Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ «ΛΥΣΗ», ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ «ΛΥΣΗ», ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
OΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ EUROGROUP (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) ΕΔΩFREE photo hosting by Fih.gr
Σε προσωρινό «συμβιβασμό» μεταξύ τους κατέληξαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, στην πραγματικότητα Γερμανία και ΗΠΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11), αλλά χωρίς λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πολύ περισσότερο χωρίς καμιά διέξοδο για την κρίση, την ύφεση και την λεηλασία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, η οποία θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Το γεγονός μάλιστα ότι η απόφαση δε λύνει το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πέραν όλων των άλλων, συνάγεται και από την επιφυλακτικότητα της ίδιας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα θα φέρει προς ψήφιση την απόφαση για συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα μετά την επαναγορά ομολόγων, αφού ούτε η ίδια έχει πεισθεί ότι η τελευταία μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος. Ο «συμβιβασμός» αυτός (βλέπε παρακάτω), αν και αδιέξοδος, στηρίζεται εν πολλοίς σε αυθαίρετους υπολογισμούς και υποθέσεις και σε αρκετά παραπλανητικές καταλήξεις, ενώ έχει πολλά στοιχεία αοριστίας, επιδεκτά πολλαπλών ερμηνειών.
Iskra

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ. Πέραν των μηδαμινών, σχεδόν, πιθανοτήτων επαλήθευσης των στόχων που τίθενται με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αλλά και λόγω της δογματικής εμμονής των ευρωπαϊκών ηγεσιών στη λιτότητα που βαθαίνει την ύφεση, ακόμα κι αν οι υπολογισμοί αυτοί θα σημαίνει ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια λιτότητας το χρέος θα βρίσκεται ξανά στα προ κρίσης επίπεδα.

Βάσει της συμφωνίας η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιχειρηθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
· Επαναγορά ελληνικού χρέους
· Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
· Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης
· Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF
· Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
· Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια
Σε ότι αφορά τα παραπάνω εργαλεία αξίζει κανείς να δει τα εξής:
α) η απόφαση για επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και μείωση των επιτοκίων, συνιστούν ομολογία των ευθέως ληστρικών και τοκογλυφικών όρων δανεισμού της χώρας μέχρι σήμερα
β) η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από το EFSF και των τόκων αυτών δε μειώνουν το μέγεθος του χρέους παρά μόνο λογιστικά, ενώ μετακυλύουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές
γ) η επαναγορά ομολόγων μπορεί ανάλογα με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα θεσπιστούν όταν και αν εφαρμοστεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Κρίσιμος παράγοντας που θα επιτρέψει να ξεδιαλύνει η εικόνα είναι η υποχρεωτικότητα ή μη της υπαγωγής των ομολογιούχων στο πρόγραμμα επαναγοράς και αν αυτή θα είναι καθολική ή μερική. Εάν η υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική, τότε είναι βέβαιο πως η απόπειρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα αποδειχτεί μία τρύπα στο νερό, στο βαθμό που οι μόνοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα είναι όσοι κερδοσκοπώντας θα πουλήσουν τίτλους που απέκτησαν όταν τα ελληνικά ομόλογα αμέσως μετά το PSI+ βρέθηκαν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν μία επόμενη ευκαιρία. Παράλληλα ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, έχουν διακρατήσει τους τίτλους που έλαβαν κατά την ανταλλαγή ομολόγων στα πλαίσια του PSI+. Αντιλαμβάνεται κανείς πως εφόσον τα Ταμεία υποχρεωθούν να συμμετάσχουν και στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό θα συνιστά το κύκνειο άσμα τους, οδηγώντας τα στην πλήρη χρεοκοπία και την οριστική τους κατάρρευση.
ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΔΟΣΗ…
Όπως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη: Η μερίδα του λέοντος (34,4 δισ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

Οι άλλες τρεις μικρότερες δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να κατευθυνθούν στον ελληνικό λαό, αλλά αποκλειστικά στις τράπεζες και στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ «σίγουρα» μπορούν να θεωρηθούν μόνο τα πρώτα 33,4 δις, αφού η σύνδεση των υπολοίπων με ορόσημα – προαπαιτούμενα δεν αποκλείει νέες εμπλοκές για δόσεις που με βάση την αρχική συμφωνία θα έπρεπε να έχουν ήδη εκταμιευθεί.
ΥΠΟΝΟΜΕΥΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.
Η παραπάνω ρήτρα, πέραν από αποικιοποίηση της χώρας, μεταφράζεται ευθέως και σε υπονόμευση οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής της, αφού οδηγεί τα όποια πλεονάσματα προκύψουν από την άγρια λιτότητα που εφαρμόστηκε και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται από τις δυνάμεις του μνημονιακού τόξου αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Πρόκειται για μία απόφαση που στερεί de jure τη δυνατότητα τα ποσά που θα προκύψουν να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν πραγματικά το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αυξάνοντας τον παρονομαστή του κλάσματος.
Είναι, δε, δεδομένο με βάση τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια εμπειρία, ότι η διοχέτευση των πλεονασμάτων στην εξυπηρέτηση του χρέους, συνοδευόμενη από την πολιτική της λιτότητας οδηγεί σε μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από τη μείωση του χρέους σε απόλυτα νούμερα, επιτείνοντας σε τελική ανάλυση το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.
Ερωτηθείσα εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το μαραθώνιο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συμφωνία, σημαντική όμως τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και τη δέσμευση που επιδεικνύει στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και στο πακέτο μέτρων αυτόματης διόρθωσης για αποφυγή αποκλίσεων που θέτει σε εφαρμογή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα υπάρχουν παρεμβατικοί έλεγχοι στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε τρεις μικρότερες δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγράμματος.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι η συμφωνία αποτελούσε τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αφαιρεί αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις, σημείωσε ο επίτροπος. Το Eurogroup -πρόσθεσε- αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο και οι εταίροι της χώρας θα συνεχίσουν να την στηρίζουν με αποφασιστικότητα.
«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», είπε δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου τους. Για το Βερολίνο, ο στόχος είναι να λάβει το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, «το αργότερο την Παρασκευή», είπε.
Ακολουθεί το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΣΕ «ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
EUROGROUP: ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!
Τίποτα δεν καταδεικνύει τις αντιφάσεις, τις (αγεφύρωτες) αντιθέσεις, την αποτυχία και τα αδιέξοδα των κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ και στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη, από το «θρίλερ» που διαδραματίζεται τη Δευτέρα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11) στις Βρυξέλλες σε σχέση με τα θέματα του ελληνικού χρέους και της δόσης.
Σε αυτό το θεατρικό κακόγουστο «θρίλερ» η συγκυβέρνηση Σαμαρά έχει αναλάβει το ρόλο της δουλοπρεπούς αφωνίας και του υποτελούς παρατηρητή.
Και προβαίνουμε σε αυτόν τον ισχυρισμό περί αδιέξοδου «θρίλερ», αφού όποια κατάληξη και αν έχει τις πρωινές ώρες της Τρίτης (27/11) το Eurogroup, δεν πρόκειται να γεφυρώσει τις αντιθέσεις ΕΕ - ΔΝΤ, ή καλύτερα Γερμανίας - ΗΠΑ, και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να δώσει «λύση» στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά ούτε και σε αυτό της δόσης. Κι αυτό γιατί η δόση έχει ως θανάσιμο αντίτιμο τα μνημόνια και όλα δείχνουν ότι, μάλλον, θα δοθεί με περαιτέρω καθυστέρηση και με δόσεις, και με περαιτέρω αιχμαλωσία και διάλυση της χώρας μας.
Και λέμε ότι όποια απόφαση του Eurogroup δεν δίνει διέξοδο και «λύση», διότι μέτρα που στην καλυτέρα των περιπτώσεων θα «μειώσουν» το χρέος κατά 40 δισ. αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ θα συνοδευτούν με πρόσθετες επαχθέστατες εθνικές και οικονομικές δεσμεύσεις.
Εδώ που φτάσαμε, μόνη λύση είναι η διαγραφή του χρέους ως μέρος μιας συνολικής αντιμνημονιακής προοδευτικής πρότασης και πορείας.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΟΣΗ
ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΚΤΑ
Μακρά προμηνύεται η νύχτα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup. Μετά από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της καθοριστικής συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο ενός νέου ναυαγίου.
Οι εταίροι στην ευρωζώνη -με αρχηγό τη Γερμανία- φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.
Αυτή η άμεση περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters.
Το ΔΝΤ, εξηγούν διπλωματικές πηγές, ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας.
Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
Οι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ό,τι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης γύρω στις 18:00 προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε βάσει πληροφοριών και τριμερής επαφή Κρ.Λαγκάρντ, Β.Σόιμπλε και Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον επικεφαλής του Eurogroup σε ρόλο πυροσβέστη.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδιακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία είχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.
Ωστόσο, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ φαίνεται να έχουν πάει πιο αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον ξεμπλοκάροντας με πολιτική απόφαση την εκταμίευση της ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα επόμενης δόσης, συνειδητοποιώντας τι θα σήμαινε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και την αξιοπιστία της συνολικά μια αποτυχία στην κατάληξη απόφασης.
Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.
«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε.
Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ`Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.
Ελπίδα για ύπαρξη τελικά της πολυπόθητης συμφωνίας δίνει το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή που λέει ότι επιτυγχάνεται πρόοδος «αργά αλλά σταθερά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.
Ελπίδα για συμφωνία εξέφρασε προσερχόμενος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, λέγοντας ότι σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».
«Πολύ καλές πιθανότητες» για μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup, διακρίνει και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ και κάνει λόγο για «ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».
«Βλέπω πολύ καλές πιθανότητες να έχουμε συμφωνία απόψε τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Κάμπετερ και σημείωσε ότι, για να βρεθεί λύση, πρέπει να μετακινηθούν όλες οι πλευρές, όχι μόνο η Γερμανία.
«Νομίζω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα θα έρθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Αναφερόμενος πάντως στα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υφυπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη επειδή δεν επιθυμεί το «κούρεμα».
Τόνισε δε ότι «16 χώρες της Ευρωζώνης αγνοούν την πρόταση του ΔΝΤ», ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την συζήτηση ακόμη και για μελλοντικό «κούρεμα», καθώς, όπως είπε, «οι εικασίες για μελλοντικά μέτρα μάλλον φρενάρουν την ανάπτυξη παρά ενθαρρύνουν την σταθερότητα» .
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012.