Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Όχι στη σπίλωση της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Όχι στη σπίλωση της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής
Έντονη αντίδραση της ιατρικής κοινότητας για τις εξαγγελίες των νεοναζί ότι θα προσφέρουν αίμα «μόνο για Έλληνες»
FREE photo hosting by Fih.grΗ ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) εξέδωσε ανακοίνωση για το σχέδιο της χρυσής αυγής: «Το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό το οποίο ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι η εθελοντική αιμοδοσία, πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας. Παραπλανά χυδαία την κοινή γνώμη όποιος προπαγανδίζει ή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διακρίσεων στο αίμα που συλλέγεται σε οποιαδήποτε αιμοδοσία. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο. Εδώ και μήνες η «Χρυσή Αυγή» έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας “μόνο για Έλληνες” και σήμερα Σάββατο 27 Απριλίου διεξάγει ανάλογη πανελλαδική εκστρατεία.
ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών)

Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και της εκστρατείας μίσους της «Χρυσής Αυγής».
Καλούμε τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να τηρήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (επισυνάπτονται) και ν΄ αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας. Καλούμε κάθε συνάδελφό μας ν΄ αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
Καλούμε τέλος το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό».
*****************************************
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάλεσε όλα τα σωματεία να είναι σε ετοιμότητα και να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να τηρηθούν με αυστηρότητα όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται για την διεξαγωγή της αιμοδοσίας. «Να μην επιτρέψουμε την μετατροπή τους από τη Χρυσή Αυγή σε "φιέστα εθνικής και φυλετικής καθαρότητας"» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Γιατροί και νοσηλευτές ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποτραπεί, όπως υπογραμμίζουν, «η ιδεολογική και πολιτική εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου της αιμοδοσίας από τη Χρυσή Αυγή».
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «η εμμονή τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες, παρά την κατακραυγή όλης της κοινωνίας και των επιστημονικών φορέων και τη ρητή διαβεβαίωση όλων των αιμοδοσιών ότι το αίμα δίνεται και χορηγείται ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προσήλωσή τους στις αρχές και τα ιδεώδη του φασισμού».