Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΘΕΙΑ ΜΕ ΕΠΤΑ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ!


ΝΟΘΕΙΑ ΜΕ ΕΠΤΑ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ!
ΣΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ME 265 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ, 6 ΚΑΤΑ ΚΑΙ 3 ΠΑΡΟΝ. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: 124 ΝΑΙ-24 ΟΧΙ-56 ΛΕΥΚΑ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 80 ΥΠΕΡ-19 ΟΧΙ-103 ΛΕΥΚΑ, Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: 63 ΝΑΙ-34 ΟΧΙ-111 ΛΕΥΚΑFREE photo hosting by Fih.gr
Η πρωινή πρόταση συμπαιγνία (της Πέμπτης 17/1) Βενιζέλου, Προεδρείου της Βουλής, Νέας Δημοκρατίας και ΔΗΜ.ΑΡ. για να στηθούν τέσσερις κάλπες χωρίς την υποχρέωση της ψήφου και στις τέσσερις(!), εξελίχθηκε αργά το βράδυ (της Πέμπτης 17/1) σε φαρσοκωμωδία, όταν το Προεδρείο της Βουλής διένειμε ψηφοδέλτια στα οποία αντί να καταγράφονται και τα ονόματα των προσώπων και οι κατηγορίες, καταγράφονταν οι προτάσεις των κομμάτων για τα πρόσωπα. Έτσι, φτάσαμε στο κωμικοτραγικό σημείο, να έχουμε στην πραγματικότητα επτά κάλπες στη συσκευασία των τεσσάρων! Η νόθευση της ετυμηγορίας των βουλευτών έγινε εξόφθαλμη, παίρνοντας διαστάσεις πραξικοπήματος σε βάρος του Συντάγματος και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Iskra

Μετά από όλο αυτό το συγκυβερνητικό φιάσκο και ύστερα από θυελλώδη συνεδρίαση άνω των 14 ωρών, στην οποία κυριάρχησε διαδικαστικό χάος η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ, μόνο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η υπό συγκρότηση Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές. Καλούνται να έχουν παραδώσει το πόρισμά τους έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Υπέρ της πρότασης παραπομπής του Γ. Παπακωνστντίνου ετάχθησαν 265 βουλευτές «κατά» 6 και «παρών» ψήφισαν 3.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν 294 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 286, τα άκυρα 5, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.
Υπέρ της πρότασης της συγκυβέρνησης για παραπομπή του πρώην υπουργού ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, καταψήφισαν 26, ενώ «παρών» δήλωσαν 4.
Υπέρ της πρότασης των ΑΝΕΛ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις βουλευτές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24,ενώ «παρών» δήλωσαν 2.
Υπέρ της πρότασης των ΑΝΕΛ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.
ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.
ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
Στην τέταρτη κάλπη για τον κ. Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά.
Υπέρ της πρότασης των ΑΝΕΛ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6
Στην συνέχεια η Iskra παραθέτει το προηγούμενο ρεπορτάζ της.
"ΤΡΥΚ" ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ!
ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ!
Μετά από συμπαιγνία Προεδρείου της Βουλής, κυβέρνησης και Ευ. Βενιζέλου πέρασε στη Βουλή η πρόταση «τρυκ» του Ευ. Βενιζέλου για να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, με βάση τα ονόματα όσων περιέχονται στις διάφορες προτάσεις για ενδεχόμενη παραπομπή στην προανακριτική, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική για κάθε βουλευτή η ρίψη ψηφοδελτίου και στις τέσσερις κάλπες, πράγμα που καταργεί κατάφωρα τη μυστικότητα της ψήφου. Και την καταργεί διότι η προσέλευση του βουλευτή σε κάλπες των οποίων τα πρόσωπα δεν προτείνονται για παραπομπή από το κόμμα του, τον καθιστά αμέσως ύποπτο «κομματικής απειθαρχίας»!
Έτσι, η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε, μετά χειροκροτημάτων, την ευθεία και κυνική καταστρατήγηση, τελικά, της μυστικότητας της ψήφου των βουλευτών και επομένως την κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Στο «τρυκ» με τις τέσσερις κάλπες , χωρίς υποχρεωτικότητα της ψήφου και στις τέσσερις από κοινού, κατέληξαν οι κυβερνητικοί συνεταίροι για να πέσουν, υποτίθεται στα «μαλακά», μετά την πρόταση φαρσοκωμωδία, την οποία έκαναν αρχικά στη Βουλή, για τρείς ψηφοφορίες και επτά κάλπες!!!
Η αθλιότητα, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης εμφάνισαν αυτήν την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου, την οποία μεθοδευμένα στήριξαν ο Πρόεδρος της Βουλής και η ΝΔ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ως, δήθεν, υπαναχώρησή του και ως πρόταση, τάχα, που διασφαλίζει το αδιάβλητο της ψήφου.
Ο Ευ. Βενιζέλος, προτείνοντας τις τέσσερις κάλπες, χωρίς οι βουλευτές να έχουν υποχρέωση να ψηφίζουν και στις τέσσερις, έκανε μια επίπλαστη αναδίπλωση «τρυκ» για να «παραπλανήσει» μόνο όσους θέλουν να «παραπλανηθούν»: τα διαπλεκόμενα μέσα επικοινωνίας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος με τους συνεταίρους του έστηνε έναν «κάλπικο εκβιασμό» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού μπλοκ, που θα πήγαιναν να ψηφίσουν και σε άλλες κάλπες, πέραν αυτής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι μοναδικοί τρόποι που θα μπορούσε να διασφαλίσει τόσο την απόλυτη μυστικότητα της ψήφου των βουλευτών και την ελεύθερη κατά συνείδηση έκφραση της βούλησής τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ήταν δύο:
Πρώτος: Να στήνονταν τέσσερις κάλπες με τα τέσσερα διαφορετικά ονόματα, των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και τις αντίστοιχες σε κάθε όνομα κατηγορίες και οι βουλευτές να υποχρεώνοντο να ψηφίσουν κατά την επιλογή τους (θετική ψήφο, λευκό, άκυρο) και στις τέσσερις διαδοχικές κάλπες.
Δεύτερος: Να στήνονταν μία και μόνο κάλπη με τη διανομή στους βουλευτές τεσσάρων ψηφοδελτίων, ένα για κάθε όνομα με τις αντίστοιχες κατηγορίες και φυσικά με την παράλληλη διανομή λευκού ψηφοδελτίου.
Αν δεν έγιναν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι παραπάνω επιλογές αυτό οφείλεται σε ένα μόνο πράγμα: θέλουν να μαντρώσουν τους βουλευτές για να βγάλουν λάδι τον Ευ. Βενιζέλο και όχι μόνο, προκειμένου να διασώσουν, όπως-όπως, την κυβέρνηση της μνημονιακής εξαθλίωσης και κυρίως τις χιλιάδες άλλες λίστες Λαγκάρντ ανά τον κόσμο, μέσα στις οποίες αντιπροσωπεύεται η ελληνική κεφαλαιακή ολιγαρχία, τα υπερκέρδη και οι αμαρτίες της, μαζί με το σύστημά της!
Η συνέχεια της φαρσοκωμωδίας στη βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ επί του θέματος από διάφορες ιστοσελίδες, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, τη μεροληπτικότητα των στοιχείων τους και επομένως την ανάγκη να αναγνωσθούν με ένα έντονα κριτικό τρόπο.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ανατροπή σημειώθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, επί της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων για επτά κάλπες (ανά πρόσωπο και ανά πρόταση), προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηθεί μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες. Την πρόταση αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προτάσεων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο θα λάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής έχει αποστείλει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξήγησε την πρόταση για 7 κάλπες και δήλωσε ότι είναι σύμφωνη με τον κανονισμό και πως το προεδρείο της Βουλής δεν δέχεται τις καταγγελίες για συγκάλυψη.
Τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος δήλωσε: «Διαφωνούμε κατηγορηματικά. Πρόκειται για απόλυτη γελοιοποίηση. Γίνεται λάστιχο το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Να αποσυρθεί η πρόταση. Να γίνει μία ενιαία ψηφοφορία με καθολική ψηφοφορία και καθολική συμμετοχή για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα» και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος σήκωσε τους τόνους και μίλησε για σκευωρία εναντίον του. «Όλα είναι ψέμα» είπε και προανήγγειλε ότι θα πει πολλά στη διάρκεια της συζήτησης.
Ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επειδή έχει χάσει το παιχνίδι της ουσίας και στήνει το χορό της κάλπης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «μία κάλπη ανά πρόσωπο», επισημαίνοντας ότι «δεν θα μας στερήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουμε», όπως θα γινόταν στην μία κάλπη.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος με το να στηθούν επτά κάλπες, είναι πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού» είπε, αποδεχόμενος την πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Ο Σπ.Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση για τέσσερις κάλπες, που άλλωστε ήταν και το αρχικό αίτημα του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για τέσσερις κάλπες, δήλωσε ότι αν και προσωπικά προτιμά την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, αποδέχεται την πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Επιπλέον, αντιδρώντας στα περί προσπάθειας ελέγχου της ψήφου των βουλευτών με την πρόταση για επτά κάλπες, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τέτοιο στόχο. Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση Βενιζέλου αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε μεθόδευση από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου τάχθηκε και η ΧΑ.
Την αντιπρόταση αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημ.Παπαδημούλη να υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις κάλπες για ισάριθμα πρόσωπα ήταν η αρχική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άρα δεν έχει κανένα λόγο να έχει αντίρρηση.
«Είναι θεαματική η εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες για τα τέσσερα πρόσωπα, που σας επιβλήθηκε. Είναι διδακτικό για όλους μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εισηγήθηκε να υπάρξουν τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα ανά πρόταση και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης επανήλθε, ζητώντας να κυρήσσεται έγκυρη η συμμετοχή του βουλευτή που θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
Πρόκειται για ευχή, αντέτεινε ο πρόεδρος της Βουλής. Συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά εναπόκειται στον κάθε βουλευτή τι θα πράξει, είπε ο Β.Μεϊμαράκης.
ΠΗΓΗ: in.gr
"ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέσσερις κάλπες - μία για κάθε εγκαλούμενο πρόσωπο- συμφώνησαν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Την ικανοποίηση του προεδρείου της Βουλής για το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία εξέφρασε ο κ. Μεϊμαράκης.
Όπως είπε επί της διαδικασίας, συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα της κάθε πρότασης, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια.
Ο πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί για 30 λεπτά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υπόμνημα έστειλε στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος.
Aπαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη και εξευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών με την αρχική προταση για επτά κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες. «Σήμερα πρέπει να αναδείξουμε τη σκευωρία να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Να ψηφίσουν λοιπόν σε μια κάλπη ανά πρόσωπο. Δεν θα μου στερήσουν όμως εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου το δικαίωμα, να ψηφίσουμε εκεί που πρέπει να ψηφίσουμε, λέγοντας μία κάλπη ένα ψηφοδέλτιο», απάντησε στη σχετική πρόταση που διατύπωσε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης (σ.σ. μία ψηφοφορία, με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα τέσσερα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα και δίπλα τις κατηγορίες).
Μετά την πρόταση του προέδρου ΠΑΣΟΚ για μία κάλπη ανά πρόσωπο αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια να μπουν οι επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες για να καταργηθεί η μυστικότητα της ψήφου, ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της πλειοφηφίας, παρατήρησε σε έντονο ύφος ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συμφωνούν με την πρόταση του κ. Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή διήμερης συζήτησης, αίτημα το οποίο έθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Παππάς που ανακοίνωσε τη συμφωνία της Χρυσής Αυγής με τις τέσσερις κάλπες. Συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν τέσσερις κάλπες για τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά για να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε κάθε κάλπη και όχι κάποιος βουλευτής να προσέρχεται σε όποια κάλπη θέλει, διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
«Το προεδρείο της Βουλής όμως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο», του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη για τη στάση του.
Με την πρόταση να στηθούν τέσσερις κάλπες συμφώνησε και το ΚΚΕ. Τα περί σκευωρίας που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μπορεί να τα θέσει στη διαδικασία της ουσιαστικής συζήτησης, δεν είναι θέμα διαδικαστικό, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως το ΚΚΕ το αφήνουν παγερά αδιάφορο οι αναφορές για σκευωρία.
«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με όποια διαδικασία θα διαλευκανθούν τα πράγματα», ανέφερε και υπενθύμισε ότι από το βήμα της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα είχε επισημάνει τους κινδύνους για τη διαδικασία και την πορεία συγκάλυψης.
«Ναι» στην πρόταση για τέσσερις κάλπες είπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με στόχο όπως είπε, την αναζήτηση της αλήθειας.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε, είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί στερεί το δικαίωμα ψήφου σε δύο από τα μέλη του κοινοβουλίου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Όσο για το διαδικαστικό ζήτημα που ετέθη νωρίτερα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι πίσω του«κρύβεται η ένδεια ουσιαστικής επιχειρηματολογίας».
«Τέσσερις κάλπες; Τέσσερις. Για να προχωράμε και να τελειώνουμε», σημείωσε σε έντονο ύφος.
Σε νέα παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες, προκαλώντας σχόλια αγανάκτησης από τα έδρανα της συμπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ, ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΣΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
"Έχω πολιτική ευθύνη, αλλά δεν αλλοίωσα τίποτα και δεν στέκει η κατηγορία σε βάρος μου", είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
"Δεν θα φορτωθώ εγώ όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης και του επιχειρηματικού και μηντιακού κατεστημένου",συνέχισε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι αρχικά ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να κάνει τον πρώτο έλεγχο βάσει των 20 ονομάτων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και "με ενημέρωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι για συγκεκριμένα άτομα δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις".
Συνέχισε λέγοντας ότι έδωσε τα στοιχεία στον κ. Διώτη, ότι δεν τα πρωτοκόλλησε διότι δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη διαρροή των στοιχείων, "καθότι δόθηκαν ως απόρρητα".
"Εγραψα το cd σε usb γιατί εναι πιο ασφαλές", είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν συγγενείς του στα 20 ονόματα που έδωσε για έλεγχο.
"Εγώ έδωσα άλλο στικάκι από αυτό που λείπουν τα ονόματα", κατέληξε, τονίζοντας ότι ούτε στον χειρότερο εχθρό του δεν εύχεται να περάσει αυτό που περνάει τώρα, διότι «είμαι αθώος, η αλήθεια θα φανεί».
ΠΗΓΗ: enikos.gr
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το χθεσινό της ρεπορτάζ για το θέμα.
Επτά κάλπες θα στηθούν στη Βουλή για την για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη διαρροή ψήφων κυβερνητικών βουλευτών προς τις προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα, οι επτά κάλπες αφορούν:

1. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου βάσει της πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
2. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
3. Τον Ευ.Βενιζέλο βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
4. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
5. Τον Ευ.Βενιζέλο βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
6. Τον Γ.Παπανδρέου βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
7. Τον Λ.Παπαδήμο βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα συζητηθεί κάθε πρόταση ξεχωριστά και θα πραγματοποιηθούν τρεις ψηφοφορίες. Μόλις ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της κάθε ψηφοφορίας θα διενεργείται η επόμενη.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, με την υποχρέωση όσων βουλευτών δεν απόσχουν της ψηφοφορίας να προσέλθουν και να ψηφίσουν και στις τέσσερις κάλπες αυτό που επιλέγουν. Εναλλακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Παν. Λαφαζάνη πρότεινε να στηθεί μια μόνο κάλπη με την ύπαρξη τεσσάρων ψηφοδελτίων ένα για κάθε πρόσωπο,για το οποίο έχει προταθεί προκαταρκτική επιτροπή ( Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος,Παπανδρέου, Παπαδήμος) όπου ο βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τόσο το πρόσωπο όσο και τη κατηγορία ή κατηγορίες που απευθύνονται προς διερεύνηση γι'αυτό το πρόσωπο.
Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.
Το αίτημά του για τέσσερις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.
Ανάλογη ήταν νωρίτερα η τοποθέτηση και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία και να ακολουθείται μία διαδικασία που θα αίρει -όπως υπογράμμισε- τη μυστικότητα της ψήφου.
Απαράδεκτη και αυθαίρετη ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Α. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για απίστευτο πολιτικό θράσος. Δυστυχώς δεν διδάσκονται τίποτα, είναι αμετανόητοι, παρατήρησε ο Ε. Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα κτυπήματα που υπέστη η σκευωρία -εμπνευστής της οποίας ήταν ο Α. Τσίπρας- ήταν αλλεπάλληλα». Αύριο όμως, διεμήνυσε, λήγει και τυπικά η απόπειρα ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ!!!
Επί της διαδικασίας η συγκυβέρνηση δεν κατέληξε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανένα πρόσωπο σε επιτροπή προκατρκτικής εξέτασης.
ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πρόταση να διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές διαδοχικές ψηφοφορίες επί των τριών προτάσεων των κομμάτων συζητά να καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης της συγκυβέρνησης, με μία κάλπη, καθώς ζητείται η άσκηση δίωξης μόνο κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια και αφού όλοι οι βουλευτές θα έχουν ψηφίσει την πρώτη πρόταση, θα τεθεί προς ψηφοφορία η δεύτερη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν θα στηθούν δύο κάλπες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την άσκηση δίωξης τόσο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και κατά του Ευ. Βενιζέλου.
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφοφορία θα ακολουθήσει η τρίτη ψηφοφορία επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε αυτήν θα στηθούν τέσσερις κάλπες καθώς οι ΑΝ.ΕΛ. ζητούν επί πλέον την άσκηση δίωξης και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.
Να σημειωθεί ότι αν η πλειοψηφία αποφασίσει να υπερισχύσει αυτή η πρόταση δεν μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες. Αντίθετα, διαφαίνεται η πρόθεση των τριών κυβερνητικών συνεταίρων να επιβάλλουν την αποχώρηση των βουλευτών τους μετά την πρώτη ψηφοφορία!!!
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της συγκυβέρνησης να στηθούν τρεις κάλπες κατά την ψηφοφορία, μια για κάθε "κομματική" πρόταση, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξέφρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση ψηφοφορίας που θα διασφαλίζει την απόλυτη μυστικότητα της ψήφου και θα δίνει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέγουν ελεύθερα όποιο πρόσωπο από τα προτεινόμενα από οποιαδήποτε πλευρά για παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση και με οποιαδήποτε κατηγορία ή κατηγορίες εξ αυτών που προτείνονται προς διερεύνηση"
«Η κυβερνητική πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης. Κι αυτό γιατί "ο κάθε βουλευτής δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το πρόσωπο που επιθυμεί και την κατηγορία ή κατηγορίες που θέλει να διερευνηθούν και ακόμα πιο σημαντικό ο βουλευτής που θα προσέρχεται εθελοντικά για να ψηφίσει σε μια κάλπη, διαφορετική από εκείνη που στηρίζει το κόμμα του, θα θεωρείται αυτόματα "ύποπτος" παραβίασης της κομματικής κατεύθυνσης".
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται τα πρόσωπα και όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση οι ομάδες βουλευτών από τα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προσέρχονται οι βουλευτές και στις τέσσερις κάλπες που πρέπει να στηθούν, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, επισημαίνοντας πως διαφορετικά (αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν) θα γίνεται φανερή η βούληση τους και θα παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου τους.
«Αν συμβεί αυτό θα είναι προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης» και τότε «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα καταγγέλει δικαιολογημένα ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα», κατήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης.
Τέλος, ο Παναγ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις των τριών κυβερνητικών συνεταίρων γίνονται για να προστατευθεί κυρίως ο Ε. Βενιζέλος, αφού αν ο τελευταίος παραπεμφθεί κινδυνεύει να γίνει κομμάτια και θρύψαλα ο κυβερνητικός συνεταιρισμός.
ΚΚΕ: ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας ενώ γενικότερα εντάσσεται στη μεθόδευση για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει, τέλος, τη σταθερή της θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες.
TIΣ ΕΠΤΑ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ!
Αργά το βράδυ της Τετάρτης (16/1) έγιναν γνωστές βάσιμες πληροφορίες ότι οι συγκυβερνητικοί εταίροι σκοπεύουν να προτείνουν να στηθούν την Πέμπτη (17/1) στη Βουλή επτά κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο και κατηγορίες όπως προτείνονται από τα κόμματα και να ακολουθήσουν επτά διαφορετικές και διαδοχικές ψηφοφορίες, από τις οποίες, εκτός της πρώτης ψηφοφορίας για τον Παπακωνσταντίνου και την κατηγορία της παραποίησης εγγράφου, θα απέχουν και θα αποχωρήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηθούν εφτά κάλπες στην αυριανή ψηφοφορία
"Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου.
Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια."
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/1/2013