Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Βίντεο: Όλη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ

Βίντεο: Όλη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ


Η συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη δημόσια τηλεόραση και την Έλλη Στάη, τη Δευτέρα 28/01. Μερικά από τα βασικά σημεία, δυο από τα σχετικά δημοσιεύματα λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Δείτε όλο το βίντεο της συνέντευξης σε τέσσερα μέρη.
Πολιτικό Καφενείο
Δείτε τα άλλα τρία Βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξηΔείτε παρακάτω, μετά τα σημεία που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα για τη συνέντευξη Τσίπρα, λίγο μετά το τέλος της.
Επιγραμματικά μερικά από τα σημεία της συνέντευξης (νεότερα πρώτα):
Κλείνοντας: «Πρέπει, όχι μόνο για να πετύχω εγώ αλλά και για να ξαναμπεί σε μια άλλη κατεύθυνση η πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να κάνω ένα πράγμα: να σταθώ στις αξίες και στις θέσεις μου με αξιοπιστία. (...) Ελπίζω η συνέπειά μου να μην είμαι μόνο στο ότι δεν θα φοράω γραβάτα, θα είναι και στις θέσεις και στις στάση και στις αξίες που διακηρύσσω και πριν και μετά τις εκλογές».
«Εγώ θέλω να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όχι να αντιγράψω τα κακέκτυπα των κακών αρχηγών» (των άλλων κομμάτων)
«Γιατί ενα κόμμα είναι κακό να έχει τάσεις, να έχει συνιστώσεις;»
«Λέμε από το 2007 για τον [αμοιβαία] επωφελή διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους»
«Οι καταλήψεις δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και σε άλλες, πιο συντηρητικές κοινωνίες και χώρες. Η "βίλα" που πρέπει να ανακαταλάβουμε είναι της διαφθορας, της λίστας Λαγκάρντ... κι αυτές δεν θα τις ανακαταλάβει η αστυνομία».
Μετά από μακροσκελή ερώτηση περί βίας, καταλήψεων κ.λπ.: «Στο τέλος θα μας κάνουν και ορό της αλήθειας για το αν καταδικάζουμε» πράξεις όπως η κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κ.ά. «Επικίνδυνος ο Δένδιας» - «Ακρο είναι μόνο ένα, η Χρυσή Αυγή».
Μηδενική ανοχή θα έπρεπε να δείξει η κυβέρνηση σε αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς συχνά να δικαιολογείται η προέλευσή τους
«Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά μπορούμε να φύγουμε από τον ολισθηρό κατήφορο»
«Κατώτερος μισθός να είναι ένας μισθός αξιοπρέπειας. Αυτή η πολιτική ισοπεδώνει τα πάντα»
Ερώτηση για τις απεργίες. «Επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση της συντεχνίας, η απεργία στα ΜΜΜ ήταν μέρος συνολικότερης αγωνίας. Το τελευταίο εργαλέιο της μνημονιακής πολιτικής είναι το ενιαίο μισθολόγιο, που σημαίνει ότι επιμελητής Α" ή επιμελητής Β' με 10 χρόνια σπουδές παίρνει 1.800€, ο διευθυντής σχολείου 1200€ και η νοσηλεύτρια 800€ κ.λπ. Δεν ήταν συντεχνία, οι εργαζόμενοι στο μετρό, διεκδικούσαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».
Εως το διάλειμμα (11.45 μ.μ.):
«Μπορεί να συμμαχήσουμε και με τον διάβολο αν είναι να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό»
«Βγήκαν 4 δημοσκοπήσεις μαζεμένες, ω, τι σύμπτωση, που αναδεικνύουν λίγο μπροστά τη ΝΔ»
«Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί έχει βυθιστεί στην ανέχεια και την αναξιοπρέπεια ο τόπος. Εκανε εκλογές το χαλκείο της ΝΔ με σύνθημα μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, θα σας βγάλει από το ευρώ»
11.20 μ.μ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Δεν θέλει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους ε3πενδυτές, θέλουμε να βάλουμε κανόνες και όρους. Δεν θέλουμε το ξεπούλημα» - με αναφορά ιδιαίτερα στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ
«Τη συζήτηση περί νομίσματος την άνοιξαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι»
«Η ολιγαρχία στην Ελλάδα, 10 οικογένειες, ελέγχουν τα πάντα. Οικονομία, πολιτική, μίντια…»
«Η λιτότητα είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, είπα στον κ. Σόιμπλε. Έθεσα θέμα κατοχικού δανείου και για τον Χριστοφοράκο στο σκάνδαλο Siemens»
Σ.Σ.
ΑΠΕ - ΑΜΠ»
Και το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής , επίσης λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης (με τίτλο: «Αλ. Τσίπρας: Κατώτατοι μισθοί στα επίπεδα πριν το μνημόνιο»):
Υπέρ της επιστροφής των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εφαρμογή του Μνημονίου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι επιχειρήθηκε να δοθεί η αίσθηση συντεχνίας. Συντεχνίες, σημείωσε, αποτελούν όσοι βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό ενώ χαρακτήρισε εξευτελισμό των μνημονιακών πολιτικών το ενιαίο μισθολόγιο.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της λεηλασίας του δημοσίου ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στη συνύπαρξη του ελληνικού δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιες επενδύσεις με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Για το ευρώ, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα το κοινό νόμισμα ενώ τόνισε πως το κόμμα του θα συμμαχήσει «ακόμη και με τον διάβολο» για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι γεννήθηκε μια ψεύτικη προσδοκία στο λαό μετά την εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. «Μας δίνουν τις δόσεις ίσα - ίσα για να μην χρεοκοπήσει ο μηχανισμός των τραπεζών και όχι τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Ακόμα χαρακτήρισε επικίνδυνη, ανιστόρητη και ανόητη τη θεωρία των άκρων.
* * *
Διαβάστε επιπλέον πώς είδαν τη συνέντευξη στο Βήμα (διαλέγει τον τίτλο: Αλ. Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μνημόνιο - «Δεν είπα τίποτε διαφορετικό στον Σόιμπλε από αυτά που λέμε μέχρι τώρα» τόνισε) και το Εθνος (που επιλέγει τον τίτλο «Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας» ), ομοίως λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Αναφερόμαστε βέβαια στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.