεις του MEPA κ.λ.π.) και του ΣYPIZA. Mόνο το KKE απουσίαζε. Κατά μήκος της διαδρομής τράπεζες και εκθέσεις αυτοκινήτων πυρπολήθηκαν. H αστυνομία απάντησε με διακρυγόνα μετατρέποντας την Aλεξάνδρας σε θάλαμο αερίων. H πορεία δεν μπορούσε να περάσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και επέστρεψε στο Πεδίο του Aρεως, ενώ τα φοιτητικά μπλοκ και οι οργανώσεις του MEPA και του ENANTIA πορεύτηκαν μέχρι τη Bουλή. Oι συγκρούσεις που σύντομα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.
Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου από νωρίς το πρωί, δεκάδες χιλιάδες μαθητές, δεκαπεντάχρονοι ή και πιο μικροί έκαναν πορείες σε όλη την Αθήνα και κατέλαβαν την πρόσοψη της ΓΑΔΑ. Νέοι επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και /ή δημαρχεία σε όλη τη χώρα, από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο και από τον Έβρο ως την Κρήτη.
Το απόγευμα μια μαζική διαδήλωση Αθήνα, με 40.000 ανθρώπους μετατράπηκε σε γενικευμένη συμπλοκή με τις δυνάμεις καταστολής σε όλη την πρωτεύουσα. Η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο ήταν ήδη υπό κατάληψη και γενικές συνελεύσεις συζητούσαν και αποφάσιζαν την πορεία δράσης.
Στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε και μετά διαψεύστηκε ότι ο Καραμανλής θα συναντήσει τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας και τους ηγέτες των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να καλλιεργήσουν υστερία στα μεσαία στρώματα κατά των «κουκουλοφόρων ταραξιών» που «εκμεταλλεύονται τον ατυχή θάνατο του αγοριού» και «καταστρέφουν την ιδιωτική περιουσία και βάζουν φωτιές στις τράπεζες». Η πρώην Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, έφθασε να κατηγορήσει «μεσήλικες (!!) τροτσκιστές και αναρχικούς» ότι καθοδηγούν τις εξεγέρσεις μέσα από την κατάληψη της Νομικής Αθήνας!!
Η εξέγερση φυσικά δεν ελέγχεται από κανέναν. Φανερώνει την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο ξεσηκωμός είναι μια έκφραση της μαζικής οργής που συσσωρεύτηκε την τελευταία περίοδο καθώς η νέα γενιά ζει χωρίς μέλλον, σε ένα παρόν φτώχειας υπό τις χειρότερες συνθήκες ελαστικής εργασίας, ανεργίας και συνεχούς αστυνομικής καταστολής. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια ταυτίστηκαν με το αθώο θύμα, τον νεαρό Αλέξη Γρηγορόπουλο. Μερικές φορές η έκρηξη της οργής τους παίρνει τη μορφή τυφλής βίας, όπως στην εξέγερση του 2006 στα προάστια του Παρισιού και γι’ αυτό το λόγο πολύ εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης ζητούν έναν «Έλληνα Σαρκοζί». Αλλά τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα οι πραγματικές αιτίες αφορούν ζητήματα βαθιά κοινωνικά και μάλιστα ταξικά.
Το (ψευδοσοσιαλιστικό) ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις βίαιες ταραχές και τα μέλη του στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ψήφισαν μαζί με τη δεξιά τη ματαίωση της πορείας στην Αθήνα τη μέρα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 10/12.
Η επίσημη αριστερά παίρνει επίσης αμφιλεγόμενη θέση. Το σταλινικό ΚΚΕ τις πρώτες μέρες δεν έκανε σχεδόν τίποτα εκτός από το να στείλει μια αντιπροσωπεία να συζητήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας, δηλαδή των δολοφόνων. Δεν συμμετέχει στις κοινές διαδηλώσεις, οργανώνοντας ξεχωριστές και «περιφρουρώντας την κοινωνική ειρήνη από τους αναρχικούς και τους ακροαριστερούς». Ο ρεφορμιστικός Συνασπισμός/ΣYPIZA προσπαθεί να παίξει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στο μαζικό κίνημα και το Κράτος.
Η άκρα αριστερά, κυρίως οι δυνάμεις των δύο μετώπων του ΜΕΡΑ (στο οποίο συμμετέχει και το ΕΕΚ) και του ΕΝΑΝΤΙΑ, μερικών Μαοϊκών και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης συντονίζουν τις δυνάμεις τους. Βγάλαμε κοινό κάλεσμα για συνεχή πάλη και για Γενική Απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης των δολοφόνων, για να βάλουμε τέρμα στις καπιταλιστικές πολιτικές οι οποίες προσπαθούν να αναγκάσουν τους καταπιεσμένους να πληρώσουν για την κρίση τους. Αποφασίσαμε τις ακόλουθες ενέργειες:
Στις 9/12 μαζική διαδήλωση των μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Μια ομάδα εκπροσώπων της πορείας θα συμμετέχει στην κηδεία του Αλέξη. Το απόγευμα διαδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνουν σε όλες τις γειτονιές της εργατικής τάξης.
Στις 10/12 ημέρα της γενικής απεργίας, αντίθετα με την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, θα οργανώσουμε πορεία στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
H γραμμή πάλης του ΕΕΚ ήταν να μετατραπεί η σε Γενική Απεργία διαρκείας στη βάση ενός προγράμματος μεταβατικών αιτημάτων για μια εργατική, σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση, κατά του δολοφονικού καπιταλιστικού κράτους και της κυβέρνησής του, για την εργατική εξουσία.
8/12/08
4η μέρα της εξέγερσης στην Ελλάδα
9/12/08
Την Τρίτη στις 15.00 τελέστηκε στο Π. Φάληρο η κηδεία του άτυχου 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, συμμετείχαν στην κηδεία. Αλλά στο τέλος της κηδείας, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος, κυρίως στους νέους. Ξέσπασαν συγκρούσεις. Το μεγάλο σκάνδαλο τώρα είναι ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε ξανά όπλα, ρίχνοντας τουλάχιστον 15 πυροβολισμούς στον αέρα για να τρομοκρατήσει το πλήθος!
Πριν την κηδεία, το μεσημέρι, χιλιάδες μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών Πανεπιστημίου διαδήλωσαν στην Αθήνα και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή με τα ΜΑΤ να χτυπάνε βάναυσα 13χρονα - 14χρονα αγόρια και κορίτσια.
Την ώρα της κηδείας, πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που κατέληξαν σε όλες τις περιπτώσεις σε βίαιες συγκρούσεις με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Στην Πάτρα πίσω από την αστυνομία ήταν δυνάμεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και μπράβοι της ΟΝΝΕΔ (που είχαν δολοφονήσει το 1991 τον αριστερό καθηγητή Τεμπονέρα). Σημαντικές συγκρούσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κρήτη. Σε πολλές περιπτώσεις μαθητές επιτέθηκαν σε Αστυνομικά Τμήματα της πόλης τους.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής. Παρόλο που δεν κατάφερε να λάβει την άμεση υποστήριξή τους για την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» χρησιμοποιώντας το άρθρο 11 του Συντάγματος για να απαγορεύσει της διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Η εκστρατεία υστερίας των αστικών ΜΜΕ κατά των «κουκουλοφόρων» αποτελεί τμήμα αυτών των προετοιμασιών.
Eν όψει της 24ωρης γενικής απεργίας (10/12) κατά του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, σε σύμπνοια με τη Δεξιά, η πασοκική ηγεσία της ΓΣΕΕ ματαίωσε την συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της καθώς και την πορεία. Αντί αυτού πραγματοποίησε μια «καθόλα δημοκρατική επιμνημόσυνη συγκέντρωση» στην Πλατεία Συντάγματος.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου περιορίζεται σε λεκτικές επικρίσεις ότι «η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την αστυνομία για να προστατέψει την κοινωνική ειρήνη, την περιουσία των πολιτών και τα δημόσια κτίρια» ...
Η ηγεσία του Σταλινικού ΚΚΕ πηγαίνει δεξιότερα, καταγγέλλοντας μαζί με την κυβέρνηση και την ακροδεξιά... τον Συνασπισμό/ ΣΥΡΙΖΑ ως «προστάτη των κουκουλοφόρων και των προβακατόρων». Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε τους νέους εξεγερμένους ως «Ταλιμπάν» που δημιουργήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Κράτους υπό τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και τώρα είναι ανεξέλεγκτοι!! Οι δηλώσεις της έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τη δεξιά κυβέρνηση και τον φασίστα, αντι-σημίτη ηγέτη της άκρας δεξιάς Kαρατζαφέρη.
Το ΚΚΕ οργανώνει τις δικές του ξεχωριστές συγκεντρώσεις, σε άλλα μέρη και ώρα, σεβόμενα απόλυτα την κοινωνική ειρήνη που θέλει να επιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση των δολοφόνων.
Ο Συνασπισμός, μαζί με τους συμμάχους του της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί «δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας» και άλλα ρεφορμιστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μιας νέας γενιάς με άθλιο παρόν χωρίς μέλλον. Υπό την συνεχή πίεση από τη δεξιά, ο Συνασπισμός/ ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε την προηγούμενη απόφαση για συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της ΓΣΕΕ και τη συμμετοχή του σε λαϊκή πορεία των απεργών. Εκανε προσυγκέντρωση στην πλατεία Kλαυθμώνος.
9 Δεκεμβρίου 2008
5η Μέρα της εξέγερσης
10 Δεκεμβρίου 2008
Ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ιδιαίτερα της νεολαίας, συνεχίζονται για πέμπτη μέρα μετά από τη δολοφονία των 15χρονού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η Γενική Απεργία που κάλεσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Η Απεργία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής στο Δημόσιο, την Εκπαίδευση, την Υγεία, και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο πρωθυπουργός Καραμανλής έκανε δημόσια έκκληση και έστειλε και επίσημη επιστολή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για να ακυρώσει όχι μόνο την πορεία, που ακολουθεί παραδοσιακά την κεντρική συγκέντρωση την ημέρα της Γενικής Απεργίας, αλλά ακόμα και τη συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος όπως επίσης και την ίδια την απεργία «λόγω της τεταμένης κατάστασης». Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είχε ακυρώσει ήδη την πορεία και είχε μεταφέρει τη συγκέντρωση από την παραδοσιακή θέσή της μπροστά από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, στη πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο, με σαφές μήνυμα «υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»… Αλλά η ηγεσία της ΓΣΕΕ, στην οποία κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησε να ακυρώσει την απεργία ή την συγκέντρωση, όπως απαιτούσε ο Καραμανλής, φοβούμενη ότι η μαζική πορεία των εργατών θα κινητοποιούνταν ανεξάρτητα και ενάντια στους γραφειοκράτες.
Κάτω από τις συνδυασμένες πιέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και προ πάντων του σταλινικού ΚΚΕ που κατηγόρησε τον (ρεφορμιστικό) Συνασπισμό και τους συμμάχους του στο ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει έτσι τους «χούλιγκαν που καταστρέφουν την κοινωνική ειρήνη και τη ιδιωτική ιδιοκτησία», ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την πορεία του και μετέφερε τη συγκέντρωσή του κοντά στη πλατεία Συντάγματος.
Οι σταλινικοί του ΚΚΕ έχουν γίνει οι κύριοι συκοφάντες της εξέγερσης της νεολαίας, αποκαλώντας τους εξεγερμένους νέους «Ταλιμπάν», «γκάνγκστερ», «εμπόρους ναρκωτικών», «σωματέμπορους»(!!), «πράκτορες της αστυνομίας» κ.λπ. Σήμερα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η Δεξιά και ιδιαίτερα οι φασίστες του ακροδεξιού ΛΑΟΣ εγκωμίασαν, επιδοκίμασαν και επανέλαβαν την συκοφαντική δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενάντια στην εξέγερση.
Στη Γενική Απεργία το ΠAME/KKE οργάνωσε τη δική του χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και αφού προχώρησαν προς το Mεταξουργείο και μετά προς το υπουργείο Eργασίας στην Πειραιώς διαλύθηκαν!
Έτσι η μοναδική πορεία που έγινε στην Αθήνα την ημέρα της Γενικής Απεργίας ήταν αυτή που οργανώθηκε από τις ακροαριστερές οργανώσεις του ΜΕΡΑ (στο οποίο συμμετέχει το ΕΕΚ) και του ΕΝΑΝΤΙΑ, μαζί με δύο μαοϊκές οργανώσεις και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Μερικά ταξικά κομμάτια των συνδικάτων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο τομέα, την Υγεία, την Εκπαίδευση και τους Τεχνικούς μηχανικούς κ.λπ., συμπεριλαμβανομένης και της Ομοσπονδίας των Δασκάλων και καθηγηγών αρνήθηκαν να πάνε είτε με το ΠΑΣΟΚ -την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ- είτε με τους Σταλινικούς, ενώθηκαν με εμάς μπαίνοντας επικεφαλής της πορείας. Ήταν η εντυπωσιακότερη πορεία των ελληνικών ακροαριστερών οργανώσεων για δεκαετίες: περίπου 25.000 άνθρωποι! Το ΕΕΚ είχε ισχυρό μπλοκ. Η ιταλική τηλεόραση (στην οποία έδωσε συνέντευξη ο Σάββας Μιχαήλ) καθώς επίσης και άλλα ξένα τηλεοπτικά κανάλια κάλυψαν και έδειξαν την πορεία μας, ενώ η ελληνική τηλεόραση αρνήθηκε να δείξει έστω και ένα πλάνο, εντούτοις παρουσίασε τη μικροσκοπική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα και των Σταλινικών στην Ομόνοια…
Υπήρξαν μόνο μικρές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά την διάρκεια της πορείας, οι οποίες, φυσικά, είχαν γεωμετρική αύξηση μετά το τέλος της πορείας και συνεχίστηκαν ως τα μεσάνυχτα γύρω από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε στην περιοχή αυτή, μπράβους της παραστρατιωτικής φασιστικής ομάδας «Χρυσή Αυγή», όπως έκαναν ήδη στην Πάτρα, όπου τραυμάτισαν με μαχαίρι ένα νέο κορίτσι και απειλούσαν να επιτεθούν επίσης στο ανεξάρτητο κέντρο δράσης μας στην κατειλημμένη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην κατειλημμένη Νομική Σχολή, μετά την πορεία, πραγματοποιήθηκαν δύο Γενικές Συνελεύσεις: μια Συνέλευση Εργατών, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αγωνιστές ταξικών συνδικάτων και μια Συνέλευση Φοιτητών, στην οποία βρίσκονταν εκπρόσωποι από όλα τα Πανεπιστήμια των Αθηνών. Οι παραδόσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στη χούντα της CIA αναβιώνουν: εκείνες τις στιγμές υπήρχαν επίσης δυο Συνελεύσεις, μια Εργατών και μια Φοιτητών, οι οποίες συντόνιζαν τις δράσεις τους, όπως έγινε και σε εμάς σήμερα. Το Ανεξάρτητο Κέντρο Δράσης είναι ακριβώς αυτός ο συντονισμός.
Συντάχθηκε και ψηφίστηκε μια προκήρυξη με μια σειρά αιτημάτων (για την κατάργηση της αντεργατικής, αντι-συνδικαλιστικής νομοθεσίας, των αντιασφαλιστικών νόμων, ενάντια στην κρατική καταστολή, για τις αυξήσεις μισθών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις εθνικοποιήσεις υπό εργατικό έλεγχο κ.λπ.), ένα κάλεσμα για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να ανατραπεί η Κυβέρνηση, και μια επίσημη απόφαση για κοινωνική απειθαρχία, διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ. ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης που προετοιμάζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η προκήρυξη, απαίτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ο αριθμός των οποίων είναι μέχρι τώρα πάνω από 150 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέα αγόρια και κορίτσια περίπου 15 ετών· ο πρώτος στόχος αυτής της φρικτής καπιταλιστικής κυβέρνησης των δολοφόνων είναι τα μικρά παιδιά.
Μια άλλη πρόκληση έγινε δημόσια σήμερα: το ιατρικό-νομικό τμήμα της αστυνομίας θέλει να εκδώσει μια απόφαση δηλώνοντας τη δολοφονία του Αλέξη… ως ατύχημα. Συγχρόνως οι δύο δολοφόνοι αστυνομικοί στην απολογία τους στον Ανακριτή, που δημοσιοποιήθηκε από το δικηγόρο τους (τον δυσφημισμένο Κούγια), κατηγόρησαν το θύμα τους ως «χούλιγκαν» με «αποκλίνουσα συμπεριφορά», «διωγμένο από το σχολείο του» (το σχολείο απέρριψε επίσημα τη δυσφήμηση). Αυτή δολοφονία του χαρακτήρα του -η δεύτερη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου- αναμφισβήτητα θα προκαλέσει ένα νέο κύμα εκρήξεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν που πως στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης είναι μαθητές 14-15 χρονών.
Αύριο θα γίνουν και άλλες διαδηλώσεις από φοιτητές και μαθητές. Το ίδιο και μεθαύριο. Οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν, μέχρι τη νίκη.
10 Δεκεμβρίου 2008
6η ημέρα της εξέγερσης στην Ελλάδα
11 Δεκεμβρίου 2008
Έξι μέρες μετά την δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό που σηματοδότησε την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων έξι δεκαετιών στην Ελλάδα, η εξέγερση της νεολαίας συνεχίζεται, με τους μαθητές στην πρωτοπορία. Περισσότερα από 100 σχολεία και σχολές βρίσκονται σε κατάληψη. Διαδηλώσεις μαθητών ξεκίνησαν το πρωί στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων.
Η προβοκατόρικη στάση του δολοφόνου και του δυσφημισμένου δικηγόρου του Κούγια, που επιχείρησαν την δολοφονία της αξιοπρέπειας του θύματος, παρουσιάζοντάς το ως χούλιγκαν με "αποκλίνουσα συμπεριφορά" κ.λ.π. και η προσπάθεια της αστυνομίας να παρουσιάσει το έγκλημα σαν ατύχημα έδωσαν νέα ώθηση στην μαζική εξέγερση. Το απόγευμα έγινε μια νέα διαδήλωση χιλιάδων νεολαίων στο κέντρο της Αθήνας ενώ άλλη μία έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Έξω από την Αθήνα η εξέγερση αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα. Εγιναν διαδηλώσεις ακόμα και σε περιοχές παραδοσιακά συντηρητικές όπως η Λακωνία στον Νότο.
Οι ειδήσεις για πράξεις αλληλεγγύης από την Μόσχα μέχρι το Μπουένος Άιρες, και από το Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Βαρκελώνη, την Μαδρίτη, τη Ρώμη, την Μπολόνια, το Παρίσι, την Γκρενόμπλ, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη κ.λ.π., καταφθάνουν εδώ και γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή αστική τάξη και ο τύπος της ανησυχούν ιδιαίτερα και φοβούνται για την επιρροή της Ελληνικής εξέγερσης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά η Γαλλική αστική τάξη και ο ίδιος ο Σαρκοζί εξέφρασαν τους φόβους τους. Η εφημερίδα "Minute" έγραψε ότι υπάρχει ο φόβος για ένα νέο Μάη του 68 που θα ξεκινήσει αυτή τη φορά από την εξέγερση στην Ελλάδα. Οι Financial Times έγραψαν ότι η εξέγερση στην Ελλάδα αποτελεί "ανώμαλη κατάσταση για την ΕΕ"…
Όπως λένε οι Ελληνες μαθητές : "Ας κάνουμε αληθινούς τους χειρότερους εφιάλτες τους"
11 Δεκεμβρίου 2008
7η ημέρα της εξέγερσης
12/12/2008
Η Ελληνική Ιντιφάντα συνεχίζεται και η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιβάλει την τάξη στην χώρα, γεγονός που γεμίζει με φόβους την αστική τάξη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί αλλά επίσης και άλλοι αστοί ηγέτες απαίτησαν από τον Έλληνα δεξιό Πρωθυπουργό, Καραμανλή «να συλλάβει αμέσως αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το χάος». Έτσι στην σημερινή διαδήλωση στην Αθήνα δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών, η αστυνομία επιχείρησε να κάνει μαζικές συλλήψεις αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 12-13 ετών. Οι καθηγητές και οι μαθητές παρενέβησαν για να σώσουν τα παιδιά, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και απελευθέρωσαν τα περισσότερα από αυτά εκτός από 3 (ηλικίας περίπου 12-13 ετών) που προστέθηκαν στους ήδη 176 επίσημα συλληφθέντες.
Συγκρούσεις ανάμεσα σε μαθητές και ΜΑΤ έγιναν επίσης μπροστά από το κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν μετά στην Νομική Σχολή που βρίσκεται υπό κατάληψη και όπου λειτουργεί το Ανεξάρτητο Κέντρο Συντονισμού των Ενεργειών μας. Το κέντρο της Αθήνας πνίγηκε από την χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Αλλά η αστυνομία αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους με πέτρες και με μερικές μολότοφ. Αμέσως μετά έγινε η Φοιτητική Συνέλευση που αποφάσισε ένα νέο πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες ημέρες.
Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη των άλλων αστικών κομμάτων και της επίσημης Αριστεράς για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει διχαστεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Παρ΄όλα αυτά μια πραγματική Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης έχει κηρυχθεί ήδη για να αντιμετωπίσει τους μαθητές που έχουν υποχρεώσει σε επιφυλακή δεκάδες Αστυνομικά Τμήματα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.
Το Σταλινικό ΚΚΕ συνεχίζει να κλιμακώνει τις επιθέσεις του όχι μόνο ενάντια στον Συνασπισμό/Σύριζα που τον κατηγόρησε ως «προστάτη των χούλιγκανς» αλλά και την ίδια την εξέγερση. Επίσημα οι ηγέτες του ΚΚΕ επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμιά … εξέγερση! Σήμερα, την ίδια στιγμή που οι μαθητές έδιναν την μάχη τους με τα ΜΑΤ μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Πλατεία Συντάγματος, οι Σταλινικοί γραφειοκράτες κράτησαν τους διαδηλωτές υποστηρικτές τους μακριά, στην Πλατεία Ομόνοιας και μετά τους διέλυσαν, πολύ σύντομα, μερικά τετράγωνα πέρα από την Πλατεία. Παρ΄όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και η εφημερίδα Ριζοσπάστης επαναλαμβάνουν τις συκοφαντίες τους ενάντια στους εξεγερμένους, προσθέτοντας τώρα και μια νέα συκοφαντία: ότι αυτοί που συγκρούονται με την αστυνομία είναι πράκτορες ιμπεριαλιστικών υπηρεσιών, δηλαδή της… CIA!!!
Καθώς η πολιτική κρίση εντείνεται, η οικονομική κρίση βαθαίνει. Οι σημερινές ειδήσεις δείχνουν ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πάρει νέα δάνεια για να πληρώσει τόσο τα παλιά χρέη όσο και τα ελλείμματα της. Για να σας δώσουμε μια ιδέα: το spread (η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με τη Γερμανία) έχει φτάσει στο 202, ενώ στις αρχές του 2008 ήταν μόνο 20. Μέχρι τον Μάρτιο του 2009 αναμένεται ότι το spread θα φτάσει στο 500 ή και περισσότερο. Η Ελλάδα είναι de facto χρεοκοπημένη. Είναι ο πιο αδύναμος οικονομικός κρίκος στην αλυσίδα των χωρών της Ευρωζώνης και τώρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, αποδεικνύεται ότι είναι επίσης και ο πιο αδύναμος πολιτικός κρίκος. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν αποσταθεροποιεί μόνο όλες τις κοινωνικές σχέσεις αλλά παράγει νέες εκρήξεις και μια τάση προς μια μια προ-επαναστατική και/ή επαναστατική κατάσταση.
12/12/2008
9η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σαββάτο ως το πρωί της Κυριακής, 14 Δεκέμβρη, βίαιες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ έλαβαν χώρα στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, κοντά στο μέρος όπου δολοφονήθηκε ο μικρός Αλέξης, στις 6 Δεκέμβρη.
Το Σάββατο βράδυ, στο μέρος και την ώρα της δολοφονίας του Αλέξη χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν σε μια συγκινητική επιμνημόσυνη εκδήλωση. Η εμφάνιση μιας αστυνομικής μονάδας ΜΑΤ μερικά μέτρα από τη συγκέντρωση προκάλεσε οργή και συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία αυτή τη φορά και βάδισαν στο κοντινό αστυνομικό τμήμα (μιλάμε για το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκαν οι δυο δολοφόνοι), δεν ήταν όπως συνήθως, οι πολύ νέοι αλλά ενήλικες και μεσόκοποι κάτοικοι αυτής της γειτονιάς, εξοργισμένοι με την αστυνομική βία και κακοποίηση.
Σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα, παρά τη δυνατή βροχή και τον άσχημο καιρό, σχεδόν 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο ίδιο μέρος, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Επιτροπής Κατοίκων των Εξαρχείων. Η ίδια Επιτροπή κάλεσε για μια ακόμα πορεία την επόμενη Πέμπτη, νωρίς το βράδυ προς το αστυνομικό τμήμα των δολοφόνων.
Τα αστυνομικά τμήματα και οι τράπεζες είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων της νεολαίας στην εξέγερση. Δημόσια κτίρια καταλαμβάνονται σε πολλές λαϊκές γειτονιές.
Πάνω από 400 σχολεία είναι υπό κατάληψη. Αύριο, στις 15 Δεκέμβρη, φοιτητές και μαθητές θα πραγματοποιήσουν άλλη μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν λάβει χώρα στις κύριες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Κρήτη κ.λ.π.)
Στο Βόλο σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του τοπικού Συμβουλίου Συνδικάτων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του (ο Βόλος είναι το λίκνο του ελληνικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος), οι σύντροφοί μας από το Ε.Ε.Κ. και το ΜΕΡΑ επενέβησαν, καλώντας τους συνδικαλιστές να κηρύξουν απεργία στις 18 Δεκέμβρη, ημέρα εθνικής κινητοποίησης κατά του αντεργατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης και υπερασπιζόμενοι τη νεολαιίστικη εξέγερση, εναντίον της κυβέρνησης των δολοφόνων. Το κάλεσμα βρήκε θερμή ανταπόκριση.
Μια σημαντική βδομάδα πάλης ξεκινά αύριο!
14 Δεκέμβρη 2008
10η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
Σήμερα, Δευτέρα, 15 Δεκέμβρη, 10η μέρα της εξέγερσης το μεσημέρι και επί τέσσερις ώρες, χιλιάδες νέοι μαθητές 14-16 χρονών, περικύκλωσαν τη Γ.Α.Δ.Α. στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρας. Υπήρχε ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, με πλήρη εξοπλισμό και αστυνομικές κλούβες, έτοιμες να πάρουν τους πιθανούς συλληφθέντες. Οι νέοι, αγόρια και κορίτσια, δεν τρομοκρατήθηκαν. Φώναζαν ασταμάτητα μαχητικά συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης των δολοφόνων και που και που έριχναν κατά των ΜΑΤ, όταν η αστυνομία άρχιζε να κινείται απειλητικά, γιαούρτια, αυγά και άλλα αντικείμενα. Στις 3 μ.μ. τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στα παιδιά με χημικά και γκλομπ.Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για μια ακόμα ώρα έως το τέλος των κινητοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι σημαντικότερες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μαθητών και αστυνομίας μπροστά στις Κεντρικές Φυλακές του Κορυδαλλού.
Το βράδυ, μια πορεία 5.000, που οργάνωσε το Ανεξάρτητο Κέντρο Δράσης της υπό κατάληψη Νομικής Σχολής στην Αθήνα, κράτησε τρεις ώρες στο κέντρο της πόλης.
Αύριο βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση από τους κατοίκους των Εξαρχείων, όπου σκοτώθηκε ο Αλέξης, προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα, του οποίου οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία.
Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες στην Αθήνα αλλά παρόμοιες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Πέρα από τις καθημερινές διαδηλώσεις, την επόμενη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί απεργία στο δημόσιο τομέα, την οποία έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ και μια κοινή πορεία νεολαίας και εργατών, που μάχονται κατά του αντεργατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης των δολοφόνων παιδιών καθώς και κατά της δολοφονικής κρατικής καταστολής.
15 Δεκέμβρη 2008
11η Μέρα της εξέγερσης
Το πρωινό της Δευτέρας 16/12 ξεκίνησε με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την αστυνομία, και ειδικά για τα ΜΑΤ: η κεντρική έδρα τους στην Καισαριανή, βρέθηκε σε πολιορκία για ώρες, από ένα πλήθος νέων που έριχνε πέτρες και βόμβες Μολότοφ.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κύριοι δρόμοι της Αθήνας, ιδιαίτερα σε σημεία κοντά στα σχολεία, μπλόκαραν από μαθητές για ώρες, σταματώντας έτσι την χαοτική κίνηση στους δρόμους για ώρες.
Γενικά, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όλα τα σχολεία και όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι σπουδαστές τους είναι στις δρόμους παλεύοντας, διαμαρτυρόμενοι, τραγουδούν, φωνάζουν συνθήματα, συγκρούονται με την αστυνομία, πολιορκώντας ή καταλαμβάνοντας Δημόσια Κτήρια (Δημαρχεία, Πολιτιστικά Κέντρα κ.λπ.)
Το βράδυ, όπως είχε αποφασιστεί νωρίτερα σε μια γενική συνέλευση, πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση χιλιάδων κατοίκων των Εξαρχείων· το τοπικό αστυνομικό τμήμα των δολοφόνων πολιορκήθηκε για ώρες.
Η πιο θεαματική δράση της ημέρας ήταν η κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης. Όταν το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδιδε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 15.00 μ.μ. και ο πρωθυπουργός Καραμανλής απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα του και τους Έλληνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ξαφνικά η εικόνα διακόπηκε και η εικόνα μιας ομάδας ακτιβιστών εμφανίστηκε με πανό ενάντια στους δολοφόνους του κράτους και για την άμεση απελευθέρωση όλων των μέχρι τώρα συλληφθέντων!
Δεν ήταν ο πρώτος σταθμός κρατικός αναμετάδοσης που βρέθηκε στα χέρια των αγωνιστών. Ο ραδιοσταθμός των Ιωαννίνων στην Ήπειρο βρίσκεται ήδη υπό κατάληψη, αλλά αναμφισβήτητα η δράση αυτή ήταν εντυπωσιακότερη. Ο λαός δέχθηκε την κίνηση αυτή με ενθουσιασμό και οι αρχές με υστερία. Το σταλινικό ΚΚΕ θεώρησε πως τα συνθήματα των αγωνιστών στην κατάληψη της ΝΕΤ σήμερα «δεν ήταν τα κατάλληλα…» Γενικά οι σταλινικοί είναι ενάντια στο αίτημά μας για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι θεωρούνται από το ΚΚΕ ως «χούλιγκαν» ή ενδεχομένως ως πράκτορες της αστυνομίας και της CIA!!! Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις σήμερα όπως μας ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές (στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Δασκάλων, στην ΟΛΜΕ), και στην αντίστοιχη στον τομέα της Υγείας, που έγιναν για να προετοιμαστεί η απεργία της 18ης Δεκεμβρίου, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταψήφισαν το αίτημα για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έφηβοι).
Ο αγώνας συνεχίζεται!
16 Δεκεμβρίου 2008
Το ημερολόγιο γράφτηκε για ενημέρωση των διεθνών μας συντρόφων και υπάρχει (στα αγγλικά) στη διεύθυνση eek@ath.forthnet.gr Εδώ δημοσιεύεται με μικρές τροποποιήσεις.