Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Μαχητική ψήφο στο ΜΕΡΑ

Μαχητική ψήφο στο ΜΕΡΑ
Μια ακόμη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση μας περιμένει. Βαρύ και συνήθως άχαρο είναι το εκλογικό φορτίο για τις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Συχνά κυριαρχεί ένα συναίσθημα πίκρας, καθώς κρίνουμε ότι το αποτέλεσμα είναι άδικα αναστίστοιχο, αν όχι με τις προσπάθειες και την προσφορά μας, τουλάχιστον με τη φλόγα των ιδεών μας και τη διάθεσή μας να υπηρετήσουμε πολιτικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι και χρήσιμο όμως το επώδυνο εκλογικό σοκ. Δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι. Αυτές είναι οι μάζες των εργαζομένων στις οποίες απευθυνόμαστε, αυτές επιδιώκουμε να πείσουμε και η κάθε φορά εκλογική ετυμηγορία τους μας δίνει μια συνιστώσα -όχι φυσικά τη μοναδική- της απήχησης της πολιτικής μας στις μάζες αυτές.
ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK


http://politikokafeneio.com

Φέτος, μάλιστα, οι εκλογές γίνονται στις καλύτερες συνθήκες που έγιναν ποτέ για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, τόσο από πλευράς πολιτικής συγκυρίας όσο και από πλευράς εκλογικού συστήματος. Πρώτα πρώτα ολόκληρη σχεδόν η χρονιά από πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης κύλησε με ένα μεγαλειώδες κίνημα της εκπαίδευσης σε δράση. Ένα κίνημα στο οποίο τόσο οι θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς όσο και οι δυνάμεις του ΝΑΡ, της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της ΕΑΑΚ και του ΜΕΡΑ έπαιξαν πρωτεύοντα, κάποτε και καθοριστικό ρόλο. Ένα κίνημα, επιπλέον, που σε ορισμένες πτυχές του σημείωσε και νίκες και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπως ο εξαναγκασμός του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να υποχωρήσει κατά κράτος από την αρχική του απόφαση να στηρίξει μέσα στη Βουλή την κυβέρνηση της ΝΔ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε, τελικά, πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, στο πλήρες ναυάγιο της ΝΔ να αναθεωρήσει πληθώρα άρθρων του Συντάγματος. Πρώτη φορά ναυαγεί απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και μάλιστα κάτω από τη μαχητική, ασφυκτική πίεση του κινήματος.
Επιπλέον, οι εκλογές αυτές γίνονται σε κλίμα γενικευμένης κοινωνικής δυσφορίας, η οποία αγγίζει και τους δύο πόλους του δικομματισμού, καθώς όλος ο κόσμος έχει αγανακτήσει με την ανικανότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα των πυρκαγιών, ενώ το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ανίκανο να ιδιοποιηθεί τη λαϊκή οργή. Η πτωτική εκλογική τάση και των δύο πόλων του δικομματισμού οδήγησε τον Κ. Καραμανλή στον τηλεοπτικό «διάλογο κουφών» να ομολογήσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην κατορθώσει καν να τους αποσπάσει 151 έδρες η ΝΔ, απειλώντας με ...νέες εκλογές, τις οποίες όμως πιθανότατα θα κινδυνεύσει πια να χάσει η ΝΔ, αφού η ενδεχόμενη αποτυχία της να αποσπάσει αυτοδυναμία θα δείξει σε όλους τους ψηφοφόρους ότι βρίσκεται σε πορεία πτώσης, απομάκρυνσης από την εξουσία. Η φθορά του δικομματισμού αποτρέπει την προβολή εκβιαστικών διλημμάτων ως προς το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, τα οποία αποδεκατίζουν τους «χαλαρούς» ψηφοφόρους της Αριστεράς.
Μέχρι και ο εκλογικός νόμος αυτή τη φορά είναι ευνοϊκός για τα μικρά κόμματα, καθώς είναι ο αναλογικότερος που υπήρξε ποτέ. Εν ολίγοις, οι παράγοντες που συνήθως εμποδίζουν την έκφραση της θέλησης των αριστερών στην κάλπη, αυτή τη φορά είναι λιγότερο ισχυροί από άλλοτε. Αντίθετα, φέτος υπάρχουν θεμελιώδεις προϋποθέσεις κινημάτων που κατά την άποψη της ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να ωθήσουν κάποια τμήματα ψηφοφόρων προς την κατεύθυνση εκλογικής ενίσχυσής της. Ας μην κρυβόμαστε, αυτή τη φορά είμαστε εμείς και η πολιτική μας ενώπιον του εκλογικού σώματος, πιο άμεσα από κάθε άλλη φορά, με λιγότερους παραμορφωτικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν. Οι φιλοδοξίες μας για το ποσοστό του ΜΕΡΑ πρέπει να είναι υψηλές. Στα μικροσκοπικά εκλογικά μεγέθη μας και σε τέτοιες συνθήκες και ένα ποσοστό αύξησης δεν είναι ανέφικτο. Η πολιτική δουλειά μας και η πολιτική μας αποτελεσματικότητα θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΜΕΡΑ και δεν ενδιαφέρονται να υπάρχει ανυποχώρητη αντιπολίτευση και την επομένη των εκλογών. Απλώς, όσοι από αυτούς δεν ψηφίζουν το ΜΕΡΑ, θα διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την πολιτική αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης που ασκούμε. Αυτούς πρέπει, πρωτίστως, να πείσουμε στις ελάχιστες μέρες που απομένουν ως την Κυριακή.
Δυνατότητες έχουμε μεγάλες για σοβαρή αύξηση του εκλογικού μας ποσοστού. Το αποτέλεσμα θα δείξει, αν η εκλογική μας δουλειά θα έχει σταθεί ικανή να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δρουν την επομένη των εκλογών, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες μας ως προς το ποσοστό αύξησης της επιρροής μας. Δεν είμαστε εκλογικός μηχανισμός. Ολόκληρη συνταγματική αναθεώρηση σταμάτησαν οι φοιτητές και οι καθηγητές των ΑΕΙ, την ώρα που αυτή την αναθεώρηση την υποστήριζαν τα δύο κόμματα που έχουν το 90% των βουλευτών! Αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι αδιαφορούμε και για το δείκτη της εκλογικής μας επιρροής, ούτε υποτιμούμε τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε μια σοβαρή αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΜΕΡΑ. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αξιοποιήσουμε τη «χρυσή» εκλογική ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να τη χάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: