Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Έκαψαν όλη την Ελλάδα!

Έκαψαν όλη την Ελλάδα!
Ράγισαν καρδιές με όσα άκουγε και έβλεπε ο κόσμος στην τηλεόραση. Βούρκωσαν μάτια. Σφιχταγκαλιασμένη η μάνα με τα τρία από τα παιδιά της, λίγα μέτρα πιο πέρα το τέταρτο παιδί – όλοι κάρβουνο από την πυρκαγιά. Περίπατο βγήκαν να κάνουν οι δύο γάλλοι τουρίστες στην Αρεόπολη. Κατέληξαν κι αυτοί δύο αγκαλιασμένα, απανθρακωμένα πτώματα – όπως κι εκείνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν. Από την Ηλεία ως τη Μάνη ο τόπος σπαρμένος από καμένα κορμιά. Πάνω από 52, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Γιώργος Δελαστικ

http://politikokafeneio.com

Θολώνουν τα μυαλά από οργή. Μέχρι τώρα οι εμπρηστές και οι πολιτικοί προστάτες τους, έκαιγαν τα δάση μας για να τα κάνουν οικόπεδα. Τώρα μας καίνε κι εμάς κατά δεκάδες. Αποθρασυμένοι από την επί δεκαετίες ατιμωρησία και επιβράβευση των «κόπων» τους, τώρα πια αδιαφορούν για τις ανθρώπινες απώλειες που συνεπάγεται η δράση τους. Κατά δεκάδες άναβαν τις πυρκαγιές, ακόμη και μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, όταν οι πιθανότητες ανάφλεξης εύφλεκτων χόρτων και κλαδιών από υπερθέρμανση και τυχαία περιστατικά είναι πολύ περιορισμένες.
Εξαφανισμένοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα οι υπεύθυνοι υπουργοί της ΝΔ αλλά και οι συνήθως λαλίστατοι και συχνά αντιπαθέστατοι ΠΑΣΟΚτζήδες θαμώνες των καναλιών που ξημεροβραδιάζονται εκεί μέσα. Ο συναγελασμός με το θάνατο και τα καρβουνιασμένα πτώματα μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στο προεκλογικό τους προφίλ – ιδίως αν ακουστεί και κανένα «ου» από κάποιους χαροκαμένους συγγενείς. Για τέτοια είμαστε τώρα;
Μέσα στο κόλπο και τα κανάλια, τα οποία επιχειρούν να πλασάρουν το απρόσωπο σενάριο της «εθνικής τραγωδίας», συνοδευόμενο από υποκριτικές κορώνες του στιλ «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτικές ευθύνες». Αντιθέτως, ακριβώς τώρα είναι η ώρα επιμερισμού των ευθυνών, τώρα που η πολιτική τους, καίει ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων! Τώρα που σε τεράστιες πυρκαγιές πάει…ένα όχημα με δύο πυροσβέστες να σβήσει φωτιά που πυρπολεί ολόκληρο χωριό, τώρα καταλαβαίνει καλύτερα ο απλός πολίτης τι σημαίνει το «λιγότερο κράτος» του σύγχρονου καπιταλισμού, το οποίο αρνείται να καλύψει τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσλάβει 5.000 αγροφύλακες.
Τώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κατά δεκάδες στη Ζαχάρω και τα γύρω χωριά, μέσα στον κάμπο και δίπλα σχεδόν στη θάλασσα επειδή φυσούν δυνατοί άνεμοι, απορεί και αντιλαμβάνεται ο καθένας πώς είναι δυνατόν να γίνονται θαύματα στον τομέα της παρακολούθησης και της καταστολής, όπου μπορούν να καταγράφουν όλα τα τηλεφωνήματα του πλανήτη ή μπορούν οι δορυφόροι από το διάστημα να παρακολουθούν και να διαβάζουν ακόμη και τον αριθμό ενός αυτοκινήτου, αλλά την ίδια ώρα η Ελλάδα να μη διαθέτει πυροσβεστικά αεροπλάνα που να μπορούν να πετούν με πάνω από 6-7 μποφόρ ή μόλις σκοτεινιάσει, λες και επιτρέπεται να ξεσπούν πυρκαγιές μόνο…μέρα και με άπνοια!
Τώρα που αποχαλινώθηκαν τόσο ώστε να καίνε ανθρώπους ζωντανούς μέρα μεσημέρι οι εμπρηστές οικοπεδοφάγοι και οι «επενδυτές» της «αξιοποίησης» των δασικών εκτάσεων, τώρα είναι που μπορεί επιτέλους να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος χωριάτης τι σημαίνει ακριβώς και τι συνέπειες έχει η επιμονή της ΝΔ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών, με στόχο να μπορούν πολύ ευκολότερα να αρπάζουν και να οικοπεδοποιούν δασικές εκτάσεις. Τώρα που αποκαλύφθηκε πλήρως η αποδιοργάνωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και η κραυγαλέα ανεπάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής τους, τώρα αποκαλύπτεται και πάλι το αποκρουστικό πρόσωπο της αστικής πολιτικής. Τίποτα από τον πραγματικά συσσωρευόμενο πλούτο της «ισχυρής Ελλάδας» δεν κατευθύνεται προς εξοπλισμό, επάνδρωση και δραστηριότητες υπηρεσιών που προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες του συνόλου του πληθυσμού, άρα κατά τεκμήριο κυρίως των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων. Αντίξοες, όντως, οι καιρικές συνθήκες, αλλά όταν οι εκπρόσωποι των δυνάμεων δασοπροστασίας προειδοποιούν από την άνοιξη για τους κινδύνους και η κυβέρνηση από τη μια περικόπτει δραματικά τα κονδύλια για τη δασοπροστασία και από την άλλη περικόπτει τον αριθμό των έκτακτων δασοπυροσβεστών, ενώ συνεχίζει την πάγια τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κρατούν επί πέντε, εφτά και οχτώ χρόνια ως «έκτακτους» δασοπυροσβέστες για να τους έχει σε μόνιμο καθεστώς πολιτικής και εκλογικής ομηρίας, τότε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι «θύμα καμιάς μοίρας».
Απλώς, εγκληματεί πολιτικά εν ψυχρώ, ωμά και συνειδητά. Καραμανλής και Αλογοσκούφης, βάζουν κάτω τα λογιστικά βιβλία τους και συμπεραίνουν ομόφωνα ότι η ζωή 40-50 επαρχιωτών και οι περιουσίες χιλιάδων άλλων αξίζουν πολύ λιγότερο από το κόστος συντήρησης και υψηλού εξοπλισμού μιας σύγχρονης υπηρεσίας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
Όχι, δεν έχουμε να κάνουμε με καμιά «εθνική» τραγωδία. Έχουμε να κάνουμε με τις εκτρωματικές συνέπειες μιας πολιτικής που ακολουθείται με συνέπεια όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και στόχο έχει την οικοπεδοποίηση και αρπαγή δασικών εκτάσεων της χώρας. Με λαϊκή τραγωδία θα έχουμε να κάνουμε όμως, αν στις επερχόμενες εκλογές ο κόσμος επιβραβεύσει με την ψήφο αυτή την πολιτική, παρά τα θύματα που ήδη θρηνεί κατά δεκάδες μόνο στο διάστημα ενός μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: