Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά

Στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά
Αποκαλύπτουμε τις προσωπικές σημειώσεις του πρωθυπουργού, για τη συζήτηση που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Β. Σόιμπλε
FREE photo hosting by Fih.grΝτοκουμέντο: Πλήρη αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έδωσε στον «επικυρίαρχο» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αποκαλύπτουν οι σημειώσεις. Πλήρη αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έδωσε στον «επικυρίαρχο» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αποκαλύπτουν οι σημειώσεις στα αγγλικά που είχε μπροστά του κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η «Εφ.Συν.» κατάφερε να διαβάσει, από φωτογραφία πρακτορείου, το πρωθυπουργικό «ραπόρτο» προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μεγεθύνοντας και στη συνέχεια αποκρυπτογραφώντας μέρος των σημειώσεων που είχε μπροστά του, και το προσφέρει στους αναγνώστες της, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς έχει στο… κεφάλι του ο πρωθυπουργός. Ομολογουμένως μάς βγήκαν τα μάτια, αλλά ιδού τι καταφέραμε να διαβάσουμε:
Των Ελλης Πάνου, Γιώργου Τσιάρα, Γιάννη Μπαζαίου

FREE photo hosting by Fih.gr Το σημείωμα…
«[Βρισκόμαστε στο] σημείο μη επιστροφής. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε τώρα. Δεν θα εφησυχάσουμε. Φαίνεται ότι πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό για να τελειώσουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο πρωθυπουργός, βέβαιος ότι κάτι τέτοιο ήθελε να ακούσει ο Σόιμπλε, και συνέχισε:
»(…) Αν παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα, η ανάκαμψη κάποια στιγμή [θα έλθει] (…) και οι πολιτικές μας θα δικαιωθούν στα μάτια του λαού (…) και ο εξτρεμισμός και λαϊκισμός κάθε είδους θα ηττηθούν για πάντα. Αυτό θα είναι σίγουρα μια ελληνική επιτυχία. Θα είναι επίσης μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Εχουμε δείξει αποφασιστικότητα και αντοχή. Αλλά δεν είμαστε ακόμη 100% ασφαλείς. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί».
Τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που είχε μπροστά του, φαίνεται να τον ανησυχούν δύο πράγματα: «Πρώτον, εξωτερικά προβλήματα που μπορεί να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας.
Παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι ρωσικές προσφορές» (εδώ σημειώνει και το όνομα του Ολι Ρεν, χωρίς άλλη διευκρίνιση).
Και συνεχίζει: «Αλλο παράδειγμα: η πιθανότητα μιας πλήρους ανάφλεξης στη Συρία. Ενα τελευταίο παράδειγμα: μερικές δημόσιες δηλώσεις (…) δημοσιεύσεις στον ξένο Τύπο, που θα θέτουν σε αμφιβολία τη δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε και θα γεννήσουν αστήρικτους φόβους πως θα υπάρξει νέο κύμα μέτρων λιτότητας. Αυτό (…) μπορεί να μας “σκοτώσει”».
Το δεύτερο, όμως, που τον ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η «εσωτερική κοινωνική αναταραχή», για την οποία όμως διαβεβαιώνει τον Γερμανό υπουργό ότι «Καταφέραμε να την ξεπεράσουμε. Μόλις χθες περάσαμε το (…) νομοσχέδιο από τη Βουλή».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο, σύμφωνα πάντα με το αγγλικό κείμενο: «Η αντιπολίτευση προσπάθησε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους για τρεις συνεχείς μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό γι’ αυτούς. Μόνο τρεις χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων. Γιατί; Οχι γιατί οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. (…) Οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές. Σταματήσαμε την άνοδό τους στις δημοσκοπήσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψηφίζει πολύ αντιδημοφιλή μέτρα. Τώρα σέρνονται πίσω μας σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρά τις δυσκολίες.
Επιπροσθέτως, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν και εσωτερικά προβλήματα».
Στο κείμενο υπάρχουν σημειώσεις με τα ονόματα: «Τσίπρας-Παπούλιας, γερμανικές αποζημιώσεις!» και προφανώς ο Ελληνας πρωθυπουργός δίνει αναφορά για τη συνάντηση στο διπλανό Προεδρικό Μέγαρο.
Και καταλήγει με τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι με το αντίθετο άκρο, τους νεοναζί της αποκαλούμενης Χρυσής Αυγής. Ο κύριος λόγος που κερδίζουν έδαφος είναι ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας-ρεκόρ και της (…) χωρίς προηγούμενο εισροής παράνομων μεταναστών. Εχουμε (…) στην Ελλάδα σήμερα περισσότερους παράνομους μετανάστες απ’ ό,τι ανέργους!»
Πηγή: efsyn.gr