Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ολοκαύτωμα φύσης...και ανθρώπων

Ολοκαύτωμα φύσης...και ανθρώπων
Στις φυσικές καταστροφές, που υπερβαίνουν τα ανθρώπινα μέτρα και αντοχές μια αντίδραση είναι η καταφυγή σε μεταφυσικές ερμηνείες, την «οργή θεού», τη «σακατεμένη μοίρα»... Οι πύρινες θύελλες που σαρώνουν ακόμη τον τόπο, δεν είναι κανένα παραφυσικό φαινόμενο? με κυριολεκτικά μαύρο σαρκασμό παρατηρούμε ότι δεν πραγματοποιήθηκε πρόσφατη περιοδεία ...Μητσοτάκη στην περιφέρεια. «Φυσικές» και αναμενόμενες ήταν! Ο πρωθυπουργός εντόπισε το «φυσικό» εχθρό, που Βύρωνες, Ντόρες και Κομισιόν ανέλυσαν σε «ασύμμετρες απειλές», αντιεξουσιαστές και «εδαφικές τρομοκρατίες» σε συμμαχία με το «στρατηγό» άνεμο, που δεν αποκλήθηκε Μπιν Λάντεν.
ΘΑΝΑΣΗΣ Γ. ΚΑΠΠΟΣ


http://politikokafeneio.com

Ας προσθέσουμε μερικές λέξεις στη γνωστή ατάκα του «διαγγέλματος» Καραμανλή: «Τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, σε εκτάσεις φιλέτα, ζώνες της Ιόνιας οδού, των βιομηχανιών της οικιστικής ανάπτυξης, της ενέργειας και του τουρισμού, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση». Τέτοιες λέξεις βέβαια, ποτέ δεν θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός και έτσι θα είναι πάντα ασύμμετρο, ασύμβατο με την πραγματικότητα και την οργή των «ελληνίδων - ελλήνων» στους οποίους απευθύνθηκε, το ...συγκινημένο «νοιώθω την ίδια οργή που διακατέχει και εσάς».
Έχουν «επικοινωνιακή» μοίρα, οι μικροί τόποι να έρχονται στην επικαιρότητα, μόνο όταν εκεί συμβαίνει κάτι πολύ κακό. Μάτεσι, Παλαιόκαστρο, Σαρακίνι, Βλαχοράφτης, Κρυονέρι και Ατσίχολο, είναι ελάχιστα από τα τοπωνύμια που μας εντυπώθηκαν με πύρινα γράμματα, όμοια όμως με την ξακουστή Ολυμπία, τον Καϊάφα ή της «χαμηλής φήμης» Ζαχάρω, Αρεόπολη, Μεγαλόπολη... Μια αλήθεια είναι ότι και τα πιο άγνωστα τοπωνύμια προορίζονταν σύντομα να δρέψουν καρπούς «εκτεταμένης ανάπτυξης» - και πράγματι όλοι οι δρόμοι προς αυτήν είναι πια ορθάνοιχτοι! Περνάνε από τα καμένα, γυμνά τοπία...
Η βορειότερη, επίσης δυτική και τσουρουφλισμένη Αιτωλοακαρνανία, μάλλον θα υποστείλει την γκρίνια της που δεν εντάσσονταν σε «μεγάλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς». Εκεί κάηκε μόνο ό,τι ήταν δίπλα στους, λίγους, «αναπτυξιακούς πόλους»!
Και ενώ είναι απόλυτα δικαιολογημένο το σύγκρυο όσων κοιτούν το χάρτη απανθράκωσης και τον αντίστοιχο των «αξόνων ανασυγκρότησης και αειφόρου ανάπτυξης» που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, υπάρχουν αλησμόνητες συντεταγμένες που διατρέχουν την απανθράκωση: Το ασύλληπτο εύρος της καταστροφής, σε χαμό υπάρξεων, εκτάσεων, κόπων ζωής, κοινωνικής απώλειας. Η απίστευτη κατάρρευση των σωστικών μηχανισμών του «λιγότερου κράτους» και των τοπικών «καποδιστριακών» κυβερνήσεων. Αλλά και το άνθος μέσα στις στάχτες, μορφών αλληλεγγύης, κοινών αγώνων για τη ζωή και το βιος όλων. Οι «επαρχιώτες» διαφέρουν πολύ από τα «δείγματα» ικετευτικού τσιριχτού, για «ρουσφέτι» - πυροσβεστικό αεροπλάνο του ...Ευαγγελάτου ή των διαγκωνιζόμενων για το «τριχίλιαρο» στα τηλεοπτικά πλάνα.
