Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού

Κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού
Αδύναμος πρωθυπουργός θα είναι ο Κ. Καραμανλής με την αναιμική πλειοψηφία των δύο βουλευτών
Συνειδητή διαστρέβλωση του πολιτικού μηνύματος των εκλογών επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. «Το μήνυμά σας είναι ξεκάθαρο», είπε απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους μετά την οριστικοποίηση της οριακής αυτοδυναμίας της ΝΔ και στη συνέχεια έδωσε την ερμηνεία αυτού του μηνύματος. «Σας ζήτησα να ψηφίσετε σταθερή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή σήμερα υπάρχει. Είναι κυβέρνηση που στηρίζεται στην κοινωνική πλειοψηφία», δήλωσε. Ας είμαστε σοβαροί. Από πού και ως πού είναι «σταθερή» μια κυβέρνηση με μόλις 152 βουλευτές, χάνοντας μάλιστα 13 βουλευτές από όσους είχε;
Γιώργος Δελαστίκ




Από πού και ως πού στηρίζεται στην «κοινωνική» πλειοψηφία μια κυβέρνηση που παίρνει μόλις το 41,8% των ψήφων, χάνοντας μάλιστα πάνω από 3,5% σε σχέση με το ποσοστό που είχε;
Μα από τα σχεδόν 3.000.000 ψήφους που πήρε η ΝΔ αρκεί να έπαιρνε μόλις 50.000 λιγότερες και δεν θα ήταν καν κυβέρνηση, αφού δεν θα έπαιρνε αυτοδυναμία! Εκλογική πλειοψηφία ελέω εκλογικού νόμου βεβαίως και είναι, κοινωνικά όμως είναι σαφέστατα μειοψηφία.
«Δώσατε σαφή εντολή στη ΝΔ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» ισχυρίστηκε επίσης ο πρωθυπουργός. Ε, όχι, βέβαια! Το εντελώς αντίθετο ψήφισε ο ελληνικός λαός. Αποδοκίμασε σαφέστατα κεφαλαιώδη σημεία των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μέχρι του έσχατου σημείου πριν από την ανατροπή της κυβέρνησης. Πιο ισχυρή εποικοδομητική αποδοκιμασία δεν υπάρχει!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι το πρόσωπο που κατεξοχήν συμβόλιζε αφενός την κυβερνητική επιμονή να εφαρμοστούν στην Παιδεία μεταρρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνούσαν όλοι οι παράγοντες της Εκπαίδευσης και αφετέρου την κυβερνητική αλαζονεία περιφρονητικής αγνόησης των ευρύτατων αντιρρήσεων για το περιβόητο βιβλίο της Ιστορίας της Εκτης Δημοτικού, η Μαριέττα Γιαννάκου, αποδοκιμάστηκε σε τέτοιο βαθμό ακόμη και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στην «πολυτελή» Α Αθήνας ώστε ούτε καν εξελέγη βουλευτής!
Αλλά και ο διαπρύσιος κήρυκας τόσο της αμερικανολαγνείας όσο και του εξτρεμιστικού νεοφιλελευθερισμού, τέως βουλευτής Κέρκυρας Ν. Γεωργιάδης, παρά την υπέρμετρη και κάποτε προκλητική προβολή του από τα ΜΜΕ «μαυρίστηκε» από τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους του νησιού, οι οποίοι προφανώς δεν συμμερίζονται την επιθετικότητα των απόψεών του.
Οταν όμως τέτοια πρόσωπα-σύμβολα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί να προωθήσει ο Κ. Καραμανλής απορρίπτονται ακόμη και από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, αποτελεί πρόκληση προς τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός ότι έλαβε εντολή «για να συνεχίσουμε ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποφασιστικά».
Ο πρωθυπουργός διολισθαίνει σταδιακά σε ένα κλειστό περιβάλλον που τον καθιστά ανίκανο να αφουγκραστεί τις λαϊκές διαθέσεις και να διορθώσει την πολιτική του, ακόμη και όταν η κοινή γνώμη τού στέλνει πεντακάθαρα μηνύματα. «Πιστεύω ότι τελικά το μήνυμα των πολιτών είναι να πάμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις», είχε πει στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ας υποθέσουμε ότι τότε είχε λάθος άποψη. Γίνονται οι εκλογές, βλέπει τον Χάρο με τα μάτια του όσον αφορά την αυτοδυναμία και παρόλα αυτά ισχυρίζεται με πείσμα ότι δήθεν ο ελληνικός λαός του ζήτησε αυτό για το οποίο στην πραγματικότητα τον αποδοκίμασε τόσο έντονα ώστε παραλίγο να του αφαιρέσει την αυτοδυναμία!
Αυτό συνιστά περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, δεν αποτελεί δείγμα επιμονής σε στόχους. Καλό θα ήταν να ανασύρει ο πρωθυπουργός από τη μνήμη του το σύνθημα «σεμνότητα και ταπεινότητα», το οποίο καθόλου δεν είχε βλάψει τη ΝΔ κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της.
Οταν μετά την περυσινή λαίλαπα κινητοποιήσεων σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης το συμπέρασμα του πρωθυπουργού είναι πως ο διάλογος «από ένα σημείο και μετά είναι χαμένος χρόνος» και ότι «η κυβέρνηση πρέπει τελικά να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος» είναι προφανές πως οδηγεί συνειδητά τη χώρα σε νέο κύκλο κοινωνικής αναστάτωσης και αναμετρήσεων.
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θα γίνει... νέος Μητσοτάκης;
Σαφώς επιθετικότερος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός ως προς τη διάθεση προώθησης μεταρρυθμίσεων που απορρίπτονται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μετά τον δραστικότατο περιορισμό της ισχύος και της αυτοδυναμίας του στα κατώτατα δυνατά όρια. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά το 1990-93 είχε επίσης πλειοψηφία με 150 βουλευτές και έναν Κατσίκη, είχε βγάλει επί τριάμισι χρόνια όλη την Ελλάδα στους δρόμους προσπαθώντας να περάσει ανάλογες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Τελικά, οδήγησε τη ΝΔ στην εκλογική συντριβή. Θέλει άραγε να του μοιάσει ο Κ. Καραμανλής;
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προκλητική υποβάθμιση της κάλπης
Πολιτικά θρασύτατη είναι η προσπάθεια του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ να περάσει στην κοινή γνώμη την εξωφρενική άποψη ότι δήθεν η νέα κυβέρνηση Καραμανλή είναι... «πανίσχυρη» με τους 152 βουλευτές που έχει. Στην πραγματικότητα, ο Κ. Καραμανλής αδυνατεί πλέον να λάβει πειθαρχικά μέτρα προκειμένου να συνετίσει ανυπάκουους βουλευτές ή άλλους που θεωρεί ότι έχουν προβεί σε επιλήψιμες πράξεις, όπως έκανε π.χ. με τους βουλευτές Πολύζο και Μαντούβαλο στην παρελθούσα Βουλή, αφού αυτό θα συνεπάγεται ίσως την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ενδεχομένως την πτώση της κυβέρνησής του. Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλέον πολύ πιο αδύναμη και ασταθής πολιτικά και κοινωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: