Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γιούρογκρουπ: Παζαρεύουν για πρόσκαιρη συμφωνία – Ώρα 11.30 μ.μ. Δευτέρας

Γιούρογκρουπ: Παζαρεύουν για πρόσκαιρη συμφωνία – Ώρα 11.30 μ.μ. Δευτέρας FREE photo hosting by Fih.gr
Οι αδυσώπητες κόντρες και οι ανταγωνισμοί για τον καταμερισμό και τις τεχνικές διαχείρισης της ζημιάς από το κρατικό χρέος συνεχίζονται αυτήν την ώρα μετά και την πολύωρη διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ έβαλε και πάλι στο τραπέζι την πρόταση για άμεση λήψη «εμπροσθοβαρών μέτρων» με στόχο την απομείωση του εμφανιζόμενου χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ, με συνδιαστικές δράσεις όπως με την μείωση των επιτοκίων, την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας από τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τα ακούρευτα κρατικά ομόλογα που κατέχει, τη χρονική μετακύλιση της αποπληρωμής τους κ.ά. Για ορισμένα από αυτά και σε ορισμένο βαθμό εμφανίζονται να συμφωνούν και οι κυβερνήσεις κρατών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρούμενος συμβιβασμός αποδείχνεται θνησιγενής. Το νέο «κούρεμα», προκειμένου το χρέος να καταστεί «βιώσιμο» θα παραμείνει στο τραπέζι, θα είναι προς επίλυση ακόμη και μετά την πρόσκαιρη συμφωνία, εξέλιξη στην οποία σπρώχνει το ΔΝΤ.
ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στα «τελευταία βήματα» για την επίτευξη του μεταξύ τους συγκυριακού συμβιβασμού, ευελπιστούσαν με τις επίσημες δηλώσεις τόσο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και η πλευρά του ΔΝΤ, προσερχόμενοι στο Eurogroup που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο εντατικά παζάρια, που πήραν και τη μορφή της τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στους 17 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην «ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης» αναφέρθηκε, προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ, ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν, με στόχο, όπως είπε, να «αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν». Κάλεσε τα κράτη της λυκοσυμμαχίας και το ΔΝΤ να «κάνουν τα τελευταία βήματα, προκειμένου να βρεθεί λύση», στο πλαίσιο της δρομολογούμενης «πολιτικής απόφασης».
«Είμαστε έτοιμοι για λύση, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτήν απόψε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα». Στο ίδιο μήκος ο υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης Π. Μοσκοβισί, προσήλθε με τη δήλωση πως «μια συμφωνία είναι άμεσα εφικτή», ότι η απόσταση έχει διανυθεί στο 95%.
Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί διαφαίνονται και στη δήλωση του Μοσκοβισί, που σημείωσε ότι «αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που ήδη υπάρχει συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν τα πάντα από μηδενική βάση». Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, υποσχέθηκε «εποικοδομητική εργασία», με στόχο να βρεθεί «λύση που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα».
Ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο να κατέληγαν σε «αμοιβαία επωφελή λύση». Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Κυριακή στον Τύπο ότι ακόμα και μετά τη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, «είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο».
Η τηλεδιάσκεψη κατέληξε σε «μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ», που προβλέπει να μειωθούν τα επιτόκια από τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο, χωρίς να καταληχθεί το ύψος της μείωσης. Συμφώνησαν ακόμα να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τμήμα από τα κέρδη που έχουν κεντρικές τράπεζες - μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Κατέληξαν, τέλος, ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος», μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χωρίς όμως να διευκρινιστεί το εύρος της επαναγοράς. Ωστόσο, το ΔΝΤ φέρεται να αντικρούει το επιχείρημα που προβάλλει η Ευρωζώνη ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στόχο που φαίνεται να έχει αποδεχτεί και το Ταμείο.
Συζητάνε «κούρεμα» στο παρασκήνιο
Στο τραπέζι πάντως των διαβουλεύσεων φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ περισσότερες αντιλαϊκές εναλλακτικές από αυτές που ανακοινώνονται δημόσια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sonntag, στην κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «επίσημου τομέα» που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015, «ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας».
Σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προωθούν σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, «προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ». Σύμφωνα με το Spiegel, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη (...) έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση», ενώ διευκρινίζει ότι η Γερμανία αντιδρά σε οποιοδήποτε «κούρεμα».
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τον λεγόμενο «επίσημο τομέα», ενώ στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει «φήμες και εικασίες». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Β. Κονστάνσιο, απέκλεισε κι αυτός το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι».
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, αν και επίσημα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση του Γιούρογκρουπ, ωστόσο είχε έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια. Εκτιμούσαν πάντως ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί σε κάθε περίπτωση και το αργότερο στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 3 Δεκέμβρη και οι υπόλοιπες δόσεις των 13 δισ. τους επόμενους τρεις μήνες.
Προτεραιότητα τα μέτρα
Με αυτό το δεδομένο, πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά και των νέων μέτρων που θα λαμβάνονται αυτόματα στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου. Από αυτή τη σκοπιά, η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. θεωρείται εκ των ουκ άνευ για τη νομιμοποίησή τους στην λαϊκή συνείδηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας, βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προβολή της πλήρους υλοποίησης των «προαπαιτούμενων δράσεων» για την εκταμίευση της δόσης: «Εφαρμόσαμε τις 72 από τις 72 προαπαιτούμενες δράσεις», επαίρονταν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την «ανάγκη» της εφαρμογής του συνόλου των μέτρων.
Πάντως από την κατανομή που ήδη έχει γίνει, προκύπτει ότι η «σούπερ δόση» των 44 δισ. θα πάει μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να καλύψει ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε θα καταλήξει στις τσέπες των ξένων δανειστών.
Συγκεκριμένα, 24 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 9 δισ. για την επαναγορά ομολόγων, 4,5 δισ. για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του 2012, 3,5 δισ. για τα χρέη προς τους προμηθευτές, 3,4 δισ. για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων που εκδόθηκαν τον Νοέμβρη, ενώ 500 εκατ. θα πάνε για αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν μέσα στο Δεκέμβρη. Το άθροισμα των παραπάνω ανέρχεται σε 44,9 δισ. Ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένους ιστότοπους, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Γιούρογκρουπ πως αν δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η τρικομματική κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο Α. Σαμαράς είχε χθες τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πιέζοντας για απόφαση ειδικά για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οι αδυσώπητες κόντρες και οι ανταγωνισμοί για τον καταμερισμό και τις τεχνικές διαχείρισης της ζημιάς από το κρατικό χρέος συνεχίζονται αυτήν την ώρα μετά και την πολύωρη διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ έβαλε και πάλι στο τραπέζι την πρόταση για άμεση λήψη «εμπροσθοβαρών μέτρων» με στόχο την απομείωση του εμφανιζόμενου χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ, με συνδιαστικές δράσεις όπως με την μείωση των επιτοκίων, την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας από τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τα ακούρευτα κρατικά ομόλογα που κατέχει, τη χρονική μετακύλιση της αποπληρωμής τους κ.ά.
Για ορισμένα από αυτά και σε ορισμένο βαθμό εμφανίζονται να συμφωνούν και οι κυβερνήσεις κρατών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρούμενος συμβιβασμός αποδείχνεται θνησιγενής. Το νέο «κούρεμα», προκειμένου το χρέος να καταστεί «βιώσιμο» θα παραμείνει στο τραπέζι, θα είναι προς επίλυση ακόμη και μετά την πρόσκαιρη συμφωνία, εξέλιξη στην οποία σπρώχνει το ΔΝΤ.
Σε ρόλο «γεφυροποιού» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Γιούργκρουπ Ζ. Κ. Γιούνγκερ. Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Σόιμπλε και Λαγκάρντ, διεμήνυσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα τελειώσει η συνεδρίαση.
http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=223440#223440