Μετρώντας τις «επίσημα» πυρόπληκτες περιοχές χάνεσαι. Στην Ηλεία που ελέγχονται(;) πια οι πυρκαγιές, ρημάχτηκαν 24 χωριά και πόλεις, έξι δήμων. Σε άλλους έντεκα δήμους το «πυρόπληκτον» είναι τόσο ολοκληρωτικό ώστε δεν αναφέρονται καν τοπωνύμια! Τα καμμένα, χωριά και έδρες δήμων, ξεπερνούν τα 200. Τούτο μόνο για την τελευταία μιάμιση βδομάδα σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Κορινθία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Αττική - ο σχετικός κατάλογος Σουφλιά δεν περιλαμβάνει άλλα πυρπολημένα, ούτε τα προηγούμενα απέραντα κάρβουνα. Περιορισμένες είναι και άλλες καταγραφές και υπάρχοντα στοιχεία ως την προηγούμενη Τρίτη που οι φωτιές λυσσομανούσαν. Υπολογίζονταν τότε οι φετινές θερινές απώλειες 2,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και 4.500 σπιτιών. Νεότερες δορυφορικές λήψεις, μόνο για το διάστημα 23-30Αυγούστου, χαρτογράφησαν 1,6 εκ. στρέμματα καμένης γης αποκλειστικά σε Πελοπόννησο και Εύβοια, εξαιρώντας «μικρότερα» μέτωπα (Σοφικού Κορινθίας, Φιλιατρών...).
Ένας άλλος αριθμός «πάγωσε» το πρωί της Τρίτης. Ο 64ος απανθρακωμένος άνθρωπος, στο Ξηροχώρι Ζαχάρως, προστέθηκε σε νεκρούς ξωμάχους, ντόπιους και ξένους εργαζόμενους, εποχικούς πυροσβέστες των τρεις κι εξήντα, επισκέπτες, οικογένειες... Η μεταθανάτια κρατική φροντίδα ήταν ανάλογη εκείνης που διευκόλυνε τη φωτιά να τους περικυκλώσει. Τα υπερσύγχρονα εργαστήρια διακρίβωσης DNA των «ασύμμετρων απειλών» καθυστέρησαν ταυτοποιήσεις θυμάτων, ένα σώμα στάλθηκε στην ξενιτιά να ταφεί, ενώ άλλα παρέμεναν σε φορτηγό ψυγείο κρεάτων! «Είναι διεθνώς παραδεκτό αυτό», αντεπιτέθηκαν ιατροδικαστές του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Διεθνώς παραδεκτά» είναι πολλά. Εκατόμβες στη Νέα Ορλεάνη, πυροβολισμοί της εθνοφρουράς στους πνιγμένους πληβείους, εγχώρια ΜΑΤ στην Ηλεία μην τσαλακωθούν οι υπουργοί από τους καμένους πληβείους...
Στο κρατικό «φιάσκο μικροκλίμακας» του Σάμινα με τους 81 νεκρούς, όταν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αγνοούσαν τη βύθιση του πλοίου και νόμιζαν ότι οι ναυαγοί έκαναν ...ορειβασία στον κάθετο βράχο, ο «στιβαρός» Σημίτης ξεμπέρδεψε με το κυνικό «αυτή είναι η Ελλάδα». Ο «οργανωτικός» Καραμανλής που περιφέρεται σε συσκέψεις με ύφος στοργικού μεγάλου αδελφού, διαρρέει τέρατα «ασύμμετρων» και «φοβερών δυσκολιών της επανίδρυσης». Πάντως το «λιγότερο κράτος», που παρέδωσε το δημόσιο αγαθό της μετακίνησης στους εργολάβους της ιδιωτικής «παραϊόνιας» και άλλων οδών, «μεταρρυθμίζεται» χαρίζοντας και το συντονισμό της πυρόσβεσης στους μεγαλοδημοσιογράφους που εναλλάσσονταν στους τηλεμαραθώνιους.
Η «πρόοδος» μεταξύ πύρινου Ιούλη και Αυγούστου είναι ότι από τα καναντέρ - ρουσφέτια των Παπαληγούρα και Μαγγίνα στις εκλογικές τους περιφέρειες, φτάσαμε στα καταβρέγματα του ρωσικού αεροσκάφους με εθνικού ακροατηρίου τηλεπιλότους! Ωστόσο κακοπληρωμένοι, συνήθως, ρεπόρτερς και εικονολήπτες με εντολές υψηλόμισθων αρχισυντακτών γίνονταν «λοχίες», ρυθμίζοντας τα «βγαίνω παραπονούμενος» των κατοίκων φλεγόμενων περιοχών, που καμία από τις αλληλοσπαρασσόμενες κρατικές γραφειοκρατίες «διάσωσης» δεν εντόπιζε.
Στα αποκαΐδια και τους απανθρακωμένους αναγεννήθηκε ο φοίνικας εξουσίας των βιομηχανιών «ενημέρωσης». Τα καφενεία που μέχρι πρότινος έβριζαν την τηλεόραση, αποζητούσαν απελπισμένα γραμμή στα κανάλια, ικετεύοντας σωτηρία! Τα ΜΜΕ έδωσαν εξετάσεις κυριαρχίας, «πέτυχαν» και η καυτή εκλογική συγκυρία τους διευκολύνει να ορίσουν «ατζέντες». Μετεκλογικά οι έλεγχοί τους σε πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό πεδίο θα καταστούν πιο απολυταρχικοί, μη εξαιρουμένης της πραγματικής «τρομοκρατίας εδάφους»: Από την καθοδήγηση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών ως τα «μεγάλα έργα».
«Απέναντι», κυβερνητικά, μεγαλοδιοικητικά στελέχη και «μηχανισμοί προστασίας» δεν βαρύνονται με ανικανότητα αλλά με αθλιότητα! Στο «άλλοθι» της μεγαλύτερης καταστροφής της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκεί μάλλον η παρατήρηση ενός ηλικιωμένου που έχοντας ζήσει το '40, συγκλονισμένος μας είπε: «Μα στον πόλεμο είχαμε μέρες με τέσσερις, τρεις ή κανένα νεκρό και δεν βομβαρδίζονταν τα πάντα!».
Ήταν απλά «χαμένη μάχη» των κοστουμαρισμένων και ένστολων υψηλόβαθμων, με το «στρατηγό άνεμο», που ένωσε τις δύο φωτιές της Ηλείας, σακάτεψε πάλι τον Ταΰγετο, πρωτοσκότωσε ζώνοντας την Αρεόπολη; Είναι αναλώσιμο υλικό οι ζωές των ξεθεωμένων μικροπυροσβεστών, που στέλνονται τσάτρα πάτρα όπου να 'ναι, των αποκλεισμένων «αμάχων» και γυναικόπαιδων; Ένας συνειρμός φρίκης αφορά αστούς, στρατιωτικούς και τηλεοπτικούς στρατηγούς που το '96 προετοίμαζαν πολεμικά «κλέη» στο Αιγαίο...
Πάντως εδώ, οι δρόμοι της φωτιάς φέρνουν συντριπτικές ήττες. Ελάχιστες νίκες, μερικά σωσμένα χωριά δεν είναι αποτέλεσμα κανενός σχεδιασμού, μα της αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης του κόσμου τους. Περιπτώσεις συλλογικής μάχης κατοίκων σε Γρύλλο, Καλίδονα, Κακόβατο και αλλού, «με νερό από τα σπίτια τους» είναι σημαντικές, όπως ο συναγερμός αλληλεγγύης στο μισοκαμμένο Λιοντάρι Αρκαδίας που έχασε οκτώ ανθρώπους... Προέκταση σε άλλες συλλογικές αντιστάσεις: Για κατάληψη των (παρεμπιπτόντως, καρκινογόνων) μονάδων της ΔΕΗ προετοιμάζονταν στη Μεγαλόπολη αν εξακολουθούσε η πυρκαγιά.
Τουναντίον, συνωμοσιολογίες της κυβέρνησης και τηλεοπτικές υποκρούσεις καλλιέργησαν αλλού συλλογικές υστερίες. Θύματα η «ψυχραιμία» για την οποία ...έσκουζαν όλοι και αθώοι που λυντσαρίστηκαν ως «εμπρηστές»!
Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αγοράς ξεκίνησε ήδη να προφητεύει τιμές λαδιού και λαχανικών το χειμώνα, ενώ το οικονομικό και όλο το σύμπαν δεκάδων χιλιάδων πληθυσμού καρβούνιασε: Από τα ελαιόδενδρα, που και αν φυτευτούν αύριο θα καρπίσουν μετά από μια δεκαετία, απαιτώντας πολύ νερό σε ξηρό και αλμυρισμένο από τις πυροσβεστικές ρίψεις έδαφος, ως τον πυρήνα - χωριό. Ό,τι διατηρούσε εργαζόμενους σε μικρούς κλήρους γης και ξανάγινε πατρικό, καλοκαιρινό καταφύγιο των διάσπαρτων παιδιών που αδυνατούν να πληρώσουν πολυήμερες διακοπές, διαρρήχτηκε.
Οι οικολογικές συνέπειες της πυρπόλησης δρυμών, καλλιεργημένων εκτάσεων, αποδεκατισμού πληθυσμών αγρίων και οικόσιτων ειδών της ζωικής αλλά και τροφικής αλυσίδας συνιστούν άλλο τεράστιο κεφάλαιο. Αντίστοιχα, το θέμα «υγεία» που απειλείται με επιδημίες καθώς ο προνοιακός τομέας κατέρρευσε με τον κρατικό «μηχανισμό» και τις συνυπεύθυνες «αυτοδιοικητικές» - καποδιστριακές του συνιστώσες. Οι ειδικοί μιλούν για μακροχρόνιες επιπτώσεις σωματιδίων κάπνας, μετατραυματικών ψυχικών ταλαιπωριών κ.λπ.
Η προεκλογική ταχύτατη απόδοση τριχίλιαρων και δεκαχίλιαρων αποτελεί «χάνζαπλαστ» σε συντριπτικό κάταγμα, αλλά και εμπορεύσιμη πολιτική «θεραπεία». Οι δακτυλοδεικτούμενοι τσιγγάνοι (πολλοί όντως κάτοικοι των καμένων) δεν μονοπωλούν το «μη δικαιούχος στην τράπεζα», ενώ οι πυρόπληκτοι μετανάστες αποκλείονται.

Εξορμήσεις του ΜΕΡΑ για αυτοοργάνωση, ενάντια στην εξαγορά

Με το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών και καθώς ο κόσμος προσπαθούσε μόνος και αβοήθητος να σώσει ό,τι μπορούσε, οι αγωνιστές του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς και γενικότερα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να συμβάλλουν στη λαϊκή αυτενέργεια. Το Πριν απευθύνθηκε σε υποψηφίους του ΜΕΡΑ από τις πληγείσες περιοχές για να μεταφέρουν την εικόνα του αγώνα και της αγωνίας.
«Υπήρξε πλήρης αδιαφορία για το δάσος από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ταΰγετο. Πολλά χωριά αφέθηκαν εντελώς στη μοίρα τους. Ο κάθε τοπικός "παράγοντας" διέταζε κατά βούληση τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις ικανοποιώντας την εκλογική του πελατεία», λέει ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και μέλος της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μεσσηνίας, υποψήφιος του ΜΕΡΑ στο νομό. «Μιλάμε για μια φωτιά, που όταν ξεκίνησε ήταν μόνη της, δεν υπήρχε άλλη στην περιοχή και επιχειρούσαν για την κατάσβεσή της όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Παρόλ' αυτά, κατάφεραν να κάψει τελικά πάνω από 600.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών».
Ο Π. Κάτσαρης μας δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας. «Μετά την φωτιά ήρθαν οι ασπιρίνες και τα βάλιουμ. Μιλάμε για κανονική εξαγορά ψήφων, όπου οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θα φτιάξει καινούργιο το σπίτι στο χωριό του με 3.000 συν 10.000 ευρώ για την οικοσκευή. Όμως ολόκληρος ο παραγωγικός ιστός στα ορεινά αλλά και σε αρκετά ημιορεινά χωριά έχει καταστραφεί. Σύντομα τα χωριά αυτά θα ερημώσουν. Αλλά και η πόλη της Καλαμάτας θα δεχθεί τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς την χειμερινή περίοδο, μιας και κανένα άμεσο μέτρο δεν έχει παρθεί για την αποφυγή των επερχόμενων πλημμυρών».
Κραυγή αγωνίας στέλνει η Μεγαλόπολη και η δυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας. «Η φωτιά ακόμα και σήμερα, μια βδομάδα μετά το ξεκίνημά της κινείται ανεξέλεγκτη. Είναι προκλητική η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σβήσει τη φωτιά», λέει στο Πριν, ο Χρήστος Κασελούρης, δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης και υποψήφιος του ΜΕΡΑ. «Μας άφησαν τελείως αβοήθητους. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός, πλήρης διάλυση. Τα χωριά τα έσωσε ο κόσμος, με μια πρωτοφανή κινητοποίηση. Η καταστροφή είναι τρομερή. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών κάηκαν. Καρυδιές και συκιές καταστράφηκαν. Πολλά σπίτια κάηκαν, ενώ είχαμε και οκτώ νεκρούς στο νομό», συμπληρώνει.
«Τώρα άρχισε το προεκλογικό κυνήγι ψήφων, με όπλο την εξαγορά, το εμπόριο ελπίδας. Για να πάρεις το δεκαχίλιαρο θέλεις βεβαίωση από την αστυνομία ή την πυροσβεστική. Βούτυρο στο χωμί των τοπικών βουλευτών, που υπόσχονται αθρόα βεβαιώσεις. Είναι σαν να επιδοτούν την καταστροφή. Και όσα δίνουν τώρα θα τους τα πάρουν πίσω μετεκλογικά. Βέβαια, για όσους έχουν πάθει πραγματική καταστροφή -και είναι πολλοί- ειδικά για τους αγρότες οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα. Εδώ ο κόσμος δεν έχει ούτε ζωοτροφές για όσα ζώα τους απέμειναν και δεν είναι πολλά». Ο Χ. Κασελούρης τονίζει ότι χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα συγκράτησης του εδάφους και αναδασώσεις, αντί για παζάρι ψήφων με δημόσια χρήματα.
«Αυτό που αποδείχθηκε -και το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι- είναι ότι ο καπιταλισμός τα έχει φάει τα ψωμιά του. Οδηγεί πλέον σε όλο και μεγαλύτερες καταστροφές, δεν μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο και τη φύση. Όσο για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κοιτούν μόνο την εμπορευματοποίηση των πάντων, την εκλογική τους επιβίωση, βουλιάζουν μέσα στην παρακμή. Όσοι στέκονται όρθιοι πρέπει να τους καταδικάσουν και να ενισχύσουν την αντικαπιταλιστική Αριστερά», υπογραμμίζει ο Χ. Κασελούρης.
Στο νομό Ηλείας, την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική δημαγωγία και τη διάθεση τους για συλλογικό αγώνα, εξέφρασαν οι κάτοικοι στα κλιμάκια του ΜΕΡΑ και της νομαρχιακής κίνησης Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση που περιοδεύουν την περιοχή. Ήδη επισκέφθηκαν Γούμερο, Καράτουλα, Αγία Άννα, Ζαχάρω, Ολυμπία οι Γ. Σεφερλής, Θ. Τσούρα και Κ. Τζιαντζής, καθώς και τα χωριά Αγία Άννα, Δαφνούλα, Ανδρίτσαινα οι Γιάννα Γκατζοπούλου, Γιάννης Αργυρόπουλος, Νίκος Κωτταράς. Το Σάββατο βράδυ, την ώρα που κλείνει η εφημερίδα, κλιμάκια υλοποιούν νέα εξόρμηση.
Με τη δράση τους συμβάλλουν στη δημιουργία «συνδέσμων πυροπαθών» ανεξάρτητων από τη Νομαρχία, τους δήμους, το κράτος και την κυβέρνηση που σχεδιάζει τη δημιουργία ανώνυμης(;) εταιρείας αποκατάστασης της περιοχής, μέσω της πολιτικής της νέας χρήσης γης και στη βάση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της πολιτικής που είναι η μήτρα της καταστροφής.
Σκοπός είναι η αυθεντική οργάνωση των φτωχών, μεσαίων αγροτών και εργατών για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν θετικά στο ερώτημα «πώς θα ζήσουμε την άλλη μέρα και μετά» που θέτουν οι πληγέντες από τη λαϊκή τραγωδία που έπληξε την περιοχή.
«Διαγραφή των δανείων των φτωχών, μεσαίων αγροτών και των εργατών, δεκαετή μισθοδοσία για να ζουν, πλήρη αποκατάσταση των καμένων σπιτιών και δωρεάν αντικατάσταση των καμένων ζώων και της αγροτικής καλλιέργειας, είναι μερικά από τα αιτήματα που καταδείχνουν την ουσία , μαζί με την καταδίκη της πολιτικής του λιγότερου κοινωνικού κράτους, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κυβερνώντων, που είναι ένοχη για τις καταστροφές, τους καμένους, πνιγμένους και νεκρούς από τον καύσωνα στη Γαλλία, στις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη και στην κεντρική Ευρώπη και στις φωτιές στην Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΜΕΡΑ Γιάννης Σεφερλής.

Κραυγή κατά πολιτικών εμπρηστών

Τομή μεταξύ προεκλογικών παρελάσεων (και) δυνάμεων της Αριστεράς και τις απόπειρες ενσωμάτωσης της λαϊκής οργής σε εκδηλώσεις σιωπηλού «δημόσιου πένθους», αποτελούσε η διαδήλωση εκατοντάδων αγωνιστών το απόγευμα της Τετάρτης, από την πλατεία Κολοκοτρώνη στη Βουλή. Σε αυτή καλούσαν αριστερές κινήσεις πόλης και γειτονιών της Αθήνας - πρωταγωνίστριες αντιστάσεων εναντίον καταστροφών του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Δημοτικά σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Αθήνας, Βύρωνα, Ν. Σμύρνης, Περιστερίου, Ιλίου, Ν. Ιωνίας, Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης κ.λπ. έδωσαν το μήνυμα ότι απάντηση στην καταστροφή δεν είναι «πένθος» στις «ειδήσεις» ή τους δρόμους. «Τους πολιτικούς εμπρηστές της χώρας και της ζωής» κατήγγειλε το κεντρικό τους πανό. Σε αυτοοργάνωση για την ανατροπή των ίδιων εμπρηστών της ζωής, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, κεφαλαίου, καλούσε και το ΜΕΡΑ, που πορεύτηκε με αυτόν τον κόσμο του αγώνα.
Η διαδήλωση διέσχισε με θετική απήχηση το κάτω μέρος του, κατακλυσμένου από χιλιάδες πολίτες, «μαυροφορεμένου» Συντάγματος και την Όθωνος, προσεγγίζοντας τη Βουλή. Αρνητικό «μπλόκο» παρουσιάστηκε στην Αμαλίας, όπου στρατοπέδευαν δίπλα στις κάμερες για λίγα δευτερόλεπτα ατομικής δημοσιότητας, ορισμένες δεκάδες «αυθόρμητοι» ...αγανακτισμένοι πολίτες.
Πέραν των «απολίτικων», βαθύτατα αντιδραστικών «φυλάκων» υπήρχαν και οι χακί καταστολείς των ΜΑΤ, που το βράδυ επιτέθηκαν προκλητικά και απρόκλητα με βομβίδες τραυματίζοντας τουλάχιστο τρία άτομα στον Άγνωστο Στρατιώτη. Άλλη επίθεση πραγματοποίησαν, μετά την πορεία της περασμένης Δευτέρας (επίσης για το θέμα των πυρκαγιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: